'Steijn concurreert met Van Persie'; Deze toptrainers zijn clubloos

Maurice Steijn werd na een rampzalige start de laan uitgestuurd bij Ajax, ondanks dat zij verhaal is dat het een eigen keuze is geweest om op te stappen. In Friesland sijpelt door dat de Hagenees wordt gezien als opvolger van Kees van Wonderen bij sc Heerenveen. Dit zijn Nederlandse toptrainers die nog zonder club zitten!

Giovanni van Bronckhorst

Een terugkeer voor Giovanni van Bronckhorst bij Feyenoord, mits Arne Slot deze zomer vertrekt? Dat klinkt zo slecht nog niet. Tussen mei 2015 en juni 2019 stond Van Bronckhorst alleen eens aan het roer in De Kuip. Dit deed de oud-voetballer met veel succes. Feyenoord veroverde in het seizoen 2016 de landstitel, in 2015/16 en 2017/18 de beker en in 2018 en 2019 de Johan Cruijff Schaal. Na 176 wedstrijden (109x winst, 24x gelijkspel, 43x verlies) kwam er een einde aan het tijdperk-Gio bij Feyenoord. In januari 2020 vertrok hij naar China, waar zijn avontuur in december alweer ten einde kwam.

In november 2021 werd Van Bronckhorst aangesteld als trainer van zijn oude liefde Rangers FC. In 2022 kroonde hij zich tot bekerwinnaar van Schotland en haalde hij de finale van de Europa League, die na penalty’s werd verloren van Eintracht Frankfurt. Toch moest Van Bronckhorst na bijna precies één jaar weer vertrekken bij Rangers. Sindsdien zit hij zonder club.

Frank de Boer

Voor Frank de Boer leek een succesvolle trainerscarrière weggelegd te zijn. Tussen december 2010 en juni 2016 kende de oud-verdediger flinke successen met Ajax. Zo veroverde de Amsterdammers vier opvolgende landstitels tussen het seizoen 2010/11 en 2013/14 en werd in 2013 de Johan Cruijff Schaal veroverd. Een overstap naar Inter volgde, maar vanaf daar ging het mis met De Boer. Na veertien wedstrijden moest hij namelijk alweer vertrekken uit Milaan. Crystal Palace durfde het in de zomer van 2017 desondanks aan met De Boer, maar na vijf wedstrijden, waarin slechts een enkele bekerwedstrijd werd gewonnen, werd hij ontslagen.

Pas in januari 2019 vond De Boer in Atlanta een nieuwe werkgever. Daarmee pakte hij weer eens prijzen, maar moest anderhalf jaar later weer vertrekken. In september 2020 werd De Boer aangesteld als bondscoach van Oranje, waarmee hij het op het EK een jaar later moest laten zien. Het Nederlands Elftal kwam niet verder dan de achtste finale, waarna De Boer zijn ontslag indiende. Zijn naam zingt opnieuw rond in de Johan Cruijff ArenA, om het stokje van John van 't Schip over te nemen.

John van den Brom

Via VV Bennekom bewandelde John van den Brom zijn pad als hoofdtrainer. De voormalig voetballer bleef dus niet lang weg van de voetbalvelden en ging vrijwel direct na zijn loopbaan als actief speler richting de dug-out. Na Jong Ajax, een uitstapje als hoofd jeugdopleiding bij de Amsterdammers en een aanstelling bij AGOVV betrad de 57-jarige Van den Brom het betaalde voetbal bij ADO Den Haag. Na veertig wedstrijden verruilde hij groen-geel voor geel-zwart en ging hij aan de slag bij Vitesse. 

Na een ware transfersoap verkaste hij in 2012 op het laatste moment naar RSC Anderlecht, nadat een week eerder door Vitesse bekend werd gemaakt dat hij langer bleef. Met drie prijzen op zak ging hij aan de slag bij AZ. Daar stond hij in 215 duels als hoofdverantwoordelijke langs de lijn en dat is daarmee de club waarvoor hij tot dusver de meeste duels begeleidde. Daar besloot Van den Brom in 2019 te vertrekken en FC Utrecht bood uitkomst. Dat werd echter geen succes en daardoor koos hij opnieuw voor een escape naar België: KRC Genk. Met bekerwinst op zak ging hij zijn geluk zoeken in Saoedi-Arabië bij Al-Taawoun, waar hij slechts zeven wedstrijden op de bank mocht plaatsnemen. Al snel ging hij bij Lech Poznan aan de slag, maar ook daar werd hij na 81 wedstrijden ontslagen. 

