Dit zijn de jongste doelpuntenmakers van de Eredivisie dit seizoen

Ook dit seizoen zijn er weer talloze jonge spelers die doelpunten hebben gemaakt op het hoogste Nederlandse voetbalpodium. Van Noni Madueke tot aan Samir Lagsir; dit is de voorlopige top 10 van de jongste doelpuntenmakers van de Eredivisie dit seizoen.

10. Noni Madueke: 19 jaar en 157 dagen

Het is 14 augustus wanneer PSV het opneemt tegen Heracles Almelo tijdens de eerste speelronde van de Eredivisie. Madueke was gedurende de zomerstop al in topvorm voor de Eindhovenaren. Met zijn doelpunten tegen Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, speelde het toptalent zich al in de kijker van verschillende topclubs. Ook in de eerste speelronde is het raak voor Madueke: Na een mooie dribbel schiet de jonge Engelsman de bal in de onderhoek langs doelman Koen Bucker en plaatst hij zichzelf op de tiende plek van deze lijst. 

9. Manfred Ugalde: 19 jaar en 129 dagen

Op plek negen staat het doelpunt van Manfred Ugalde tegen FC Groningen. De Tukkers staan onder druk in de Euroborg wanneer er na 70 minuten ruimte ontstaat voor een aanval. Na een duel appeleren de Groningen-verdedigers voor een vrije trap op eigen helft, terwijl de scheidsrechter niet fluit voor een overtreding. Ugalde ziet zijn kans, glipt langs de verdedigers en wipt de bal langs de doelman van FC Groningen. 

8. Ali Akman: 19 jaar en 124 dagen

Ali Akman is slechts vijf dagen jonger dan Ugalde wanneer hij zijn eerste Eredivisie-doelpunt maakt in dienst van NEC Nijmegen. Nog geen vijf minuten na de aftrap tegen PEC Zwolle zet de huurling van Eintracht Frankfurt de Nijmegenaren op een voorsprong na een misplaatste onderschepping van Bram van Polen. Met een laag schot met de buitenkant van zijn voet schuift hij de bal het doel in. Mede door zijn doelpunt pakte NEC de eerste drie punten van het seizoen.

7. Ryan Gravenberch: 19 jaar en 104 dagen

De eerste Ajacied op deze lijst is Ryan Gravenberch met 19 jaar en 104 dagen. Op 29 augustus maakt het toptalent van de Amsterdammers zijn eerste doelpunt van het seizoen met een knappe volley tegen Vitesse om zijn ploeg op een comfortabele 3-0 voorsprong te zetten. De wedstrijd blijkt een galavoorstelling te worden van De Godenzonen, er wordt met 5-0 gewonnen in eigen huis van de Arnhemmers. 

6. Tomas Suslov: 19 jaar en 102 dagen

Slechts twee dagen jonger dan Gravenberch was Tomas Suslov toen hij zijn doelpunt maakte om op deze lijst te komen. De aanvallende middenvelder van FC Groningen maakte op 18 september 2021 zijn eerste doelpunt van het seizoen tegen Willem II. Terwijl de keeper zich klaarmaakte om de bal in te spelen op een medespeler, zet de jongeling druk. Wanneer hij de bal verovert en de keeper op zijn buik ziet liggen, schiet hij de bal gemakkelijk binnen. Het doelpunt blijkt tevergeefs te zijn, Groningen gaat alsnog met nul punten naar huis.

5. Filip Stevanovic: 19 jaar en 57 dagen

Halverwege de lijst vinden we de wereldgoal van Filip Stevanovic tegen Willem II. Nog geen minuut na de openinstreffer van Che Nunnely die Heerenveen op achterstand zette, maakt de jongeling de gelijkmaker voor zijn ploeg op formidabele wijze. Na een efficiënte kapbeweging plaatst de linksbuiten de bal in de linkerhoek van de goal. Het is zijn eerste doelpunt in het shirt van SC Heerenveen. 

4. Nigel Lonwijk: 19 jaar en 44 dagen

Nigel Lonwijk is met zijn doelpunt tegen PEC Zwolle de eerste verdediger op de lijst. Na een grote fout in de verdediging van de Zwollenaren, kan de negentienjarige met zijn teen de bal in het doel schuiven. Het wordt het enige doelpunt van de wedstrijd, die met 1-0 gewonnen wordt door Fortuna Sittard. Het is de eerste overwinning voor de ploeg uit Sittard na een reeks van 96 dagen.

3. Devyne Rensch: 18 jaar en 339 dagen

Gravenberch is niet de enige Ajacied die op deze lijst is gekomen. Op een sterke derde plek staat Devyne Rensch, de eerste achttienjarige van de lijst, met zijn eerste doelpunt in dienst van de Amsterdammers. In de laatste wedstrijd van het jaar voor Ajax tegen Fortuna Sittard rolt hij de bal laag in het doel na een simpele kapbeweging op aangeven van Antony. Het is de derde goal van de wedstrijd voor Ajax die met 5-0 gewonnen zou worden. 

2. Emanuel Emegha: 18 jaar en 222 dagen

Slechts elf dagen verwijderd van de nummer één van de lijst is Emanuel Emegha met zijn doelpunt tegen Fortuna Sittard. Na een harde steekpass van Bryan Smeets komt de Sparta-aanvaler oog in oog met doelman Yanick van Osch. Het schot van Emegha is hard en passeert de doelman. De goal gooit de wedstrijd in het slot en zorgt ervoor dat de drie punten in Rotterdam blijven. 

1. Samir Lagsir: 18 jaar en 211 dagen

Samir Lagsir is met zijn uithaal vanaf krap twintig meter tegen FC Twente de jongste doelpuntenmaker van dit eredivisieseizoen. Met een keiharde streep naar de rechterbovenhoek maakt de aanvallende middenvelder zijn eerste doelpunt in dienst van de Zwollenaren. Het doelpunt levert de blauw-witten niets op, de wedstrijd wordt met 3-1 verloren.