Is Jesper Karlsson de Eredivisie ontgroeid?

Jesper Karlsson is één van de sensaties in de Eredivisie dit seizoen. Met dertien goals en zeven assists staat de aanvaller op de derde plek op de ranglijst als we kijken naar rendement. Alleen Dušan Tadić (23) en Sébatien Haller (24) staan boven de Zweed. Zijn dertien doelpunten betekenen ook dat Karlsson op de gedeelde tweede plek staat op de topscorerslijst. Betekent dit dat de smaakmaker van AZ de Eredivisie is ontgroeid?

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

Karlsson bij AZ

Vorige zomer kwam Jesper Karlsson voor 2.6 miljoen euro over naar AZ. De club uit Alkmaar nam de aanvaller over van het Zweedse IF Elfsborg. In zijn eerste seizoen bij AZ vond Karlsson al elf keer het net en gaf hij negen assists in 32 Eredivisieduels. De zesvoudig international speelde tot nu toe 75 officiële duels voor de Alkmaarders, waarin hij 29 keer het net vond en achttien keer de aangever was voor de goal.

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

Marktwaarde door de jaren heen

Toen AZ de aanvaller overnam was de marktwaarde van Karlsson twee miljoen euro. Een half seizoen later lag de marktwaarde al op 6,5 miljoen euro. In 2020 was de waarde van de Zweed nog 500 duizend euro. Inmiddels staat Karlsson op een waarde van tien miljoen euro. Dit maakt hem de één na waardevolste speler van AZ, want Wijndal staat met twaalf miljoen euro bovenaan die lijst.

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

marktwaarde ontwikkeling jesper karlsson van az alkmaar

Transfergeruchten

Afgelopen zomer stond Karlsson al bij een aantal clubs in de belangstelling. Onder meer Valencia CF, SSC Napoli en FK Krasnodar waren geïnteresseerd in de Zweedse aanvaller. Het contract van de 23-jarige speler loopt nog tot 2026, nadat eerder dit seizoen AZ het contract met één jaar verlengde.

Een aanvaller die vaak het verschil maakt voor AZ. Karlsson ondergaat een fantastische ontwikkeling in Alkmaar, waar hij is uitgegroeid tot de belangrijkste aanvallende kracht van de ploeg.

spelers paspoort karl jesper karlsson. geboren, nationaliteit

Feyenoord-doelman vertrekt