Is het huidige PSV beter dan de ploeg die in 2018 landskampioen werd?

Onder trainer Phillip Cocu werd PSV in het seizoen 2017/2018 voor het laatst kampioen. Dit deed de ploeg van  Cocu door met 3-0 van Ajax te winnen in speelronde 31. Ook dit seizoen maken de Eindhovenaren nog kans op de landstitel. Eerder wist het al de Johan Cruijff Schaal en de KNVB Beker te veroveren, ten koste van Ajax. Welk elftal is beter? Het PSV van toen, of de huidige selectie van Roger Schmidt?

Met deze elf begon trainer Phillip Cocu aan de kampioenswedstrijd in 2018

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Wedstrijdverloop

PSV en Ajax speelden op 15 april 2018 de kampioenswedstrijd. De voorsprong van de Eindhovenaren op Ajax was voor de wedstrijd zeven punten met nog vier wedstrijden te gaan. Won Ajax, dan zouden de Amsterdammers nog kans maken op het kampioenschap.

PSV trok uiteindelijk met 3-0 aan het langste einde. Halverwege stond de ploeg van Cocu al met 2-0 voor. Pereiro werkte in de 23e minuut de 1-0 binnen nadat een poging van Lozano van de lijn werd gehaald. In de 38e minuut kopte De Jong de 2-0 binnen. Brenet denderde over de linkervleugel en gaf de bal perfect op het hoofd van de spits. Acht minuten na rust was het zo goed als klaar voor de Ajacieden. Bergwijn schoot de bal keurig binnen en tekende voor de 3-0.

Tien minuten voor tijd kreeg Ajax-verdediger Tagliafico zijn tweede gele kaart na een harde tackle op Lozano en ook Ajax-middenvelder Siem de Jong haalde het einde van de wedstrijd niet voor de Amsterdammers. Hij kreeg een directe rode kaart nadat hij op de enkel van Arias stond. Na de wedstrijd werden de Eindhovenaren direct gehuldigd en vierden de PSV’ers feest. Het was de 24e en voorlopig laatste keer dat PSV zich kroonde tot landskampioen.

Dit is de huidige elf van Roger Schmidt

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

Keepers

Joël Drommel kwam afgelopen zomer over van FC Twente nadat hij in Enschede vier seizoenen lang de eerste keeper was. In Eindhoven verloopt zijn debuutseizoen niet helemaal vlekkeloos. De keeper krijgt vaak kritiek van de supporters en media. Wij kiezen daarom ook als doelman voor Jeroen Zoet, die in het seizoen 2017/2018 dertien clean sheets hield in 32 duels. In 2020 verliet de keeper PSV voor het Italiaanse Spezia.

Kijk hier een korte compilatie van Jeroen Zoet in dienst van PSV:

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Verdediging

De verdediging van beide teams zijn ongeveer gelijkwaardig als we kijken naar de statistieken. PSV kreeg in het seizoen 2017/2018 39 goals tegen, het huidige PSV kreeg tot nu toe 31 goals tegen met nog negen wedstrijden te gaan. De keuze is gevallen op de verdediging van het huidige seizoen. Als we één op één gaan kijken komt eigenlijk alleen Arias in het elftal. Hoewel Schwaab ook een gooi doet naar het elftal, zijn Boscagli en Ramalho in onze ogen net iets betere verdedigers.

Bekijk hier de samenvatting tussen Sparta en PSV met een prachtgoal van verdediger Mauro Júnior:

Middenveld

Het middenveld van 2018 speelde tegen Ajax een prima wedstrijd. Pereiro werd verkozen tot man van de wedstrijd. Toch staat het middenveld van het huidige PSV net iets beter. Voornamelijk door aanwinst Joey Veerman in de winter, is de keuze gevallen op het middenveld Sangaré, Götze en Veerman. Van Ginkel stond in 2018 ook al op het middenveld van PSV, maar in de ploeg van Schmidt heeft hij momenteel geen basisplek.

Sangaré scoorde al een aantal pareltjes in het shirt van PSV, waaronder deze volley tegen Vitesse:

Aanval

De aanval van Cocu scoorde in het kampioensjaar 87 keer. Het aanvalstrio dat aan de wedstrijd tegen Ajax begon vond samen 37 keer het net, van wie Lozano er zeventien maakte. Het huidige PSV vond in 25 duels 62 keer het net, iets minder dan de ploeg uit 2018. Uit de huidige ploeg zou Gakpo het elftal in komen. De buitenspeler was dit seizoen al goed voor acht doelpunten en twaalf assists in negentien duels.