Hoe belangrijk is Vertessen voor PSV, speelt hij al lang in Eindhoven en wat is zijn transferwaarde?

Yorbe Vertessen is één van de spelers binnen de selectie van Roger Schmidt. Onder Mark van Bommel debuteerde hij in het eerste van PSV en afgelopen jaar heeft hij zich definitief gevestigd binnen de selectie van de hoofdmacht. Sindsdien maakt hij indruk in de wedstrijden met zijn snelheid en verrassende schoten. Mooi moment om de balans op te maken.

Yorbe Vertessen is op 8 januari 2001 geboren in het Belgische Tienen. Dat is een stad en gemeente in de provincie Vlaams-Brabant. Hij werd op 1 januari 2021 definitief toegevoegd aan de hoofdmacht van PSV. Vanaf 2009 speelt de Belg in de jeugdopleiding van PSV en is doorgegroeid tot selectiespeler. Het contract van Vertessen loopt tot 3 juni 2025.

Statistieken

In het seizoen 2020/21 speelde de Belg in totaal 504 minuten in de Eredivisie. Hierin maakte hij twee doelpunten en gaf hij drie assists. Daarnaast speelde hij ook nog voor Jong PSV, maar in de Keuken Kampioen Divisie kwam hij slechts één keer tot scoren in 201 speelminuten. In de Europa League en de KNVB Beker mocht Vertessen in totaal drie keer invallen, maar dit deed hij zonder een doelpunt of een assist.

Halverwege seizoen 2021/22 heeft hij laten zien dat hij belangrijk kan zijn voor het team. In zestien wedstrijden, waarin hij 602 minuten speelde, kwam hij tot zes goals en drie assists in de Eredivisie. In de Europa League speelde hij ook zes wedstrijden. Hierin scoorde hij eenmaal. (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Verleden

Vertessen begon met voetballen bij FC Rillaar Sport. Daar speelde hij van 2005 tot 2006 en daarna vertrok hij naar KVC Westerlo tot 2009. In datzelfde jaar vertrok de Belg naar de jeugdopleiding van PSV en daar heeft hij indruk gemaakt. In 2015 maakte de snelle rechtspoot ook zijn debuut in het nationale jeugdteam van België en ook daar groeide hij door. Op 13 februari 2021 maakte hij zijn Eredivisie-debuut tegen ADO Den Haag, maar op 2 mei scoorde hij tegen SC Heerenveen zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht. 

In opspraak

Dit seizoen ging het echter niet alleen over de voetballende kwaliteiten van de Belg. Hij kwam in opspraak bij de YouTube-serie Roddelpraat. Volgens een meisje drong de aanvaller via Snapchat aan op naaktfoto's. Deze beschuldiging werd vervolgens verder uitgelegd aan de hand van foto's met bewijs. Niet helemaal de manier waarop je als voetballer besproken wil worden. (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Transferwaarde

De huidige transferwaarde van Vertessen wordt geschat op 1,2 miljoen euro door Transfermarkt.nl. Die prijs is in het afgelopen jaar flink gestegen volgens de site. Toen hij in januari 2021 definitief in de selectie van de hoofdmacht kwam, werd zijn waarde op 475 duizend euro geschat. Dat is in een jaar ruim het dubbele geworden. Gezien de huidige ontwikkeling en leeftijd van de Belg zal dit zeker nog gaan stijgen.