Spelerspaspoort Davy Klaassen (profiel)

Profiel: Davy Klaassen (Hilversum, 21 februari 1993)
Huidige club: Ajax

Spelerspaspoort Davy Klaassen

Jeugdopleiding bij Ajax

Na gespeeld te hebben bij amateurverenigingen HVV de Zebra's en HSV Wasmeer, kwam Klaassen terecht in de jeugdopleiding van Ajax. Al snel werd de middenvelder op de Toekomst gezien als een groot talent. Klaassen won vele prijzen in de jeugdelftallen van de Amsterdammers. Hij speelde in de jeugd onder andere samen met Stefano Denswil, Ruben Ligeon, Jodi Lukoki, Joël Veltman en Viktor Fischer.

Ajax 1

Op 27 oktober 2011 debuteerde Klaassen in de hoofdmacht van Ajax, in de wedstrijd tegen NEC. Met Frank de Boer aan het roer scoorde de middenvelder 42 seconden na zijn invalbeurt. Daarmee is hij de snelst scorende debutant in de geschiedenis van Ajax. Mede door de verwachtingen en zijn prestaties verlengde de middenvelder in 2011 zijn contract tot medio 2016. In het seizoen 2013/14, het jaar dat Ajax haar vierde titel op rij won, was Klaassen zeer belangrijk voor zijn ploeg. Samen met de Ijslander Kolbeinn Sigþórsson, werd Klaassen met 10 doelpunten clubtopscorer van de club uit Amsterdam. Aan het einde van het seizoen werd hij dan ook uitgeroepen tot talent van het jaar. Bovendien mocht hij ook de Johan Cruijff Prijs voor grootste talent van de Eredivisie in ontvangst nemen. 

Everton

Na meer dan honderd wedstrijden voor Ajax, aanvoerder te zijn geweest en het winnen van de Gouden Schoen, vertrok Davy Klaassen op 15 juni 2017 vol zelfvertrouwen naar Everton. De club, waar Ronald Koeman aan het roer stond, betaalde circa 27 miljoen euro voor de Oranje-international. Mede door aankoop Gylfi Sigurðsson speelde de Nederlander niet veel onder Koeman. Hij kreeg nog minder minuten, nadat Koeman was ontslagen en Sam Allardyce het stokje overnam. Op 10 maart 2018 stond Klaassen voor het eerst sinds 23 september weer eens binnen de lijnen voor Everton, een mislukt seizoen dus. 

Werder Bremen

Na een mislukt avontuur in Engeland, koos Klaassen ervoor om te gaan spelen voor Werder Bremen. Hij tekende een vierjarig contract bij de club uit Duitsland, die naar verluidt zo'n 15 miljoen euro betaalde. Een dag na zijn transfer, scoorde Klaassen het enige en winnende doelpunt in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Arminia Bielefeld. De Ajacied speelde uiteindelijk drie seizoenen in de Bundesliga.

Hieronder Klaassen zijn eerste doelpunt voor Werder Bremen

Terugkeer naar Amsterdam

Na het vertrek van Donny van de Beek naar Manchester United, richtten Ajax zijn pijlen op oude bekende Davy Klaassen. En met succes, op 5 oktober 2020 tekende de middenvelder een vierjarig contract bij Ajax. Marc Overmars en consorten betaalde ongeveer veertien miljoen euro. In zijn eerste periode bij Ajax speelde Klaassen voornamelijk als aanvallende middenvelder. Dit was aan het begin van zijn tweede periode anders, hij speelde namelijk meer controlerend. Klaassen speelde bijna alle wedstrijden onder Erik ten Hag en was daarin belangrijk met doelpunten en assists. Ook pakte hij met zijn ploeg de landstitel en de KNVB Beker. 

Davy Klaassen tegenover Ajax TV na zijn terugkeer.

Nederlands elftal

Davy Klaassen kreeg op 19 februari 2014 een uitnodiging van Louis van Gaal voor het Nederlands elftal. Op 5 maart 2014 maakte hij dan ook zijn debuut tegen grootmacht Frankrijk (2-0 verlies). Hoewel hij wel werd opgeroepen door Van Gaal voor de trainingsstage in Hoenderloo, ter voorbereiding op het WK in Brazilië, mocht hij niet mee naar het eindtoernooi. Het EK van 2021 zal dus zijn eerste eindtoernooi met Oranje worden. 

Hieronder Klaassen zijn eerste doelpunt in Oranje tegen Spanje (2-0 winst)

Vriendin

De Hilversummer had eerst een relatie met Amber Moolenbeek, die hij kende uit zijn woonplaats. Inmiddels heeft de middenvelder een relatie met Laura Benschop. Laatstgenoemde komt overigens ook uit Hilversum.

Feyenoord-doelman vertrekt