Spelersprofiel: Alles wat je moet weten over Thorgan Hazard

Spelersprofiel: Alles wat je moet weten over Thorgan Hazard

Thorgan Hazard is de winsterse versterking voor de aanvallende line van PSV. Na het vertrek van vele aanvallers waren de Eindhovenaren op zoek naar nieuwe creativiteit in de voorhoede. We kennen natuurlijk allemaal Eden Hazard, de broer van Thorgan, maar wie is nou eigenlijk de aankoop van PSV? Voetbalflitsen zocht het uit en zette alles wat je moet weten van de Belg even op een rijtje. 

Clubcarrière

Thorgan begon zijn carrière net als zijn broer Eden in Frankrijk. Weliswaar niet bij Lille, maar bij RC Lens. Als achtienjarige jongen maakte hij zijn debuut voor de Franse ploeg in een sterk team met onder andere Raphaël Varane, sterkhouder bij Manchester United momenteel. 

Na twee jaar vertrok de aanvaller naar het grote Chelsea, waar broer Eden ook al speelde. Een groot succes werd het niet. Thorgan werd niet meteen toegelaten tot de A-selectie en zocht zijn voetbalgeluk uiteindelijk bij andere clubs. Tijdens zijn Chelsea-periode werd Hazard uitgeleend aan Zulte Waregem in zijn thuisland en Borussia Mönchengladbach. In Duitsland maakte de dribbeler zoveel indruk dat hij een transfer naar Borussia Dortmund verdiende. De Duitse topclub betaalde in 2019 ruim 25 miljoen euro aan Gladbach, dat hem een paar jaar eerder definitief had overgenomen van Chelsea.

Met Dortmund won hij de Duitse Supercup in 2019 en de DFB-Pokal in 2021. Uiteindelijk speelde de Belg 122 wedstrijden voor Die Borussen, waarin hij goed was voor achttien doelpunten en 21 assists. Dit seizoen acteert de aanvaller veelvuldig als wissel en kwam hij in het nieuwe kalenderjaar nog niet eens in actie voor zijn club. Hazard is dus haastig op zoek naar een club waar hij kan rekenen op meer speelminuten en het lijkt erop dat PSV hem uitkomst biedt. Al is enige haast geboden, omdat de winterse transfermarkt sluit op 31 januari. 

Interlandcarrière

Hazard maakte in 2013 op twintigjarige leeftijd zijn debuut voor onze zuiderburen. Vervolgens moest hij meer dan drie jaar wachten op een nieuwe kans in het nationale elftal. In 2018 behaalde hij met België een historische derde plaats op het WK in Rusland, maar echt een grote inbreng had de voetballer niet. Op het EK 2020, gespeeld in 2021, was de aanvaller basisklant, maar moesten hij en zijn land genoegen nemen met een nederlaag in de kwartfinale tegen latere winnaar Italië. Het meest recente WK in Qatar liep voor België uit op een fiasco met uitschakeling in de groepsfase. Tot nog toe speelde Hazard 47 interlands, waarin hij negen doelpunten wist te maken.

Marktwaarde door de jaren heen 

Tekst gaat verder onder de foto.

Familie van Thorgan

Thorgan Hazard heeft twee voetballende broers, Eden en Kylian. Eden (32) is de bekendste van de familie en speelde bij de grootste clubs. Eden begon zijn carrière bij Lille in Frankrijk om vervolgens acht jaar lang te schitteren in het blauwe tenue van Chelsea. Tweemaal won hij de Premier League met de topclub uit Londen, in 2015 en 2017. In 2015 was Hazard de sterspeler van The Blues en werd hij, als eerste Belg ooit, verkozen tot PFA Player of the Year in Engeland. Hij sloot zijn periode bij Chelsea af door in zijn laatste officiële wedstrijd voor de club de Europa League te winnen ten koste van concurrent Arsenal (4-1). Hazard speelde geweldig, maakte twee doelpunten en werd uitgeroepen tot Man of the Match. Uiteindelijk speelde hij 352 wedstrijden voor Chelsea alvorens hij voor meer dan honderd miljoen euro naar Real Madrid vertrok. Zijn periode in Spanje is tot nog toe geen succes. Blessure na blessure liggen ten grondslag aan de weinige speelminuten in de Spaanse hoofdstad. Na de deceptie op het WK in Qatar, België werd uitgeschakeld in de groepsfase, besloot Eden een punt te zetten achter zijn interlandloopbaan.

De andere broer van Thorgan, Kylian (27), is een stuk minder bekend in de voetbalwereld. Via de jeugd van Lille kwam hij terecht bij Zulte Waregem en vervolgens Chelsea. Daar speelde hij een aantal wedstrijden in het hoogste jeugdelftal. Een proefperiode bij VVV-Venlo draaide op niets uit en dus keerde de linksbuiten terug naar België. Eerst bij Cercle Brugge, tegenwoordig actief voor RWD Molenbeek (Racing White Daring Molenbeek) op het tweede niveau.

Vrouw van Thorgan

Thorgan Hazard is in 2016 getrouwd met Marie Kindermans. Lees hier alles wat je moet weten van Marie.

Voetballende kwaliteiten en opties bij PSV

De rechtsbenige Hazard kan uit de voeten op meerdere posities. Bij de nationale ploeg is hij de laatste jaren ingezet als linker- en rechtermiddenvelder. Bij Dortmund stond hij vaak op papier als buitenspeler, maar fungeerde hij ook soms als vleugelverdediger in een systeem met vijf verdedigers. PSV speelt steevast met een viermans achterhoede, dus die optie lijkt uitgesloten. Wel is de spoeling dun voorin na het vertrek van Cody Gakpo (Liverpool), Noni Madueke (Chelsea) en Yorbe Vertessen (Union Sint-Gilles, verhuurd). Als het daadwerkelijk komt tot een vertrek naar Eindhoven moet Hazard de concurrentie aangaan met Anwar El Ghazi en Johan Bakayoko. Xavi Simons, de laatste weken ingezet als buitenspeler, kan dan wellicht door worden geschoven naar zijn geliefde positie op het middenveld.