Terugblik: Rulli wist de Europa League al eens te winnen, en hoe..

Met Geronimo Rulli heeft Ajax sinds afgelopen januari een keeper in de gelederen die weet wat het is om het toernooi te winnen waarin de Amsterdammers donderdagavond ten strijde trekken: de Europa League. Sterker, de Argentijn eistte tijdens de finale van twee jaar geleden de absolute hoofdrol op.

Manchester United was destijds de tegenstander. In het duel werden in 120 minuten spelen slechts drie schoten op doel gelost, waarvan uiteindelijk twee het doel troffen. Door een 1-1 stand werd de finale naar penalty's getrokken. Het moment om uit te blinken voor één van beide keepers, ofwel Rulli ofwel David de Gea.

Uitblinken zat er in eerste instantie niet bij voor één van beide heren. De bizarre effectiviteit van de schoten op doel tijdens 120 minuten veldvoetbal, werd tijdens de penaltyreeks zonder moeite doorgetrokken. De twee keepers moesten om beurten tien keer vissen, tot ze uiteindelijk zelf achter de bal gingen staan.

'Nog nooit op getraind'

'Ik had nooit getraind op het nemen van een penalty', blikt de Ajax-goalie op de clubsite terug. 'Op dat moment nam ik hem met alles dat ik had.' En met succes, want ook de 21e strafschop van de reeks trof het net. Het was vervolgens aan De Gea, maar het werd het moment van Rulli.

'En daarna moest ik er nog eentje stoppen. Ik denk dat het zo was voorbestemd. Villarreal tegen Manchester United: een club uit een stadje tegen een wereldwijde gigant. Die herinnering is heel levendig. Ik ben heel dankbaar dat ik dat heb mogen meemaken met mijn ploeggenoten, die nu vrienden zijn.'