Bondscoaches die hun functie neerlegden na een mislukte Oranje-periode

Oranje kende deze zomer een zeer teleurstellend EK. In de achtste finale werd er namelijk al verloren van Tsjechië en dat terwijl we zo'n gunstige loting hadden. In het verleden hebben we bij het Nederlands elftal vaker moeten dealen met een grote teleurstelling. De vraag is, hoe Frank de Boer om zal gaan met deze uitschakeling. Verschillende collega's van De Boer legden in het verleden hun functie neer na een teleurstellende periode of eindtoernooi.

Bondscoaches die hun functie neerlegden na een mislukte Oranje-periode

Dick Advocaat (2004) 

Met spelers als Jaap Stam, Patrick Kluivert en Clarence Seedorf, ging Nederland als nummer drie van de groep met de hakken over de sloot naar de knockout-fase van het EK. De ploeg van Dick Advocaat won nog na strafschoppen in de kwartfinale (achtste finale was er niet) van Zweden, maar werd uitgeschakeld in de halve finale. Oranje had spelers van wereldklasse en moest nog één wedstrijd winnen om door te stoten naar de finale. Echter werd er mede door een doelpunt van de piepjonge Cristiano Ronaldo met 2-1 verloren van Portugal. Na alle opschudding rondom trainer Dick Advocaat, mede door de bekende wissel van Arjen Robben in de poule-wedstrijd tegen Tsjechië, besloot de Hagenaar om 7 juli zijn functie neer te leggen. Marco van Basten volgde hem op.

De wissel van Arjen Robben is niet het enige opvallende moment geweest in de carrière van Advocaat.

Bert van Marwijk (2012)

Na de verloren WK-finale in Brazilië tegen Spanje, begon het Nederlands elftal vol vertrouwen aan het EK in Polen en Oekraïne. Echter zat de ploeg van Bert van Marwijk in de zogenoemde 'poule des doods', samen met Duitsland, Portugal en Denemarken. In de eerste wedstrijd tegen de relatief zwakste tegenstander Denemarken, werd er met 1-0 verloren. Deze wedstrijd was het begin van een drama. Ook tegen grootmachten Duitsland en Portugal werd er namelijk verloren (beide keren met 2-1). Na dit mislukte toernooi, diende Van Marwijk op 17 juni 2012, zijn ontslag in. Louis van Gaal werd zijn opvolger.

Bert van Marwijk langs de lijn, tijdens de laatste groepswedstrijd tegen Portugal (2-1).

Louis van Gaal (2001)

In 2000 begon Louis van Gaal met het Nederlands elftal aan de voorbereiding van het WK in Zuid-Korea en Japan in 2002. Ondanks dat Oranje twinting punten wist te behalen in de poule, waar onder meer Ierland en Portugal in zaten, wist het zich door een verlies tegen Ierland niet te kwalificeren voor het WK. Echter presteerde de ploeg van Van Gaal qua doelpuntengemiddelde beter dan de tien jaar daarvoor. Het wist zich toch niet te plaatsen, omdat het faalde tegen de directe concurrenten uit de poule. Hij besloot op 30 november 2001 ermee te stoppen en Van Gaal noemde de uitschakeling 'de grootste teleurstelling uit zijn trainersloopbaan'. Later keerde Van Gaal zoals bekend terug bij Oranje.

Feyenoord-doelman vertrekt