Exact twee jaar geleden: spektakelstuk tussen RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles

Eén van de meest bizarre ontknopingen in de nacompetitie vond plaats op 28 mei 2019: Go Ahead Eagles - RKC Waalwijk. De strijd om een ticket voor de Eredivisie werd een heerlijk spektakelstuk. 

Beide ploegen plaatsten zich via de competitie voor de play-offs om promotie/degradatie. Go Ahead Eagles sloot het seizoen af als nummer vijf van de Keuken Kampioen Divisie, RKC Waalwijk finishte op de achtste plek.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING

Eindstand Keuken Kampioen Divisie 2018/19

Weg naar de finale

De ploeg van Fred Grim versloeg in de eerste ronde NEC Nijmegen: 2-3 over twee wedstrijden. Excelsior, de nummer zestien van de Eredivisie, moest het onderspit delven in de halve finale. Daardoor plaatsten de Brabanders zich voor de finale van de nacompetitie.

Go Ahead stroomde pas in de halve finale van de play-offs in. De formatie van John Stegeman nam het op tegen FC Den Bosch. De Deventenaren gingen nipt door naar de finale, waarin RKC de tegenstander was.

Heenwedstrijd

Het heenduel, dat gespeeld werd in het Mandemakers Stadion, eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. Daardoor lag alles nog open voor de allesbeslissende returnwedstrijd in De Adelaarshorst.

De bezoekers schoten uit de startblokken. Emil Hansson benutte al vroeg in de wedstrijd een penalty en Stijn Spierings verdubbelde even later de voorsprong. Go Ahead Eagles deed kort voor rust iets terug via aanvoerder Jeroen Veldmate.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING

Ruststand Go Ahead Eagles RKC Waalwijk 1-2

Snelle gelijkmaker

De thuisploeg moest alles op alles zetten in de tweede helft om promotie af te dwingen. De Eagles kenden een vliegende start, want Richard van der Venne schoot tien minuten na rust de gelijkmaker binnen.

De club uit Overijssel ging vrolijk verder met kansen creëren en kwam na de 3-2 van Istvan Bakx steeds dichterbij de Eredivisie. Desondanks kwamen de Geelblauwen in minuut 78 op gelijke hoogte dankzij Hans Mulder. 

Spectaculaire slotfase

Pieter Langedijk, nota bene oud-speler van RKC Waalwijk, leek de wedstrijd definitief te beslissen, met zijn doelpunt in de 89ste minuut. Het spektakelstuk was echter nog niet afgelopen, want de Brabanders kwamen diep in blessuretijd alsnog langszij.

Spierings dompelde de supporters van Go Ahead Eagles in rouw. Mario Bilate gooide het duel daarna definitief op slot, waardoor RKC promoveerde naar de Eredivisie en Go Ahead met lege handen achterbleef.

Eindstand Go Ahead Eagles - RKC Waalwijk 4-5

Feyenoord-doelman vertrekt