Spelerspaspoort Jesper Karlsson (profiel)

Dit is het spelersprofiel van Jesper Karlsson (Falkenberg, 25 juli 1998).

Spelerspaspoort Jesper Karlsson

Carrière

Karlsson begon in de jeugd bij het Zweedse IF Böljan, waar hij op veertienjarige leeftijd zijn debuut maakte in het eerste elftal. Na een proefperiode bij GAIS Göteborg vertrok hij in 2015 naar Falkenbergs FF. Zijn debuut volgde op 21 februari 2016, in het bekerduel met Tenhults IF. Falkenburg degradeerde in 2016 kansloos uit de Allsvenskan, maar Karlsson blonk uit en werd met zeven doelpunten clubtopscorer.

De Zweedse aanvaller vertrok vervolgens naar IF Elfsborg en bleef zodoende actief op het hoogste niveau van Zweden. Na twee seizoenen, waarin hij vooral als invaller in actie kwam, had hij vanaf 2019 een vaste basisplaats bij Elfsborg.

In september 2020 nam AZ Karlsson voor een bedrag van 2,5 miljoen euro over van Elfsborg. De vleugelaanvaller maakte op 4 oktober 2020 zijn debuut, in de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Karlsson speelde sindsdien 89 officiële wedstrijden namens de Alkmaarders. Daarin was hij goed voor 33 doelpunten en 25 assists.

Debuut in nationale elftal

Karlsson kwam uit voor de nationale jeugdelftallen van Zweden. In 2020 werd hij voor het eerst opgeroepen voor het Zweeds voetbalelftal. De vleugelaanvaller maakte op 9 januari 2020 zijn interlanddebuut, in de gewonnen oefenwedstrijd tegen Moldavië (1-0).

Vriendin

Karlsson heeft een relatie met de beeldschone Maja Bellman, die ook geboren is in Falkenburg. De twee hebben elkaar daar logischerwijs leren kennen.

Feyenoord-doelman vertrekt