In beeld: De imposante carrière van Bryan Ruiz

Bryan Ruiz speelt zaterdag zijn laatste professionele wedstrijd in het voetbal. De 37-jarige speler uit Costa Rica speelt dan in een afscheidswedstrijd van zijn club Liga Deportivo Alajuelense tegen zijn oud-werkgever FC Twente. In Nederland kende Ruiz zijn beste periode bij de club uit Enschede, maar kwam hij ook nog uit voor PSV. Voetbalflitsen legde zijn imposante carrière onder de loep.

Bryan Jafet Ruiz González werd op 18 augustus 1985 geboren in San José, Costa Rica. Hij begon zijn professionele carrière in 2003 bij Alajuelense. Bij deze club kwam hij tot 83 optredens waarin hij goed was voor 24 doelpunten. Zijn goede spel trok de interesse vanuit Europa, waar KAA Gent hem in 2006 naar België haalde. Bij deze club bloeide hij uit tot een gewaardeerde kracht. Na 79 duels waarin hij 26 keer trefzeker was, klopte FC Twente in  de zomer van 2009 aan bij KAA Gent. De club zag veel potentie in Ruiz en kwam met een bod van vijf miljoen euro. KAA Gent ging akkoord en zag Ruiz bij FC Twente uitbloeien tot één van de smaakmakers van de Eredivisie. In drie jaar tijd legde hij beslag op de landstitel, de KNVB Beker en werd de Johan Cruijff Schaal twee keer binnengesleept. Met zijn 24 treffers in het kampioenseizoen van FC Twente in 2009/2010 had hij een flink aandeel in het winnen van de landstitel.

Stap naar de Premier League, terugkeer in Nederland en avontuur in Portugal

Fulham klopte in de zomer van 2011 aan voor de diensten van Ruiz. De club uit Londen betaalde maarliefst 12 miljoen euro voor de spelmaker van FC Twente. Bij Fulham begon Ruiz goed, zo stond de teller na twee seizoenen in de Premier League op 56 wedstrijden waarin hij zeven keer scoorde en 13 assists wist te geven. In zijn derde seizoen kwam Ruiz echter minder aan spelen toe en werd hij in de winter van 2014 verhuurd aan PSV. In Eindhoven speelde Ruiz de tweede seizoenshelft vrijwel alle wedstrijden en stond de teller na 14 wedstijden op vijf doelpunten en drie assists. Nadat hij terugkeerde bij Fulham tekende hij in 2015 bij Sporting Lissabon in Portugal. Bij deze club won hij onder andere de Portugese supercup en League Cup. Na 121 wedstrijden, 18 doelpunten en 26 assists in het shirt van Sporting Lissabon vertrok Ruiz in 2018 naar Santos. In Brazilië kwam de aanvaller echter amper aan spelen toe en kwam hij tot 12 duels in één jaar. In 2020 maakte hij bekend dat zijn contract bij Santos ontboden was en vertrok hij naar de club waar het voor hem allemaal begon in zijn thuisland: Liga Deportivo Alajuelense. Na twee seizoenen waarin Ruiz als aanvoerder nog tot 77 duels kwam, besloot hij zijn carrière te beëindigen.

Bijna recordinternational

Als international kwam Bryan Ruiz afgelopen WK namens Costa Rica nog aan spelen toe. Met een totaal van 147 wedstrijden voor zijn land, waarin hij 29 keer trefzeker was, staat Ruiz op de tweede plek van spelers met de meeste wedstrijden voor Costa Rica.

Feyenoord-doelman vertrekt