Opinie van de week: Feyenoord zal nu woensdag de plotselinge twijfels moeten wegnemen

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Het heet dat Ajax de competitie weer heeft opgeladen met de nodige spanning. Maar tal van vraagtekens begeleiden deze bewering. Feyenoord leunt nog altijd tegen een degelijke voorsprong van drie punten (plus een beter doelsaldo) en heeft een simpeler restprogramma dan zijn twee belagers. Het blijft hoe dan ook de voornaamste kanshebber op de landstitel, de eerste dan sinds 1999.

Twijfels verdampen bij zege op Go Ahead

Veel van de twijfels kunnen al woensdag verdampen, als Feyenoord zich thuis weer kan oprichten tegen Go Ahead Eagles. De midweekse ronde zadelt Ajax in de Arena op met de confrontatie met AZ en PSV reist een dag later naar FC Twente. De Rotterdammers herstelden zich eerder na de nederlagen in Deventer en bij Sparta. Eerst in november met 3-0 tegen PEC Zwolle en in maart tegen AZ zelfs met 5-2. Er was toen geen sprake van enig terugval of verkramping.

Toch lijken de omstandigheden voor Feyenoord verslechterd. Hoe hard en lang zal de dreun tegen Ajax nagloeien? De Amsterdammers deklasseerden de Rotterdammers op alle fronten. Ook qua strijdlust en moed, normaal de krachtbronnen van de koploper. De nummer twee van de eredivisie vergat alleen de suprematie door te geven aan de score.

Drie dagen om de wonden te verbinden

In de Arena liep Feyenoord zowel mentale als fysieke schade op. Duidelijk meer dan destijds in Deventer tegen Go Ahead en op Spangen tegen Sparta. Giovanni van Bronckhorst heeft nu ook maar drie dagen om de wonden te verbinden. Blessures van Nicolai Jørgensen, Rick Karsdorp en Terence Kongolo, en de schorsing van Tonny Vilhena kunnen de tijdige genezing ophouden en merkbaar vertragen.

De bank helpt immer mee in de lange en vermoeiende race naar het kampioenschap. Die garantie ontbreekt in Rotterdam en kan de hunkerende club opbreken. De reserves zijn van minder kwaliteit en de absentie van met name spits Jørgensen en aanjager en mascotte Vilhena kunnen het hechte collectief verzwakken. Uitgerekend in de komende weken van een felle eindsprint naar de meet.

Revanche op Eagles vereist

Tegen Go Ahead treft Feyenoord een opgefriste ploeg met een duidelijk doel en aangescherpte tactiek. Ook in de Kuip opteert interim-trainer Robert Maaskant voor een behoudend systeem, met zeven man compact bijeen en mikkend op de snelheid van de drie aanvallers. Tegen FC Twente had hij bij zijn vuurdoop absoluut niet te klagen over geluk, maar de wil om te winnen motiveerde de Deventenaren tot de laatste seconde.

In Enschede herhaalde Go Ahead in feite de stunt die het begin november in eigen stadion tegen Feyenoord bedacht. Revanche van de Rotterdammers is vereist en mag niet uitblijven. Daarna resteren wedstrijden tegen PEC (uit), FC Utrecht (thuis), Vitesse (uit), Excelsior (uit) en Heracles (thuis). Te doen, mits weer massaal strijdlustig en tot in elke vezel onverzettelijk.

Op weg naar de finish moet Ajax nog naar PSV en moet het tevens als extra opdracht en belasting de kwartfinales van de Europa League tegen Schalke 04 afwerken. Beide verplichtingen combineren en afhandelen, ging tot nog toe niet zonder haperingen gepaard. De topper op 23 april in Eindhoven kan Feyenoord bovendien ook nog eens een positieve slinger geven in de spurt van de laatste twee ronden.

Half maart verspreidde het seizoen de indruk dat het niet meer kon misgaan met Feyenoord. Dat beeld bleek iets te rooskleurig en is in Amsterdam aan scherven geslagen. Maar de Rotterdammers hebben het nog altijd in eigen hand, zoals dat heet. En Ajax moet nog steeds oppassen dat het niet de tweede plaats weggeeft aan PSV.

PSV zeker geen kampioen

De Brabanders dromen als regerend kampioen nog wel van prolongatie, maar dat zal zeker niet gebeuren. Hooguit tweede, als een troostprijs.

In voetbal is en blijft bijna alles mogelijk, maar Feyenoord behoeft nou ook weer niet te wanhopen. De hoofdprijs ligt nog steeds te gloren aan de einder, en woensdag al weet een ieder meer……

LEX MULLER