Deze spelers keerden terug naar de Eredivisie

Het is tot dus ver een zeer spectaculaire transferzomer in de Eredivisie. Naast alle nieuwelingen in de competitie, keren ook een aantal routiniers terug naar Nederland. Deze spelers keerden (al) terug naar de Eredivisie. 

Jasper Cillessen

Een van de bijzonderste terugkeerders uit dit rijtje. Na elf jaar afwezigheid haalde NEC 'hun' Jasper Cillessen weer terug naar huis. Nadat NEC de doelman in 2011 voor ruim drie miljoen euro verkocht, haalde FC Barcelona de Oranje-international vijf jaar later naar Spanje. Zijn avontuur in het Zuid-Europese land zette Cillessen in 2019 voort bij FC Valencia. Echter belande de Cillessen daar op een zijspoor en mocht hij dit jaar vertrekken. Voor NEC reden genoeg om de doelman terug te halen. Voor zijn terugkeer in Nederland stond te teller van Cillessen op 136 wedstrijden in de Eredivisie. 

Nick Viergever

Slechts één jaar speelde Nick Viergever in zijn spelerscarrière buiten Nederland. De centrale verdediger begon bij Sparta, dat hem in 2010 voor 1,25 miljoen verkocht aan AZ. Viergever speelde vier jaar in Alkmaar, voordat Ajax hem in 2014 voor twee miljoen euro overnam van de proviniciegenoot. Ook na vier jaar in Amsterdam vertrok Viergever, dit keer naar PSV dat de verdediger transfervrij overnam. In 2021 vertrok Viergever naar Duitsland, om voor Greuther Fürth te gaan voetballen. Zijn buitenlandse avontuur was slecht van korte duur, want FC Utrecht haalde Viergever deze zomer terug naar de Eredivisie. Zijn teller in de Eredivisie stond voor zijn terugkeer op maar liefst 299 wedstrijden.

Leon Bergsma

Slechts vier wedstrijden speelde Leon Bergsma voordat hij Nederlands achter zich liet. De jeugdspeler van Ajax en AZ en als huurling van FC Den Bosch moest het vooral met optredens in de KKD (99) doen. In het seizoen 2018/19 mocht Bergsma eindelijk debuteren op het hoogste niveau tijdens 5-0 overwinning van AZ op NAC. Vier jaar later had Bergsma genoeg gezien in Alkmaar en vertrok traqnsfervrij naar FC Aarau in Zwitserland. Daar hield de centrale verdediger het twee jaar vol, voordat Cambuur hem deze zomer naar Leeuwarden haalde.

Mike van der Hoorn

FC utrecht haalde Mike van der Hoorn in de zomer van 2021 al terug naar Nederland, maar nam de huurling deze zomer definitief over van Armenia Bielefield. Van der Hoorn begon zijn carrière als profvoetballer in de jeugd van Almere City en FC Utrecht. In 2013 verkocht laatstgenoemde de verdediger voor 3,8 miljoen aan Ajax. Na drie jaar in Amsterdam ging Van der Hoorn het buitenlandse avontuur aan. Eerst vier jaar bij Swansea City, waarna Armenia Bielefield volgde.

Oussame Tannane

Een speler met flink wat ervaring in de Eredivisie.Na de jeugdopleidingen van Ajax, FC utrecht en PSV te hebben doorlopen, begon het echte avontuur van Tannane bij SC Heerenveen, dat hem in 2013 na een jaar al kwijt raakte aan Heracles. Na drie sterke seizoenen nam Sain-Étienne de smaakmaker voor 2,5 miljoen over. Het was het begin van een hoop huurperiodes: UD Las Palmas (2017), FC Utrecht (2018) en Vitesse (2019), keerde Tannane in 2020 al eens definitief terug als speler van Vitesse. In Arnhem raakte Tannane na twee jaar in een breuk met zijn trainer en vertrok naar Turkije. Na een half jaar Göztepe haalde NEC de aanvaller deze zomer weer terug naar de Eredivisie, waar zijn teller al op 29 doelpunten en 26 assists in 126 wedstrijden stond.

Jonathan de Gúzman

Na 109 Eredivisie-wedstrijden als Feyenoorder, liet Jonathan de Gúzman in 2010 Nederland achter zich. De middenvelder speelde de afgelopen elf jaar voor RCD Mallorca, Villarreal, Swansea City, Napoli, Carpi, Chievo Verona, Eintracht Frankfurt en OFI Kreta. Deze zomer keerde de 14-voudig international als speler van Sparta terug in de Eredivisie.

Yassin Ayoub

Slechts twee jaar was Yassin Ayoub vertrokken uit de Eredivisie, voordoor Excelsior de middenvelder transfervrij overnam van Panathinaikos. De Marokkaan startte in de jeugd van Ajax, waarna FC Utrecht hem overnam. In 2018 volgde een overstap naar Feyenoord, dat de middenvelder na twee jaar transfervrij aan Panathinaikos kwijt raakte. Na twee jaar in Griekenland te hebben gevoetbald, keerde Ayoub terug in Rotterdam. Voor zijn terugkeer in de Eredivisie stond de teller van Ayoub op 22 doelpunten en 31 assists in 167 competitiewedstrijden.

Florian Jozefzoon

In 2012 haalde RKC Florian Jozefzoon transfervrij naar Waalwijk. De aanvaller kwam transfervrij over van Ajax en kende een goed debuutseizoen. Een jaar later nam PSV de Surinamer namelijk alweer over van RKC. Na avonturen in Engeland en Frankrijk, keerde Jozefzoon deze zomer terug in Waalwijk. De aanvaller had al twaalf doelpunten en elf assists in 99 Eredivisie-wedstrijden achter zijn naam staan.

Zakaria Bakkali

Als jongeling stond Zakari Bakkali al snel te boeken als een mega-talent. Toch pakte het voor het voormalig PSV-talent geheel anders uit. Na akkefietjes in Eindhoven, vertrok Bakkali in 2015 transfervrij naar Valencia. Twee jaar later volgde een huurperiode bij Deportiva La Coruna, waarna Bakkali in 2018 naar Anderlecht vertrok. Afgelopen seizoen speelde de Belg op huurbasis bij Beerschot, waarna een transfervrij vertrek naar RKC volgde. In zijn jonge jaren speelde Bakkali al zestien wedstrijden in de Eredivisie, waarin hij in één wedstrijd voor alle drie zijn doelpunten tekende.

Luuk de Jong

PSV haalde Luuk de Jong al eens terug naar de Eredivisie. Zo telde PSV in 2014 ruim vijf miljoen neer voor de spits van Borussia Mönchengladbach, die eerder uitkwam voor De Graafschap en FC Twente en op huurbasis voor Newcastle United. Na vijf seizoenen PSV telde Sevilla in 2019 12,5 miljoen euro neer voor de spits, die afgelopen seizoen op huurbasis bij FC Barcelona speelde. Deze zomer haalde PSV de spits voor drie miljoen terug naar Eindhoven. Zijn eerdere cijfers in de Eredivisie spreken voor zich: 135 doelpunten en 73 assists in 248 wedstrijden.

Bas Dost

Nog een spits met spectaculaire cijfers in de Eredivisie. Na zijn vertrek bij SC Heerenveen in 2012 stond de teller van Bas Dost op 62 doelpunten en zestien assists in 127 competitiewedstrijden. Na de vele doelpunten bij Wolfsburg, Sporting CP, Eintracht Frankfurt en Club Brugge, mocht Dost deze zomer vertrekken uit België. FC Utrecht haalde de spits terug naar de Eredivisie. Bij zijn rentree was Dost direct twee keer trefzeker.