Is dit het beste Willem II van de afgelopen 50 jaar?

Na Sparta Rotterdam en Vitesse is Willem II de oudste betaald voetbalclub uit Nederland. De club uit Tilburg kent daarom een rijke geschiedenis met veel goede spelers. Willem II begon dit seizoen goed, maar duelleert sinds kort om degradatie. Een goed moment om eens te kijken naar de beste spelers van de Tilburgse club van de afgelopen 50 jaar.

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

het beste willem II van de afgelopen 50 jaar

Geert de Vlieger

Voor vier en een half seizoen lang was De Vlieger de nummer één van Willem II. In totaal stond de keeper 142 duels onder de lat bij de Tilburgse club. De Vlieger keepte ook 43 interlands voor België.

Jaap Stam

Een gelegenheidrechtsback in ons elftal. Stam speelde een half jaar bij Willem II, van juli 1995 tot januari 1996. De Tilburgers namen de verdediger transfervrij over van SC Cambuur en verkochten hem voor 1,5 miljoen euro aan PSV. Stam kwam negentien keer in actie voor de Tilburgers. Inmiddels is de oud-verdediger van onder meer Manchester United en AC Milan hoofdtrainer, al is hij op dit moment werkloos.

Bekijk hier een prachtige goal van Jaap Stam in dienst van Willem II tegen Fortuna Sittard:

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Bert Konterman

Centrale verdediger Konterman speelde 78 duels voor Willem II. De twaalfvoudig international van Nederland kwam in het seizoen 1996 over van SC Cambuur. Twee jaar later nam Feyenoord de verdediger over. Bij de Rotterdammers kroonde Konterman zich tot landskampioen.

Sami Hyypiä

Als 23 jarige speler kwam de Finse Hyppiä terecht bij Willem II. In 1999 betaalde Liverpool 3,9 miljoen euro voor de verdediger. Hier speelde hij uiteindelijk tien jaar en won Hyppiä onder meer de Champions League. De 105-voudig international kwam tot 105 duels voor Willem II.

Joris Mathijsen

De sindskort ontslagen technisch directeur van Willem II. Mathijsen stond 135 duels in het veld voor de Tilburgers. De verdediger maakte onder trainer Co Adriaanse zijn debuut als achttienjarige speler. Na zes jaar in de selectie te hebben gezeten van Willem II, vertrok Mathijsen transfervrij naar AZ. De oud-speler was sinds 2016 weer in dienst bij Willem II, maar werd op 8 maart op straat gezet.

Mousa Dembélé

Willem II nam in 2005 de achttienjarige Dembélé over van het Belgische Beerschot. Na een fantastisch seizoen, waarin de middenvelder negen keer scoorde en vijf assists gaf, betaalde AZ vijf miljoen euro voor de middenvelder. Met AZ werd de Belg landskampioen. Later in zijn carrière speelde Dembélé bijna 250 duels voor het Engelse Tottenham Hotspur.

Bekijk hier één van de negen goals die Dembélé maakten voor Willem II

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Jean-Paul van Gastel

Geboren in Breda, Van Gastel komt uit de jeugd van Willem II. Van 1990 tot en met 1996 stond hij onder contract in Tilburg en kwam de middenvelder tot 139 duels. Van Gastel werd met Feyenoord de beste van Nederland en sloot later zijn voetbalcarrière af bij De Graafschap. Inmiddels is de oud-profvoetballer trainer van het Chinese Guangzhou R&F.

Martin van Geel

Van Geel is momenteel werkzaam bij Willem II, hij is de algemeen directeur. Als speler kwam Van Geel 174 keer in actie over twee periodes tussen 1977 tot 1979 en van 1990 tot 1995. De oud-middenvelder stond verder onder contract bij Ajax, Feyenoord en Roda JC. Met de Amsterdamse club werd Van Geel Nederlands kampioen.

Samen met Mathijsen legden Van Geel en de verdediger een interview af

Tomáš Galásek

De Tsjechische middenvelder Galásek kwam in 1996 over van Banik Ostrava uit zijn thuisland. Na 120 duels ruilde hij Tilburg in voor Amsterdam, waar hij tweemaal Nederlands kampioen werd. De oud-middenvelder kwam 69 keer uit voor het nationale elftal van Tsjechië.

Willem II TV zocht Galásek op toen hij even terug was in Nederland

(TEKST GAAT DOOR ONDER VIDEO)

Fran Sol

Een jeugdproduct van Spaanse grootmacht Real Madrid. Sol groeide in zijn drie jarige periode in Tilburg uit tot een publiekslieveling. De Spaanse spits scoorde bijna 50 keer in 88 duels voor Willem II. Dinamo Kiev nam de aanvaller uiteindelijk over voor 3,5 miljoen euro. Tijdens zijn verblijf in Tilburg werd er bij Sol een tumor gevonden in zijn teelbal. De doktoren waren er snel bij, waardoor de operatie goed verliep.

Fran Sol nam in 2019 afscheid van Willem II

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Marc Overmars

Als achttienjarige speler kwam Overmars binnen bij Willem II. In Tilburg speelde de buitenspeler één seizoen tot hij de overstap maakte naar Ajax. Met de Amsterdamse ploeg won Overmars de Champions League. Verder kwam de aanvaller nog uit voor FC Barcelona en Arsenal en droeg hij 86 keer het shirt van de nationale ploeg.

Wissels

  • Mike Trésor - 60 duels
  • Frank van der Struijk - 191 duels
  • Kemy Agustien - 59 duels
  • Denny Landzaat - 160 duels, huidig assistent-trainer van Willem II
  • Mariano Bombarda - 116 duels
  • Mounir El Hamdaoui - zes duels
  • Vangelis Pavlidis

Verder komt FC Barcelona-middenvelder Frenkie de Jong uit de jeugdopleiding van Willem II, maar speelde hij maar één officieel duel. De Jong viel in tegen ADO Den Haag na een uur spelen. Ajax kocht de middenvelder uiteindelijk voor een historisch bedrag van één euro. Later ontving Willem II wel een deel van de transfersom die Ajax ontving van Barcelona bij zijn transfer naar Spanje. Ook centrum verdediger Virgil van Dijk komt uit de jeugd van de Tilburgers, maar wist nooit door te breken in het eerste elftal.

Bekijk hier het interview die De Jong gaf na zijn transfer van Willem II naar Ajax

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Lijstjes’

Meest bekende voetbalvaders en zonen in Nederland

Deze elf voetballers gingen de politiek in

De tien grootste culthelden van Feyenoord

Wat als SC Heerenveen niemand had hoeven verkopen?

Deze spelers vertrokken via FC Utrecht naar de absolute top

Dit zijn de 10 duurste binnenlandse transfers in de Eredivisie

Is het huidige Feyenoord beter dan de ploeg die in 2012 de voorronde van de Champions League haalde?

Dit elftal van Sparta zou hoge ogen gooien in de Eredivisie

Dit is waarom Erik ten Hag en Manchester United de perfecte match zijn

Is het huidige PSV beter dan de ploeg die in 2018 landskampioen werd?