Spelerspaspoort Frenkie de Jong (profiel)

Profiel: Frenkie de Jong (Arkel, 12 mei 1997) staat onder contract bij FC Barcelona.

Ajax

Frenkie de Jong koos in 2017 voor een overstap naar Ajax. Ook kon hij voor PSV of Feyenoord kiezen, maar het gevoel dat hij overhield aan zijn gesprekken met Ajax was iets beter. Op 12 februari 2017 maakte hij zijn debuut in een gewonnen thuiswedstrijd tegen Sparta en op 7 mei 2017 maakte hij zijn eerste goal in een 4-0 gewonnen wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Één jaar later raakte hij geblesseerd aan zijn enkel waardoor hij voor langere tijd uit de roulatie was.

Aan het begin van het seizoen 2018/2019 was Frenkie volledig hersteld. Ajax overleefde drie voorrondes en daardoor speelde het Champions League. In de groepsfase speelde het tegen  Bayern München, Benfica en AEK Athene. De Amsterdammers eindigden als nummer twee, waardoor het doorging in het miljardenbal en het vervolgens opnam tegen Real Madrid. Ajax verloor thuis met 1-2, maar won de uitwedstrijd met (1-4). Frenkie speelde één van zijn beste wedstrijden voor Ajax en kreeg een 9 als cijfer van de toonaangevende Franse sportkrant L'equipe. In de kwartfinale moest Ajax het opnemen tegen Juventus. Thuis werd het 1-1, waarna de uitwedstrijd werd gewonnen met 1-2. In de halve finale speelde Ajax eerst uit tegen Tottenham en won het met 0-1. De thuiswedstrijd werd met 2-3 verloren, waardoor Ajax op basis van uitgoals de finale niet wist te bereiken. Wél pakte De Jong met Ajax de beker en de landstitel. 

Hieronder de mooiste acties van Frenkie de Jong bij Ajax

Barcelona

In januari 2019 tekende De Jong een contract bij FC Barcelona, dat zou ingaan op 1 juli 2019. Hij werd daarmee de twintigste Nederlandse speler bij die club ooit. Johan Cruijff, Ronald Koeman, Giovanni van Bronckhorst, Cocu, Ronald en Frank de Boer, Afellay, Patrick Kluivert, Mark van Bommel, Jasper Cillessen, Johan Neeskens, Richard Witschge; zomaar wat namen die Frenkie de Jong voorgingen. FC Barcelona betaalde aan Ajax 75 miljoen euro voor De Jong, wat zelf kon oplopen tot een bedrag van 86 miljoen euro door eventuele bonussen. Hiermee werd hij de duurste vanuit de Eredivisie getransfereerde speler ooit.

Zie hieronder hoe FC Barcelona Frenkie presenteerde, samen met zijn vriendin Mikky Kiemeney

Debuut in Nederlands elftal

Frenkie de Jong doorliep als jeugdinternational de meeste vertegenwoordigende elftallen van de KNVB.  Op 22 augustus 2018 maakte De Jong onder bondscoach Ronald Koeman zijn debuut voor het Nederlands elftal, tijdens een oefenduel met Peru. Hij verving Georginio Wijnaldum in de 46e minuut. Drie dagen later debuteerde hij tegen Frankrijk in de basis tijdens de eerste wedstrijd van Oranje in de eerste editie van de UEFA Nations League. 

Op 6 september 2019 scoorde De Jong tijdens zijn tiende interland zijn eerste doelpunt voor Oranje, in de uitwedstrijd tegen Duitsland die Nederland met 2-4 won.

Eerste doelpunt Frenkie de Jong voor het Nederlands elftal

Vriendin van Frenkie de Jong

Mikky Kiemeney is de vriendin van Frenkie de Jong. Ze heeft al veel bereikt voor iemand van haar leeftijd. Ze speelde hockey op het aller hoogste niveau, maar is hier mee gestopt omdat ze zich realiseerde dat topsport alles of niets is. Mikky Kiemeney heeft ook een eigen onderneming en haar eigen kledinglijn. 

Dit is de selectie van Oranje voor het EK

Feyenoord-doelman vertrekt