Het stotteren van Geertruida, hoe zit dat nou precies?

Sinds Ronald Koeman is Lutsharel Geertruida de meest scorende verdediger van Feyenoord. Echter, kennen we de aanvallend ingestelde verdediger ook van het feit dat hij stottert en daarom liever niet voor de camera verschijnt. Maar hoe zit dat nou precies?

'Er zijn een paar triggers'

ESPN-presentator Jan Joost van Gangelen maakte op 31 januari 2021 bekend dat de mandekker geen interviews gaf, omdat hij stottert. Voor de media was dit al even bekend, maar voor de buitenwereld nog niet. Echter, kreeg Geertruida bijna alleen maar positieve reacties. Overigens zit het in de familie, want zijn moeder stottert, evenals drie van haar vier broers: "Ik heb dit sinds ik vier jaar ben. Er zijn een paar triggers waardoor ik ga stotteren: een camera, druk en onbekende mensen. Ik heb het vooral wanneer de focus op mij komt te liggen. Maar bij familie, vrienden of in de kleedkamer heb ik het minder. Als ik zing heb ik er helemaal geen last van. In het veld heb ik vaak aan één woord genoeg. Links, rechts, vooruit, achteruit."

Voor de camera

Eind april vorig jaar, had Geertruida al meer dan zestig wedstrijden voor Feyenoord achter zijn naam, maar verscheen hij nog nooit voor een camera. Destijds gaf de Feyenoorder tegenover het Algemeen Dagblad aan, dat hij ervoor wil waken dat straks al zijn interviews over zijn spraakgebrek gaan: "Maar ik begrijp ook dat er in dit eerste interview naar gevraagd wordt’’, zei Geertruida. "Ik heb nooit het idee gehad dat stotteren mijn voetballoopbaan in gevaar zou kunnen brengen. Het belemmert me ook niet op het veld of in de kleedkamer. Een interview, en dan vooral voor een camera, dat is nog een ander verhaal", liet hij toen weten.

Andere positie vanwege stotteren

Onder Dick Advocaat zat Geertruida zijn spraakgebrek in de weg, ook op voetbalgebied. Destijds speelde hij namelijk weinig in het centrum van de verdediging, omdat hij weinig communiceerde. Trainer Dick Advocaat vond dat een must als centrale man in de verdediging: "Stotteren is een probleempje, dat weet hij zelf ook. Lutsharel is een prachtige, oprechte jongen, maar praten is moeilijk voor hem. Maar ik merk dat hij steeds vrijer wordt. Hij zegt steeds meer, maar hij moet er nog overheen. Als ik apart met hem zit, kunnen we best wel praten. Maar het stokt vaak. Maar camera's moet je hem nog niet aan doen. Dan valt hij stil, maar dat komt wel. Daar ben ik niet bang voor", liet de oefenmeester destijds aan het Algemeen Dagblad weten.

We zijn nu al heel wat wedstrijden van Feyenoord verder, maar Geertruida is nog steeds niet voor een camera verschenen. Het lijkt erop dat hij het voorlopig bij schrijvende pers houdt: "Voor een camera verschijnen is voor mij nog te vroeg", zei hij eind april tegen de krant. Blijkbaar is het moment dat hij het wel aandurft nog niet gekomen.

Feyenoord-doelman vertrekt