Deze Nederlanders gingen Malacia voor naar Manchester United

Met de transfer van Tyrell Malacia naar Manchester United schaart de Nederlandse verdediger zich bij een bijzonder rijtje Nederlanders die ook het shirt van de Engelse grootmacht droegen. In Manchester zal Malacia zich aansluiten bij landgenoten Donny van de Beek, Tahith Chong, Bjorn Hardley en trainers Erik ten Hag en Mitchell van der Gaag. In dit bericht een overzicht van de Nederlanders die ook het shirt van Manchester United droegen.

Donny van de Beek

Donny van de Beek vertrok in de zomer van 2020 voor 39 miljoen euro van Ajax naar Manchester United. Het huwelijk tussen beide partijen verliep tot dusver allesbehalve goed. Zo kwam van de Beek in zijn eerste seizoen amper tot spelen toe en werd hij afgelopen seizoen in de winter verhuurd aan Everton. Onder Erik ten Hag zal Van de Beek hopen op meer speeltijd en volgens diverse bronnen heeft de trainer de middenvelder hier al een garantie voor gegeven.

Tahith Chong

Tahith Chong werd in de zomer van 2016 gratis gratis opgepikt uit de jeugdopleiding van Feyenoord. In Manchester drong de vleugelaanvaller via de onder 18 en onder 23 in 2019 door tot de A-selectie van de club. Hij maakte zijn officieuze debuut voor de club op 6 maart 2019 tijdens het treffen in de Champions League met Paris Saint-Germain (1-3). In de daaropvolgende seizoenen werd Chong verhuurd aan Werder Bremen, Club Brugge en Birmingham City. Bij Birmingham City liet de Nederlander zich afgelopen seizoen gelden tot een belangrijke kracht. Het is echter nog maar de vraag of Chong voorkomt in de plannen van Erik ten Hag.

Timothy Fosu-Mensah

Timothy Fosu-Mensah werd in de zomer van 2014 door Manchester United voor een klein bedrag weggeplukt uit de jeugdopleiding van Ajax. In Manchester doorliep de rechtsachter enkele jeugdelftallen waarna hij zich tot de A-selectie voegde. In Manchester kwam de verdediger mede vanwege blessureleed amper aan spelen toe en bleef een echte doorbraak na zijn debuut onder Louis van Gaal in 2016 uit. In de winter van 2021 vertrok Fosu-Mensah voor 1,7 miljoen euro naar Bayer Leverkussen.

Memphis Depay

Memphis Depay kwam in de zomer van 2015 voor 34 miljoen euro over van PSV naar Manchester United. De Nederlander kreeg het beroemde rugnummer zeven op zijn shirt van Louis van Gaal en nam daarmee een flinke klus op zich. Uiteindelijk kon de aanvaller zijn belofte nooit waarmaken in Manchester. In de winter van 2017 verkaste Depay voor 16 miljoen euro naar Olympique Lyon.

Daley Blind

Daley Blind tekende in de zomer van 2014 een contract bij Manchester United. De verdediger kwam voor 17,5 miljoen euro over van Ajax en ontwikelde zich in Engeland tot een speler die zowel in de achterste als middelste linie uit de voeten kan. In vier jaar tijd kwam Blind tot 141 optredens voor de club. Hierin werd de Europa League, FA Cup en League Cup gewonnen.

Alexander Büttner

Met de komst van Alexander Büttner naar Manchester United verraste Sir Alex Ferguson in 2012 vriend en vijand. De linksachter werd voor vijf miljoen euro weggeplukt bij Vitesse en ontwikkelde zich in zijn eerste seizoen tot publiekslieveling bij de fans van Manchester United. In totaal kwam de Nederlander tot 28 wedstrijden en wist hij in zijn eerste seizoen beslag te leggen op de Premier League.

Robin van Persie

Robin van Persie zette Engeland in 2012 op zijn kop door de gewaagde overstap te maken van Arsenal naar Manchester United. Het bleek een schot in de roos van Sir Alex Ferguson, want in zijn eerste seizoen bij Manchester United wist de spits in de Premier League in 38 wedstrijden maar liefst 26 keer het net te vinden en was hij 15 keer goed voor een assist. Met zijn enorme bijdrage won Manchester United in 2013 haar laatste kampioenschap. In totaal kwam de spits tot 105 wedstrijden voor de club.

Edwin van der Sar

In de zomer van 2005 pikte Manchester United Edwin van der Sar voor een klein bedrag op bij Fulham. De verwachtingen waren allereerst niet heel groots, maar in zijn tijd bij Manchester United ontwikkelde de doelman zich tot één van de besten in zijn vak. In 265 wedstrijden bij de club legde Van der Sar beslag op vier landstitels, een Champions League, twee league cups, vier supercups en won hij één keer het wereldkampioenschap voor clubs.

Ruud van Nistelrooij

Ruud van Nistelrooij kwam in de zomer van 2001 voor 28,5 miljoen euro over van PSV naar Manchester United. Bij de club uit Manchester ontwikkelde de spits zich tot een ware doelpuntenmachine. In 271 wedstrijden bij de club was Van Nistelrooij goed voor 149 doelpunten en staat daarmee in het lijstje topscorers aller tijden van de club. De spits legde in vijf jaar Manchester beslag op de titel, FA Cup , League cup en supercup.

Jaap Stam

Manchester United legde in 1998 met een bedrag van 17 miljoen euro een aardige som neer voor Jaap Stam. De Nederlandse verdediger maakte zijn prijskaartje meer dan waar door zich te laten gelden als sterkhouder in de defensie van de Engelse grootmacht. In drie jaar tijd kwam Stam tot 125 wedstrijden bij de club. Hierin legde hij drie keer beslag op de landstitel en werd de fameuze treble in 1999 gewonnen (Premier League, Champions League en FA Cup).

Jordi Cruijff

Jordi Cruijff tekende in de zomer van 1996 een contract bij Manchester United. De zoon van Johan Cruijff kwam over van FC Barcelona en wist in vijf seizoenen tijd echter geen potten te breken. In 58 duels voor de club wist Cruijff wel drie keer de landstitel te winnen en maakte hij net als Jaap Stam deel uit van de beroemde selectie die in 1999 de treble wist te winnen.

Raimond van der Gouw

Manchester United haalde Raimond van der Gouw in 1996 transfervrij bij Vitesse vandaan. In totaal schopte de doelman het in zes jaar tijd tot 59 optredens voor de club en was hij net als Jaap Stam en Jordi Cruijff speler van het team dat in 1999 de treble wist te winnen. In zijn tijd onder trainer Sir Alex Ferguson liet Van der Gouw zich gelden als betrouwbare stand-in.

Arnold Mühren

Arnold Mühren speelde zich met zijn goede spel bij Ipswich Town in 1982 in de kijker bij Manchester United. De in Oldenzaal geboren aanvaller tekende in ditzelfde jaar een contract bij de Engelse grootmacht. In drie jaar tijd kwam Mühren tot 31 optredens voor de club. Hierin wist hij tien keer het net te vinden en was hij de eerste Nederlander ooit die scoorde in een finale van de FA Cup. Dit deed hij in de finale van 1983 tegen Brighton (4-0).

*Mogelijke transfer Frenkie de Jong