Keeperskwestie bij Oranje: Wie start er onder de lat?

Nu Justin Bijlow, net als Jasper Cillessen geblesseerd is, is er een heuse concurrentiestrijd voor de plek onder de lat losgebarsten bij Oranje. Bondscoach Louis van Gaal riep voor de oefenduels tegen Denemarken en Duitsland drie doelmannen op; Mark Flekken, Tim Krul en Joël Drommel. Van Gaal lijkt voor Mark Flekken te gaan kiezen, maar veteraan Tim Krul en Joël Drommel maken evengoed een kans. In dit bericht een overzicht van de drie doelmannen en hun seizoen tot nu toe.

Mark Flekken

Mark Flekken is in Nederland nog relatief onbekend. De in Kerkrade geboren sluitpost maakte in 2012 zijn debuut voor Alemannia Aachen in Duitsland en speelt tot op heden nog altijd in ons buurland. Sinds 2018 is Flekken speelachtig bij SC Freiburg waar hij zich sinds het einde van vorig seizoen laat gelden. Het goede spel van de sluitpost is vooral terug te zien in het aantal tegendoelpunten dat SC Freiburg dit seizoen tot nu toe incasseerde, dit zijn er 29. Alleen Bayern München heeft een beter doelsaldo, voor de koploper staat de teller op 28. Het goede keeperswerk van Flekken is niet onopgemerkt gebleven bij Van Gaal. Er wordt in de media al volop gespeculeerd over een mogelijk debuut voor Oranje in het treffen met Denemarken aanstaande zaterdag.

Tim Krul

Tim Krul is de meest ervaren doelman in de selectie van Louis van Gaal. De 33-jarige sluitpost speelt op dit moment bij Norwich City, wat uitkomt op het hoogste niveau in Engeland; de Premier League. Bij Norwich kan Krul echter ballen uit het doel vissen. De hekkensluiter kreeg dit seizoen in de Premier League alleen al 63 keer een doelpunt tegen, onder Krul zijn dit er 45. Desondanks blijkt Krul voor het Nederlands elftal een gewaardeerde kracht. Zijn optreden in 2014 tijdens de kwartfinale van het WK tegen Costa Rica staat nog goed bij menig Oranje-fan in het geheugen. Dat Krul het vooral van het stoppen van starfschoppen moet hebben blijkt goed terug te zien. Om deze reden kan Van Gaal, net als in 2014, Krul als ‘penaltiekiller’ inwisselen, mocht dit nodig zijn.

Joël Drommel

Van alle opgeroepen doelmannen, is Joël Drommel de jongste (25). De doelman van PSV werd een aantal keren opgeroepen bij Oranje, maar tot een debuut kwam het nog niet. Drommel vertrok afgelopen zomer van FC Twente naar PSV. De doelman was erg gewild en dus was PSV maar wat blij met zijn komst. Bij de Eindhovenaren startte Drommel dit seizoen bijna iedere wedstrijd onder de lat. Hij miste slechts twee keer een wedstrijd. In de 25 wedstrijden dat hij dit seizoen keepte in de Eredivisie, kreeg Drommel 29 doelpunten tegen en hield hij zeven keer de nul. Bij Oranje hoopt Drommel Van Gaal te overtuigen om zijn debuut te mogen maken.

Feyenoord-doelman vertrekt