Van doellijntechnologie tot opstootje in catacomben: Feyenoord - PSV garantie voor spektakel

Feyenoord en PSV kruisen zondag om 12.15 uur de degens in de Eredivisie. In de loop der jaren heeft deze topper in De Kuip talloze memorabele momenten opgeleverd. In dit overzicht lees je de vijf meest besproken gebeurtenissen.

1. Feyenoord laat ArenA juichen

In het seizoen 2010/2011 was PSV samen met Ajax en FC Twente in een hevige titelstrijd verwikkeld. In speelronde 32 ging de club uit Eindhoven als koploper op bezoek bij Feyenoord. Tegelijkertijd nam Ajax het in eigen huis op tegen Excelsior. Toen Feyenoord na een klein half uur op voorsprong kwam, speelde er zich iets bijzonders af in Amsterdam. In de Johan Cruijff Arena werden er beelden getoond van de openingsgoal van Georginio Wijnaldum, tot uitzinnige vreugde van de Ajax-supporters. Het leek alsof het kampioenschap al binnen was voor de ploeg van toenmalig trainer Frank de Boer. "Nog nooit is er in Amsterdam zo hard gejuicht voor een doelpunt van de aartsvijand", aldus commentator Mark van Rijswijk. PSV verloor de wedstrijd in De Kuip uiteindelijk met 3-1 en zakte daardoor terug naar plek 3. Aan het einde van de rit stond Ajax met de landstitel, eindigde FC Twente op de tweede plaats en moest PSV genoegen nemen met het 'brons'.

2. Mathijsen vs. Lens

Wie zich de ontmoeting tussen Feyenoord en PSV in het seizoen 2012/2013 herinnert, denkt waarschijnlijk terug aan een moment dat zich ná de wedstrijd afspeelde: het opstootje tussen PSV-aanvaller Jeremain Lens en Feyenoord-verdediger Joris Mathijsen. Terwijl Het Legioen in een gure, regenachtige Kuip de 2-1 zege vierde, stond Lens Mathijsen op te wachten om verhaal te halen over een akkefietje in de wedstrijd. Toen de spelers elkaar in de catacomben onder de ogen kwamen, liepen de gemoederen hoog op en ontstond er wat duw- en trekwerk. Het opstootje duurde niet lang, want door tussenkomst van andere spelers en begeleiding was de rust binnen enkele seconden weer wedergekeerd.

3. 'Die dekselse Achahbar'

Hij gold als een groot Feyenoord-talent en veroverde met Oranje Onder-17 in 2011 de Europese titel. Desondanks heeft Anass Achahbar de hoge verwachtingen nooit kunnen waarmaken. De Marokkaans-Nederlandse spits speelde in de jeugd van Feyenoord en maakte op 28 augustus 2011 zijn officiële debuut voor de Rotterdammers, in de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen (2-2). In de jaren die volgden kwam Achahbar weinig in actie en belandde naar verloop van tijd op een zijspoor. In de thuiswedstrijd tegen PSV in maart 2015 mocht de toenmalig 21-jarige aanvaller, die een week daarvoor tegen FC Dordrecht (1-2) in blessuretijd de winnende had gemaakt, als beloning in de basis starten. De kans om zich ein-de-lijk te laten zien in Rotterdam-Zuid greep hij met beide handen aan. Na bijna een uur spelen en nog een 0-0 tussenstand op het scorebord verstuurde Rick Karsdorp een prachtige pass van achteruit, waarna Achahbar op stilistische wijze raak volleerde zoals eigenlijk alleen de groten der aarde kunnen. Amper vier minuten later deed de kleine spits dat kunstje dunnetjes over. Hij ging de combinatie aan met Jean-Paul Boëtius, nam de bal perfect mee op zijn borst en verschalkte doelman Jeroen Zoet met een feilloos schot in de verre hoek. PSV kwam nog wel terug tot 2-1, maar een Eindhovense comeback bleef uit. Daarmee ging deze editie van Feyenoord - PSV de boeken in als dé wedstrijd van Anass Achahbar.

4. Doellijntechnologie bezorgt Feyenoord de winst

In het kampioensjaar van Feyenoord groeide De Kuip uit tot een onneembare vesting. In de zeventien thuisduels van dat seizoen kwamen de Rotterdammers vijftien keer als winnaar uit de bus. Zo ook op zondag 26 februari, toen PSV een bezoek bracht aan Stadion Feijenoord. Acht minuten voor tijd, bij een 1-1 gelijke stand, ontstond er moment dat de wedstrijd volledig op zijn kop zette. Na een kopbal van Jan-Arie van der Heijden keerde Zoet de bal vlak voor de doellijn met zijn linkerhand. Toen de doelman van PSV opstond trok hij de bal naar zich toe, waarna scheidsrechter Bas Nijhuis naar zijn polsbandje wees: doelpunt voor Feyenoord. Zodoende had de bal in tweede instantie wél de doellijn gepasseerd. Het ging in deze situatie slechts om millimeters. Feyenoord won de wedstrijd uiteindelijk met 2-1 en kroonde zich een paar maanden later tot kampioen van Nederland.

5. Omstreden beslissing Gözübüyük

Vijf jaar later was er tijdens Feyenoord - PSV wederom een hoofdrol weggelegd voor de arbitrage, ditmaal in negatieve zin. De Eindhovenaren, die voorafgaand aan deze topper nog volop in de race waren voor de landstitel, leken met een 0-2 voorsprong af te stevenen op een probleemloze overwinning in De Kuip. Vier minuten voor het einde van de reguliere speeltijd bracht Feyenoord de spanning helemaal terug, nadat Cyriel Dessers een heerlijke pass van Luis Sinisterra had binnengeknikt. De thuisploeg drong vervolgens aan en ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Diep in blessuretijd vuurde Jens Toornstra keihard, waarbij de bal terecht kwam op de arm van Mauro Júnior. Gezien de geringe afstand tot Toornstra kon de Braziliaan daar niet veel aan doen. Desalniettemin wees scheidsrechter Serdar Gözübüyük naar de stip. VAR Pol van Boekel steunde zijn collega, waarna Dessers vanaf elf meter mocht aanleggen. De Belgische spits faalde niet en schoot zijn tweede van de middag binnen: 2-2. Door het late gelijkspel in De Kuip zag PSV de titelaspiraties in rook opgaan.

Feyenoord-doelman vertrekt