Deze elf spelers verlieten Nederland op jonge leeftijd

Elk jaar zijn er weer voetballers die op (te) jonge leeftijd Nederland inruilen voor het buitenland. Waar je vroeger Royston Drenthe, Ouasim Bouy en Nacer Barazite had, zijn er de afgelopen jaren genoeg jongelingen die verkasten naar het buitenland. Een kijkje naar elf spelers die op jonge leeftijd Nederland hebben verlaten.

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

spelers die jong naar het buitenland vertrokken

Mikki van Sas

Op 16-jarige leeftijd ruilde Van Sas Utrecht in voor Manchester. Na zeventien duels in het Onder-17 elftal van FC Utrecht nam Manchester City de keeper in 2020 over voor 350 duizend euro. Dit seizoen maakte de 18-jarige de overstap van het Onder-18 elftal naar de Onder-23.

Jeffrey Bruma

Inmiddels al 30 jaar oud. Bruma maakte in 2007 als 15-jarige speler de overstap van Feyenoord naar Chelsea. Bruma kwam uiteindelijk tien keer uit voor The Blues, dat hij in 2013 verliet voor PSV. De centrale verdediger speelt momenteel bij het Turkse Kasimpasa in de Süper Lig.

Kijk hier naar een iconisch-Bruma moment tijdens het kampioensfeest van PSV

Xavier Mbuyamba

Met zeventien jaar was Mbuyamba de jongste debutant ooit voor MVV. Na elf duels in het eerste van MVV nam FC Barcelona de verdediger over. Bij Barcelona speelde de Nederlands-Congolees één seizoen in de jeugd, waarna de 20-jarige transfervrij de overstap maakte naar Chelsea. Sinds 2020 speelde Mbuyamba 28 duels voor het Onder-23 elftal van Chelsea.

Bekijk hier een interview van Mbuyamba bij het programma Bij Andy in de auto

Nathan Aké

Een speler die redelijk succesvol is geweest in het buitenland tot nu toe. Als 16-jarige maakte Aké de overstap van Feyenoord naar Chelsea. Uiteindelijk speelde de verdediger van 2011 tot en met 2017 in Londen. Hij werd drie keer uitgeleend en werd door Bournemouth uiteindelijk voor 22 miljoen euro gekocht. In 2020 betaalde Manchester City 45 miljoen euro voor de 23-voudig international.

Jeremie Frimpong

Jeremie Frimpong was pas zeven jaar toen zijn familie verhuisde naar Engeland. Drie jaar later scoutte Manchester City de rechtsback tijdens een jeugdtoernooi in de stad. Vanaf 2019 belandde Frimpong bij Celtic, waar hij 36 duels speelde. Halverwege het seizoen 2020-2021 maakte Frimpong de overstap naar Bayer Leverkusen. Hier maakt de rechtsback zo’n goede ontwikkeling door dat hij door Louis van Gaal in de voorselectie zit van het Nederlands Elftal.

Rodney Kongolo

Geboren in Rotterdam; Rodney Kongolo komt uit de jeugd van Feyenoord. In 2014 maakte de middenvelder de overstap naar Manchester City, Kongolo was toen zestien jaar. Van 2018 tot 2022 kwam Kongolo uit voor SC Heerenveen, maar verliet de club voor het Italiaanse Cosenza.

Immanuel Pherai

Op 12-jarige leeftijd nam AZ middenvelder Immanuel Pherai over van AFC. Uiteindelijk speelde hij vier seizoenen in Alkmaar, waarna Borussia Dortmund de toen pas 16-jarige speler overnam. Pherai speelde in 2020-2021 op huurbasis voor PEC Zwolle. De aanvallende middenvelder heeft een contract tot aankomende zomer in Dortmund.

Zie hier een prachtgoal van Pherai voor het beloftenelftal van Dortmund:

Jayden Braaf

Jayden Braaf speelde in de jeugd van Ajax en PSV voordat hij de transfer maakte naar Manchester City op zestienjarige leeftijd. Sinds 2018 staat de aanvaller onder contract bij The Citizens waar hij geen officieel duel heeft gespeeld voor het eerste. In januari 2021 werd Braaf verhuurd aan Udinese, daar kwam hij al vier keer uit voor het eerste elftal en scoorde één keer.

Braaf is vooral erg technisch, zo liet hij dat ook bij de prachtige sologoal zien:

Dillion Hoogewerf

Dan door naar de andere club uit Manchester: Dillion Hoogewerf speelt sinds 2019 in de jeugd van Manchester United, nadat de club hem overnam van Ajax. Hoogewerf speelde 35 duels voor de Onder-18 van de ploeg waarin hij achttien keer scoorde en twaalf assists gaf. Afgelopen zomer maakte de aanvaller de overstap naar Borussia Mönchengladbach.

Joshua Zirkzee

Een Champions League winnaar: Joshua Zirkzee komt uit de jeugd van ADO en Feyenoord. Op zestien jarige leeftijd ruilde hij Rotterdam in voor München. Momenteel staat de aanvaller nog steeds onder contract bij Bayern, maar is hij uitgeleend aan Anderlecht. Zirkzee speelde zeventien duels in het eerste van de Duitse ploeg, waarin hij vier keer het net vond.

Zirkzee zijn eerste goal voor Bayern was gelijk een belangrijke, het was namelijk de winnende goal tegen Freiburg in de laatste seconden van de wedstrijd

Donyell Malen

Donyell Malen speelde twee jaar in de jeugd van Engelse grootmacht Arsenal. In Nederland kwam hij eerst zeven jaar uit voor Ajax. In Engeland viel het allemaal net wat tegen. De aanvaller kon niet doorbreken in het eerste elftal van The Gunners en keerde in 2017 terug in Nederland bij PSV. Hier werd hij landskampioen en maakte in 2021 de overstap naar Borussia Dortmund.

Bekijk hier alle goals en assists van Malen in dienst van PSV

Feyenoord-doelman vertrekt