Maurice Steijn

Hij zal voor altijd de geschiedenisboeken van Ajax in gaan, maar niet op positieve wijze. Maurice Steijn maakte in de zomer van 2023 de overstap van Sparta Rotterdam naar de Nederlandse hoofdstad, omdat toenmalig technisch directeur Sven Mislintat de 'overperformer' graag in huis wilde halen. Waar hij op Het Kasteel nipt langs Europees voetbal greep, ging dat in de Johan Cruijff Arena volledig mis. Niet alleen in de competitie werd dranatisch gespeeld, maar ook in Europa was er niets meer over van de naam die de Amsterdammers in de UEFA Champions League (onder Erik ten Hag) hadden opgebouwd.

De supporters waren ziedend en riepen met verschillende acties om zijn vertrek, maar dat kwam pas na elf duels in dienst van Ajax. Ondanks de gespendeerde 120 miljoen euro kreeg hij de motor in Amsterdam niet aan de praat. Volgens Omroep Fryslân is de Hagenees aangemerkt als één van de mogelijke opties om Kees van Wonderen na afloop van dit seizoen te vervangen als hoofdcoach van de Friese club. Volgens ESPN gaat hij het roer definitief overnemen vanaf seizoen 2024-2025, maar de lokale omroep noemt de naam van Robin van Persie...

Pascal Jansen

Hij is één van de namen die naar verluidt heel hoog op het wensenlijstje van Ajax staat: Pascal Jansen. De voormalig trainer van AZ kende na een aantal goede jaren in het AFAS Stadion een mindere reeks, waardoor het publiek in Alkmaar het genoeg vond. Met de hakken over de sloot bekerde zijn ploeg door tegen de amateurs van Quick Boys en in eigen huis werd kansloos verloren van PSV, dat binnen een half uur met 0-4 voor stond.

Jansen is gedurende zijn loopbaan niet alleen maar als trainer actief geweest. In dienst van PSV, Sparta Rotterdam, Al-Wahda en Vitesse fungeerde hij namelijk als hoofd jeugdopleiding. Als assistent-trainer van Arne Slot steeg hij bij AZ tot grote hoogte, waardoor de geboren Londenaar de kans kreeg als hoofdverantwoordelijke. Dat duurde in totaal 162 duels, waarna Robert Eekhoorn en hij besloten om uit elkaar te gaan.

Ruud van Nistelrooij

Ook Ruud van Nistelrooij is nog altijd niet voorzien van een nieuwe club. Als speler was hij enorm succesvol in het rood-wit en door de goede band besloot Van Nistelrooij zijn ambities na te jagen in de jeugdopleiding van de Eindhovenaren. De oefenmeester zette zijn eerste stappen in het betaalde voetbal als hoofdverantwoordelijke bij het belofenelftal van PSV en werd na goede gesprekken aangesteld als trainer van de A-selectie.

Hij begon dat avontuur met een prijs, namelijk de Johan Cruijff Schaal. Later in het seizoen wonnen de Brabanders ook nog de TOTO KNVB Beker met hem aan het roer, maar desondanks gingen de twee partijen op knullige wijze uit elkaar. Na 50 wedstrijden ontstond er een vertrouwensbreuk tussen een aantal spelers en hem en besloot hij om één wedstrijd voor het einde van het seizoen 2022-2023 zijn biezen te pakken. Sindsdien zit de voormalig topspits zonder club. De naam van Van Nistelrooij dook onlangs op in de Belgische media door een topclub met interesse in de Belgische Pro League,

Phillip Cocu

Ook voor Phillip Cocu geldt dat hij zijn eerste stappen op De Herdgang mocht zetten. Gedurende zijn loopbaan groeide hij als aanvoerder uit tot clublegende en die status bracht hem later ook aan een baan als trainer in de jeugdopleiding. Als assistent-trainer van de O19 stapte hij over naar de hoofdmacht, waar hij in 2012 voor het eerst als interim-manager voor de groep kwam te staan. Na een terugkeer bij de O19 ging hij definitief aan de slag als hoofdtrainer van de Brabantse club.

Onder zijn bewind werden zes prijzen bijgeschreven in de Eindhovense prijzenkast. In totaal won PSV met Cocu drie landsitels, twee keer de Johan Cruijff Schaal en kwamen zij een keer als winnaar uit het bekertoernooi. Na zijn succes in Nederland beproefde hij zijn geluk in Turkije bij Fenerbahçe SK en in Engeland bij Derby County. Na twee ontslagen werd hij in Arnhem gezien als de oplossing van het Vitesse-probleem, maar ook zij gingen vroegtijdig uit elkaar.

Overige Nederlandse trainers zonder club

  • Fred Rutten;
  • Wim Jonk;
  • Marcel Keizer;
  • Sjors Ultee;
  • Gertjan Verbeek;
  • Reinier Robbemond;
  • Robert Molenaar;
  • Mike Snoei
  • Rick Kruys (per 1 juli 2024)

Naast dit overzicht van clubloze Nederlandse trainers maakten we ook een overzicht van Nederlandse trainers in het buitenland.