Gedragsveranderingen Quincy Promes na veroordeling tot 6 jaar cel

Quincy Promes, oud-speler van Ajax en het Nederlands Elftal, die uitkomt voor Spartak Moskou, leek volgens Relevo - een Spaans medium - stiller en vaker afwezig te zijn bij de trainingen van zijn club na zijn veroordeling tot zes jaar cel in Nederland.

Spartak Moskou

Dit nieuws is gebaseerd op gesprekken met personen die dicht bij de vleugelaanvaller staan. Ondanks deze situatie bereidt Promes zich momenteel voor op de hervatting van de Russische competitie, waarin Spartak Moskou de vijfde plek inneemt met een achterstand van acht punten op koploper Krasnodar.

Volgens Relevo toonde Promes, ondanks zijn focus op de aankomende seizoenshervatting, veranderingen in zijn gedrag. In de dagen vóór zijn veroordeling was hij naar verluidt vaker afwezig tijdens de trainingen en stiller dan normaal, wat opviel bij mensen in zijn directe omgeving.

Veroordeling

Deze personen, die anoniem wensten te blijven, benadrukten echter dat Promes bekendstaat om zijn sterke mentaliteit en vastberadenheid om door te blijven vechten, ondanks tegenslagen. Als voorbeeld van zijn vastberadenheid haalde Relevo het recente vriendschappelijke duel van Spartak Moskou tegen FC Kairat aan, dat plaatsvond kort na zijn veroordeling. Ondanks zijn afwezigheid bij de uitspraak van de rechtbank, won Spartak het duel met 6-0, waarbij Promes tweemaal wist te scoren.

Voorafgaand aan de wedstrijd wilde hij met zijn teamgenoten en de technische staf praten om te benadrukken dat hij ondanks de uitspraak van de rechtbank wilde spelen. Eerder werd Promes veroordeeld tot zes jaar cel voor zijn rol bij de invoer van cocaïne, nadat hij in juni 2023 al 1,5 jaar celstraf had gekregen voor het neersteken van een familielid tijdens een feest. 

Lees ook: Justitie heeft Quincy Promes weer te pakken!

Misdaadverslaggever John van den Heuvel over situatie Promes

Overigens gaf misdaadverslaggever John van den Heuvel van De Telegraaf aan dat Promes in beroep gaat tegen de straf. "En dat er geen mogelijke uitleveringsverdragen zijn met Rusland wat een en ander bemoeilijkt."

Internationaal arrestatiebevel

Van den Heuvel: "Er is een international arrestatiebevel, maar dan moet je wel de mogelijkheden hebben. In Rusland is hij voorlopig veilig. Maar als je permanent op de vlucht bent en dat je niet meer vrij kan reizen betekent een enorme aanslag op je vrijheid en je portemonnee. En wat als straks zijn contract is afgelopen met Spartak Moskou, wat dan?"

Drugshandelaar en messentrekker

"Promes zal zich ongetwijfeld toch wel eens realiseren als hij 's avonds in bed ligt, in wat voor wespennest ben ik terechtgekomen en is het eigenlijk wel zo slim geweest. Want hij natuurlijk een fantastische carrière, zeer talentvol ook, het Nederlands elftal gehaald. En als je dan nu te boek komt te staan als een drugshandelaar en messentrekker; ik weet niet of dat een beeld is dat je van jezelf graag wilt zien en waar je trots op kan zijn."