Vijf Ajacieden om in 2022 in de gaten te houden

Ajax is de kampioen van Europa in het opleiden van spelers, zo werd 25 oktober bekend. Welke pareltjes uit de Amsterdamse opleiding zullen in 2022 door gaan breken in de Ajax-hoofdmacht? Voetbalflitsen doet een voorspelling. 

5) Amourricho van Axel-Dongen (17 jaar)

De aanvaller uit Almere is een rechtsbenige speler, die bijna altijd als linksbuiten speelt. Van Axel Dongen beschikt over meerdere kwaliteiten: hij is erg snel, heeft een goede dribbel, voetbalintelligentie en is een leider. De jeugdinternational is één van de bekendere jeugdspelers van Ajax. Van Axel Dongen won afgelopen zomer zelfs de Abdelhak Nouri Trofee. De bokaal wordt uitgereikt aan het grootste talent uit de Amsterdamse opleiding. Hij volgde Devyne Rensch op, die nu volwaardig lid van de Ajax-hoofdmacht is. Van Axel Dongen speelt het gros van zijn wedstrijden momenteel bij Ajax O18. Daar is hij de aanvoerder. De aanvaller heeft ook een aantal duels in Jong Ajax op zijn naam staan, waarin hij een goede indruk maakte. De jeugdinternational maakte in het bekerduel tegen Barendrecht zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax.

4) Kenneth Taylor (19 jaar)

Kenneth Taylor (19) beleefde 15 december twee primeurs in de hoofdmacht van Ajax. Voor het eerst maakte de linksbenige middenvelder de negentig minuten vol en bovendien schoof hij zijn eerste treffer binnen. En nu? Wachten op een basisplaats: ,,Dat is best lastig, want ik ben een ongeduldige jongen.” De basisplaats van Taylor komt ook niet helemaal uit de lucht vallen. Wie Jong Ajax volgt, weet dat de beweeglijke linkspoot tot de uitblinkers behoort. Eerder deze maand liet Ajax-coach Erik ten Hag nog weten zeer te spreken te zijn over Taylor en de Deense belofte Victor Jensen: ,,Als je de jongens ziet die eraan komen, zoals Kenneth Taylor of Victor Jensen, die halen een heel hoog level en kloppen ook op de deur. Ze gaan op een goede manier de strijd aan met de gevestigde orde. Ze beseffen dat ze veel moeten spelen, en daarom doen ze ook vaak bij Jong Ajax mee”, legde Ten Hag uit.

3) Jay Gorter (21 jaar)

De 21-jarige Gorter werd afgelopen zomer door Ajax overgenomen van Go Ahead Eagles. Bij de club uit Deventer brak hij vorig seizoen in de Keuken Kampioen Divisie het Nedelrandse record qua clean sheets. Door maar liefst 25 keer de nul te houden, verbrak hij het oude record van Tonny van Leeuwen, dat stamde uit 1970/71. De in totaal slechts 25 tegentreffers van Kowet waren eveneens een zeldzaamheid. Sinds de Keuken Kampioen Divisie uit twintig teams bestaat, een wijziging die in 2013 werd doorgevoerd, was een dergelijk laag aantal niet meer voorgekomen. Gorter, geboren in Purmerend, kwam tot dusver alleen uit voor Jong Ajax. In totaal keepte hij dit seizoen twaalf duels voor de Amsterdamse beloftes. Wel zat hij door de blessure van Maarten Stekelenburg al meermaals op de bank bij de hoofdmacht.

2) Victor Jensen (21 jaar)

Ajacied Victor Jensen heeft in eigen land aangegeven moeite te hebben met zijn situatie bij Ajax. De 21-jarige Deen wil meer ervaring opdoen op een hoger niveau. Jensen kwam in 2017 naar Ajax als een van de grootste talenten van Denemarken. Hij had grote indruk gemaakt binnen de jeugdopleiding van FC Kopenhagen. Bij Ajax moest de middenvelder lang geduld hebben. In de tweede helft van vorig seizoen werd de jongeling verhuurd aan Nordsjaelland, waar hij wel speeltijd kreeg in het eerste elftal. Bij Ajax staat de teller van Jensen nog altijd maar op twee optredens in de A-ploeg. Dit seizoen speelde hij voor Jong Ajax tien duels in de Keuken Kampioen Divisie en mocht hij in de Eredivisie één keer invallen.

1) Naci Ünüvar (18 jaar)

Al jaren geldt Naci Ünüvar als een van de grootste talenten van Ajax. Waar andere grote toptalenten als Ryan Gravenberch en Matthijs de Ligt op zestienjarige leeftijd doorbraken, is het voor de achttienjarige Ünüvar nog wachten op zijn eerste minuten in de Eredivisie. Inmiddels klopt de jeugdinternational nadrukkelijk op de deur van hoofdtrainer Erik ten Hag, want kijkend naar zijn ontwikkeling en statistieken bij Jong Ajax lijkt de stap naar de A-selectie niet groot meer. Dit seizoen kwam Ünüvar tot 18 optredens in de Keuken Kampioen Divisie waarin hij negen doelpunten maakte en acht assists gaf. In de KNVB Beker kwam Ünüvar tot 2 duels waarin hij een penalty benutte tegen Spakenburg.