​Spelerspaspoort Wilfried Bony (profiel)

Spelersprofiel van Wilfried Bony (Bingerville, 10 december 1988), oud-topscorer van de Eredivisie.

spelerspaspoort wilfried bony

Wilfried Bony begon zijn spelerscarrière in zijn geboorteland Ivoorkust bij Issia Wazi, voordat de spits in 2008 naar Sparta Praag vertrok. De Tsjechen haalde Bony in eerste instantie op huurbasis naar Praag, waarna hij in hetzelfde jaar nog definitief werd aangetrokken. In het seizoen 2009/10 won Bony de landstitel van Tsjechië en werd de spits met negen doelpunten in 29 wedstrijd clubtopscorer.

Topscorer Vitesse

In het seizoen 2010/11 stond Bony in de belangstelling van diverse topclubs, maar vertrok in de winter van 2011 naar Vitesse. In de eerste helft van het seizoen in de Fortuna Liga, was de spits nog tien keer trefzeker. Voor Vitesse debuteert Bony op 25 februari, nadat hij in de wedstrijd tegen De Graafschap in mocht vallen. De spits had nog geen 27 minuten nodig voor zijn eerste treffer. Bony sluit het seizoen uiteindelijk af met drie doelpunten voor Vitesse. In het daaropvolgende seizoen schopt Bony het tot 18 doelpunten in 34 wedstrijden. Het succesjaar van Bony wordt 2012/13, waarin de Ivoriaan zich met 31 doelpunten in 30 wedstrijden kroont tot topscorer van de Eredivisie. Tegen de zin in van ex-eigenaar Merab Zjordania tekent Bony geen verbeterd contract, waarna de spits wil vertrekken.

Come on Wilfried Bony

Met zijn topscorerstitel verdiend Bony een transfer naar de Premier League. Swansea City haalt Bony voor 16 miljoen euro naar Wales; een transferrecord in de geschiedenis van de club. Zijn scoringsvermogen uit de Eredivisie neemt Bony mee naar de Premier League. In zijn debuutseizoen schiet de spits 17 keer raak namens Swansea, waar hij dat seizoen in totaal 26 doelpunten voor weet te scoren.

Bony naar de Premier League

In de winter van 2015 maakt Bony voor een bedrag van 28 miljoen euro de overstap naar Manchester City, waar de Ivoriaan zelfs Champions League-voetbal mee zal spelen. Vanaf dat moment weet Bony steeds minder te scoren, met elf treffers in 34 wedstrijden. Na de komst van Pep Guardiola bij Manchester City wordt Bony zelfs al overbodig beschouwt en mag hij op huurbasis vertrekken naar Stoke City. In 2018 keert Bony voor 13 miljoen euro terug bij Swansea City, waar hij nog anderhalf jaar voor in actie zal komen. In 2019 vertrek Bony uit Engeland en volgen er avonturen in Qatar en Saoedi-Arabië.

Sinds 1 november 2020 zat Bony enige tijd zonder club, voordat de oud-topscorer van de Eredivisie op 24 januari opdook bij zijn oude rivaal NEC.

Bony bij Ivoorkust

Bony kende als international van Ivoorkust ook een aantal successen. De spits maakte op 9 oktober 2010 zijn debuut voor het Nationale Elftal van Ivoorkust. In 2012 en 2013 nam Bony met Ivoorkust deel aan de Afrika Cup, dat het in 2015 zelfs wist te winnen. Tijdens het WK van 2014 in Brazilië werd Bony opgenomen in de selectie van Ivoorkust. Op het WK kwam Bony twee keer tot scoren.

Transferwaarde Bony

In zijn tijd bij Manchester City kende Bony een transferwaarde van maar liefst 25 miljoen euro.