FIFA past regel aan; WK-selecties mogen uit 26 spelers bestaan

De FIFA heeft een historisch besluit genomen door donderdag bekend te maken dat de wedstrijdselecties op het WK in Qatar uit 26 man mogen bestaan. In 2002 werd besloten om dit aantal op 23 vast te stellen, maar daar komt nu verandering in. 

Eerder deze maand besloot spelregelcommissie IFAB het licht al op groen door te besluiten dat de wedstrijdselecties op het WK vergroot mogen worden naar 26 spelers. Dit besluit werd gelijktijdig genomen toen werd besloten om vijf wissels toe te staan per wedstrijd.

Op het EK van 2021 zaten er ook al 26 spelers in de selectie, maar dat had te maken met de coronacrisis destijds. In het Copá-America toernooi waren er zelfs selecties die bestonden uit 28 profvoetballers, daarnaast mogen de voorselecties tegenwoordig bestaan uit 55 man in plaats van 35.

De reden voor dit besluit? De bijzondere data waarop het wereldkampioenschap plaats gaat vinden. De inmiddels bijna verdwenen coronapandemie speelt ook een rol in dit besluit. Er mogen maximaal vijftien wisselspelers plaatsnemen in de dug-out tijdens het WK. Op 13 november moeten de definitieve selecties bekend zijn.

Feyenoord-doelman vertrekt