Programma Oranje: wanneer komt het in 2024 in actie?

Oranje kwam op het EK niet verder dan de halve finale, waar het verloor van Engeland. Ronald Koeman en zijn elftal mogen zich echter gaan klaarmaken voor de UEFA Nations League. Die in de zomer van 2024 al gespeeld gaat worden. 

Werking Nations League 2024/25

In 2024 gaat de vierde editie van het toernooi van start in september, er doen in totaal 54 landen mee.

Hoe werkt de loting van de Nations League?

Op 8 februari 2024 vond er een loting plaats in Parijs om te bepalen welk land in welke poule komt. Tijdens de loting werden alle deelnemende landen ingedeeld in vier groepen; A, B, C en D. Dit gebeurde op basis van resultaten tijdens de vorige editie van het toernooi, Nederland kwam hiermee in groep A. In elke groep zaten vervolgens vier potten met vier landen, Nederland zat in pot één en ontliep hierdoor de volgende landen als tegenstander; Spanje, Kroatië en Italië. De tegenstanders van Oranje uit de overige drie potten werden uiteindelijk; Bosnië en Herzegovina, Duitsland en Hongarije. 

Wat is de format van de Nations League?

Het toernooi gaat van start op 5 september 2024, dan begint de groepsfase en deze zal duren tot 19 november 2024. Nederland zit in groep A en dit betekent dat er tegen elke tegenstander uit de groep twee keer gespeeld zal worden, uit en thuis. Na die zes gespeelde potten plaatsen de nummer één en twee uit de groep zich voor de kwartfinales, die vervolgens gespeeld gaan worden van 20-23 maart 2025. Ook deze wedstrijden worden uit en thuis gespeeld. Elke groepswinnaar speelt tegen een nummer twee uit een poule, de groepswinnaars spelen altijd de tweede wedstrijd thuis. 

Vervolgens gaan de vier winnaars van de kwartfinales door naar de Nations League finals, die gespeeld worden van 4-8 juni 2025. Dit is het format zoals men gewend is, een halve finale en finale in knock-out vorm. De halve finales worden ingedeeld op basis van een loting. 

Hoe werkt promotie en degradatie in de Nations League?

Alle deelnemende landen spelen ook automatisch voor promotie en degradatie. Zo promoveren alle groepswinnaars uit groep B, C en D automatisch. De landen die onderaan eindigen in groep A en B degraderen automatisch. Omdat groep C vier poules heeft en groep D maar twee degraderen de twee slechtste landen uit groep C. 

Kunnen landen zich via de Nations League plaatsen voor het WK 2026? 

Alle twaalf de groepswinnaars plaatsen zich automatisch voor het WK van 2026. Alle twaalf nummers twee gaan een play-off systeem in om nog te strijden voor plaatsing. 

Programma Oranje in de Nations League

Nederland werkt in totaal zes groepswedstrijden in de Nations League af:

  • 7 september, 20.45 uur: Nederland - Bosnië en Herzegovina
  • 10 september, 20.45 uur: Nederland - Duitsland
  • 11 oktober, 2024 20.45 uur: Hongarije - Nederland
  • 14 oktober, 20.45 uur: Duitsland - Nederland
  • 16 november, 20.45 uur: Nederland - Hongarije
  • 19 november, 20.45 uur: Bosnië en Herzegovina - Nederland

Daley Blind is niet meer inzetbaar voor Oranje, nadat hij bedankte voor een langere interlandcarrière.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers