Meest memorabele Europese wedstrijden Ajax in laatste 10 jaar

De laatste 10 jaar waren op Europees niveau erg bijzonder voor Ajax. Van diepe dalen tot vooral enkele grote hoogtepunten, Voetbalflitsen zet de meest memorabele Europese wedstrijden van Ajax in de laatste 10 jaar op een rijtje.

Valencia – Ajax 0-3

Ajax reisde voor haar eerste uitwedstrijd van het Champions League-seizoen 2019/2020, af naar Valencia. Het beloofde een spannend duel te worden, zo bleken Spaanse tegenstanders vaak een flinke opgave, al helemaal in uitduels. Desondanks begon Ajax sterk aan de wedstrijd. In de 8e minuut schoot Hakim Ziyech geweldig raak met een afstandsschot. In de 34e minuut zette Quincy Promes Ajax op een 0-2 voorsprong. In de 67e minuut bepaalde Donny van de Beek de eindstand op 0-3.

Samenvatting Valencia-Ajax

Real Madrid – Ajax 1-4

In de achtste finales van de Champions League in het seizoen 2019/2020 stond er na een 1-2 thuisnederlaag een loodzwaar treffen op het programma voor Ajax in Madrid. Topfavoriet Real Madrid begon vol zelfvertrouwen aan de wedstrijd, maar stuitte op een sterk Ajax. Binnen 18 minuten gingen de Amsterdammers met 0-2 aan de leiding dankzij doelpunten van Hakim Ziyech en David Neres. Het werd het 0-3 in de 62e minuut dankzij Dusan Tadic. Na een tegendoelpunt van Marco Asensio was de spanning terug, maar Lasse Schöne schoot in de 72e minuut raak. Ajax stootte Real Madrid uit de Champions League en Erik ten Hag zette zijn ploeg internationaal op de kaart.

Samenvatting Juventus-Ajax

Juventus – Ajax 1-2

Na de stunt tegen Real Madrid, stond Juventus in de kwartfinales van de Champions League klaar om Ajax naar huis te sturen. Na een 1-1 gelijkspel in eigen huis, moesten de Amsterdammers opnieuw in de returnwedstrijd aan de bak. Na een doelpunt van Cristiano Ronaldo in de 28e minuut, schoot Donny van de Beek in de 34e minuut raak. Het bleef ongelooflijk spannend. Matthijs de Ligt deed Amsterdam ontploffen toen hij zijn club in de 67e minuut op 1-2 zette. Het bleef nog even spannend, maar Ajax knikkerde na Real Madrid, ook Juventus uit de Champions League.

Ajax – Olympique Lyon 4-1

In de halve finales van de Europa League werd Ajax in 2017 aan Olympique Lyon gekoppeld. Allereerst stond er een thuiswedstrijd op het programma. Bij rust gingen de Amsterdammers na doelpunten van Bertrand Traoré en Kasper Dolberg met een voorprong van 2-0 aan de leiding. Amin Younes schoot in de 49e minuut de 3-0 binnen. Mathieu Valbuena deed iets terug in de 66e minuut (3-1), maar Ajax bleef aanzetten. Met een vierde doelpunt, op naam van opnieuw Bertrand Traoré, stonden de Amsterdammers al met één been in de finale. De returnwedstrijd werd met 3-1 verloren, wat voldoende was voor plaating voor de finale.

Samenvatting Ajax-Lyon

Borussia Dortmund – Ajax 1-3

Met 71 minuten op de klok en een 1-0 achterstand tegen 10 man, leek de returnwedstrijd in de groepsfase van de Champions League in 2021 tegen Borussia Dortmund, gespeeld. Na hard werken viel dan eindelijk de gelijkmaker in de 72e minuut, Dusan Tadic schoot raak. Ajax rook bloed, en zette aan. Haller kopte in de 83e minuut raak na een voorzet van Antony. Klaassen schoot Ajax op een 1-3 voorsprong na opnieuw een voorzet van Antony en bepaalde hiermee de eindstand.