Vijf PSV'ers om in 2022 in de gaten te houden

Cody Gakpo, Steven Bergwijn en Memphis Depay: jongens uit de PSV-kweek die opgroeiden op De Herdgang. Wie wordt de volgende diamant die doorbreekt in PSV 1? Voetbalflitsen kijkt in de glazen bol. 

5) Dante Sealy (18 jaar)

Deze achttienjarige Amerikaan - afkomstig van FC Dallas - kwam in juni pas naar PSV, waardoor hij bij het grote publiek nog onbekend is. De verdedigers in de Keuken Kampioen Divisie zullen zijn naam wél kennen. Sealy kan in de voorhoede overal uit de voeten en zijn snelheid en doelgerichtheid maken hem een ware groeibriljant. In 876 minuten in de Keuken Kampioen Divisie was Sealy al vijf keer trefzeker. Nu hij wekelijks schittert op het één na hoogste niveau van Nederland, lonkt de stap richting het grote werk. Helemaal doordat PSV voorin dun bezet is, kan Sealy dit seizoen zomaar eens zijn opwachting maken in het eerste elftal.

4) Yorbe Vertessen (20 jaar)

PSV-aanvaller Yorbe Vertessen merkte tegen RKC Waalwijk (1-4 winst) dat zijn coach veeleisend blijft, ook als hij al gescoord heeft. De jonge Belg wordt almaar belangrijker voor de Eindhovenaren en is nu zelfs topscorer. Vertessen heeft zijn enorme snelheid als wapen, maar is nu ook doelgericht geworden. Dat heeft hij te danken aan Ruud van Nistelrooy en Luc Nilis, zegt hij zelf: "In de jeugdopleiding heb ik tips gehad van Ruud van Nistelrooy en Luc Nilis en daar ben ik blij mee. Als ik een ding moet noemen dat ik van ze geleerd heb? Luc Nilis leerde me dat ik zolang mogelijk naar de bal moet blijven kijken als ik schiet.” Dit seizoen is Vertessen nog vaak invaller, maar als topscorer van de Eindhovenaren kan zijn échte doorbraak niet lang meer duren.

3) Richard Ledezma (21 jaar)

Ledezma werd in januari 2019 door PSV overgenomen van het Amerikaanse Real Monarchs. Via PSV O19 wist hij zich in Jong PSV te spelen en uiteindelijk zelfs te debuteren in het eerste elftal. Hoofdtrainer Roger Schmidt is fan van Ledezma en gunde hem vorig seizoen drie wedstrijden in de Eredivisie. Tegen De Graafschap maakte hij onlangs zijn rentree voor Jong PSV na een kruisdbandblessure.

2) Fodé Fofana (19 jaar)

Fodé Fofana wordt bij PSV gezien als een man voor de toekomst en probeert de komende maanden de aansluiting te vinden met de A-selectie. De oud-speler van FC Barcelona speelt voornamelijk zijn wedstrijden in Jong PSV, waar hij mede door blessures maar drie wedstrijden voor heeft gespeeld. Daarin scoorde Fofana wel drie keer. Zijn debuut in de hoofdmacht maakte hij in de Champions League-voorrondes tegen FC Midtjylland. De laatste weken traint de 19-jarige spits mee met het eerste elftal, waarmee hij ook op trainingskamp in Marbella gaat.

1) Fredrik Oppegard (19 jaar)

Bij PSV wordt in de toekomst veel verwacht van linksback Fredrik Oppegard, maar de talentvolle Noor komt voorlopig nog niet in actie. Sinds september kampt hij al met een blessure die hem van de velden in de Keuken Kampioen Divisie houdt. Oppegard speelde vorige maand nog wel een keer mee in een oefenwedstrijd tussen PSV en Jong PSV, maar kreeg daarna een terugslag. De back verlengde onlangs zijn contract tot medio 2025 en krijgt de kans om de komende jaren uit te groeien tot een vaste waarde bij PSV 1. Ondanks de huidige fysieke tegenslag wordt er bij PSV serieus rekening mee gehouden dat Oppegard het zover kan schoppen.