In deze stadions heeft Feyenoord gespeeld

Spelers van Feyenoord hebben in het bestaan van de club al verschillende thuisbasissen gehad. Na de oprichting in 1908 dient De Kromme Zandweg als het eerste echte stadion van Feyenoord. Het stadion bevond zich op de hoek van de Kromme Zandweg en de Dordtsestraatweg. Daarvoor speelde de hoofdmacht van Wilhelmina, de voorganger van Feyenoord, tussen 1909 en 1917 op het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid.

De Kromme Zandweg, voorganger van De Kuip

De eerste wedstrijd die Feyenoord in het stadion speelde was tijdens de opening op 26 augustus 1917. Het speelde een oefenwedstrijd tegen Be Quick uit Zuthpen. Feyenoord verloor de openingswedstrijd met 3-2. Het stadionnetje van Feyenoord bood met een overdekte houte zittribune plaats voor 400 man, waarna een nieuwe tribune in 1912 plaats bood aan 1000 fans. Dankzij staantribunes aan de lange zijden van het veld had het stadion een totale capaciteit van 12000. In 1935 werd dit uitgebreid tot 22 duizend.

Stadion Feijenoord, ook wel De Kuip

In 1937 kwam daar dan eindelijk Stadion Feijenoord, beter bekend als De Kuip. Het stadion kwam tot stand nadat Leen van Zandvliet, voorzitter van Feyenoord in de jaren ’30, op een dag wakker was geworden met een droom van het perfecte stadion. De eerste overwinning in De Kuip boekte Feyenoord op Beerschot in een oefenwedstrijd. Het was in het bijzijn van 37.825 toeschouwers met 5-2 te sterk. Naast Feyenoord werkt het Nederlands Elftal er ook wedstrijden af. De Kuip is met 124 wedstrijd van Oranje het stadion met de meeste interlands. Verder is De Kuip het stadion waar de finale van de KNVB Beker wordt gespeeld.

In de loop der jaren waren er drie keer plannen om De Kuip te sloten. Zo was daar tijdens de Tweede Wereldoorlog een te kort aan hoogwaardig staal. Het verhaal gaat dat toen de Duitse bezetters polshoogte kwamen nemen van de hoeveelheid staal van De Kuip, dat de toenmalige directeur slechts een derde opgaf. Hierdoor hadden de Duitsers geen interesse meer in het slopen van De Kuip. In 1984 wilden gemeenten Amsterdam en Rotterdam de Olympische spelen naar Nederland halen. Een nieuw Olympisch Stadion moest op de plek van De Kuip komen, maar dat plan ging niet door. Verder was er in de jaren ’90 betonrot en erosie vastgesteld en dacht men dat het stadion niet meer van kwaliteit was. Uiteindelijk werd De Kuip gerenoveerd.

Plannen voor een nieuw stadion, Feyenoord City

Sinds 2006 zijn er al plannen voor een nieuw stadion van Feyenoord. In 2017 stemde Gemeente Rotterdam in met de bouw van een nieuwe Kuip. De gemeenteraad van Rotterdam keurde in 2020 met een meerderheid het plan van Feyenoord City goed. Daardoor is de bouw een stapje dichter bij Het plan werd met een minimale meerderheid goedgekeurd. Met één stem verschil, 21 tegen 20, kwam het plan langs de commissie. De gehele coalitie stemde voor, alle oppositiepartijen tegen. Of het nieuwe Feyenoord-stadion er ook echt komt, is nog maar de vraag. Feyenoord zelf stemt pas in september 2021 of de vervanger van De Kuip er komt.

Feyenoord-doelman vertrekt