Deze spelers vertrokken via FC Utrecht naar de absolute top

FC Utrecht kent een rijke geschiedenis aan spelers. De club uit de Domstad heeft de een aantal topspelers in Stadion Galgenwaard op laten bloeien. De toekomst vertelde de Domstedelingen dat er een aantal groeibriljantjes tussen hebben gezeten, die jaren later furore maakte in de UEFA Champions League.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Deze spelers vertrokken via FC Utrecht naar de absolute top

Nick Marsman

Marsman kwam in 2017 transfervrij over van FC Twente. Bij Utrecht zat de doelman voornamelijk op de bank. In totaal stond Marsman drie duels onder de lat voordat hij weer transfervrij vertrok naar Feyenoord. In Rotterdam was de goalie één seizoen eerste doelman door een blessure van Bijlow en maakte daar veel indruk. Dat leverde hem een mooie overstap op naar de MLS, waar hij twee manden teamgenoot was van Lionel Messi. Na verschillende pogingen keerde de goalie terug naar Nederland bij ADO Den Haag.

Erik Pieters

De eerste speler die uit de jeugd van FC Utrecht komt. In 2006 maakte de linksachter zijn debuut in het eerste team van de Utrechters. Pieters speelde uiteindelijk twee jaar in Utrecht, waarna hij voor ongeveer 2,5 miljoen euro vertrok naar PSV. Via de Eredivisie vertrok de Nederlandse vleugelverdediger naar Engeland om daar furore te maken. Na een korte tussenstap in Frankrijk keerde hij al snel weer terug bij Stoke City. Daar speelde hij in totaal 206 officiële wedstrijden voor. Pieters speelde daarnaast 225 wedstrijden in de Premier League.

Denso Kasius

De meest recente transfer. Kasius verruilde in januari 2022 de Domstad voor het Italiaanse Bologna. De rechtervleugelverdediger speelde geen enkele wedstrijd in het eerste van Utrecht, maar door een goede verhuurperiode bij FC Volendam nam Bologna hem over voor maar liefst drie miljoen euro. Al snel werd hij door de Italianen aan het Oostenrijkse Rapid Wien verhuurd, waarna hij terugkeerde in Nederland en voor AZ tekende.

Kasius maakte een aantal mooie goals voor FC Volendam, waaronder deze beauty

Sean Klaiber

Geboren in Nieuwegein en een echt kind van de club te noemen. Klaiber besloot na 153 wedstrijden FC Utrecht te verlaten voor Ajax. De Amsterdamse club betaalde iets meer dan vier miljoen euro voor de verdediger. Bij Ajax kampt de speler met vele blessures en daardoor liep dat huwelijk uit op een totale mislukking. Hij verruilde de Johan Cruijff ArenA al snel weer voor Stadion Galgenwaard, dat hij later opnieuw achter zich liet voor een Deens avontuur. 

Kevin Strootman

Strootman kwam in januari 2011 over van Sparta. Na een half jaar vertrok de middenvelder weer, want hij vervolgde zijn carrière verder in Eindhoven bij PSV. Na een succesvolle periode bij AS Roma kwam Strootman bij het Franse Marseille terecht. In de Ligue 1 lukte het de 46-voudig Oranje-international niet helemaal om zijn stempel te drukken en daarom keerde hij weer terug naar Italië. 

Sofyan Amrabat

Op zijn elfde kwam Sofyan Amrabat bij FC Utrecht. Na twee jaar in het eerste van de club, nam Feyenoord de middenvelder over voor zo'n vier miljoen euro. De international van Marokko vertrok uit Nederland en groeide razendsnel in Italië. Hij werd de sterspeler van Fiorentina, maar speelde op het WK in Qatar ook weergaloos met Marokko. Het leverde hem een prachtige transfer op naar Manchester United. 

Zakaria Labyad

Geboren in Utrecht en gespeeld in de jeugd van Elinkwijk. Labyad begon zijn profcarrière bij PSV. Na periodes bij Sporting, Vitesse en Fulham kwam de aanvallende middenvelder in 2017 bij FC Utrecht. Na 58 wedstrijden, waarin de Marokkaanse speler twintig keer scoorde en zestien assists gaf, verliet hij Utrecht voor Amsterdam. Bij Ajax ging raakte hij na een aantal jaren uit de gratie en Labyad zat zelfs een tijdje zonder club, waardoor FC Utrecht uitkomst bood. Via de Domstad beproefde hij zijn geluk in Turkije.

Labyad scoorde tegen Valleta in het kwalificatieduel voor de Europa League.

Jens Toornstra

Toornstra kwam op de winter deadline day van 2013 via ADO Den Haag terecht bij FC Utrecht voor bijna één miljoen euro. Uiteindelijk speelde de middenvelder anderhalf seizoen bij FC Utrecht en kwam hij net als Labyad 58 keer uit voor de Utrechters. Zijn stempel bleef niet lang onopgemerkt in de Eredivisie en daarom besloot Feyenoord om de middenvelder op te pikken. In De Kuip vormde hij een legendarisch duo met Bryan Linssen en behaalde hij de landstitel. Nadat de Rotterdammers geen speelminuten meer voor hem hadden, keerde hij terug naar Utrecht.

Dries Mertens

Ciro speelde in de jeugd van Gent. Na een paar succesvolle jaren bij AGOVV nam FC Utrecht de kleine aanvaller over. Na twee seizoenen en 86 wedstrijden verkaste de Belg naar PSV voor liefst 8,5 miljoen euro. Via Eindhoven veroverde Mertens de harten van de Napoli-scouts en daar kroonde de aanvaller zich met 144 goals tot all-time topscorer van de club. Als icoon verliet hij Napels voor een transfer naar Galatasaray.

Sebastién Haller

FC Utrecht nam in 2015 een grote gok met de Ivoriaanse spits. Haller kwam over van het Franse AJ Auxerre voor 750 duizend euro. Na 2,5 seizoenen in Utrecht verkaste de aanvaller voor twaalf miljoen naar het Duitse Frankfurt. Door deze transfersom nam Haller het record over van Mertens als duurste Utrecht speler tot dan toe. Na een teleurstellende periode bij West Ham kwam hij terecht bij Ajax, waar hij zich manifesteerde in de UEFA Champions League. De Ivoriaan was zelfs topscorer in het miljardenbal en vertrok via de voordeur naar Borussia Dortmund.

Haller maakte in totaal 51 goals voor FC Utrecht, waaronder deze wonderschone doelpunten.

Gyrano Kerk

In 2014 maakte Kerk zijn debuut bij FC Utrecht. De aanvaller was op dat moment 18 jaar oud. Na zeven jaar en een verhuurperiode bij Helmond Sport vertrok de Nederlandse Surinamer naar het Russische Lokomotiv Moskou voor zes miljoen euro. Na iets meer dan één jaar vertrok hij daar en ging een overeenkomst aan bij he Belgische Royal Antwerp FC. Daar kwam hijn landgenoten als Marc Overmars en Mark van Bommel tegen, met wie hij landskampioen werd. 

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Lijstjes’

Meest bekende voetbalvaders en zonen in Nederland

Deze elf voetballers gingen de politiek in

De tien grootste culthelden van Feyenoord

Wat als SC Heerenveen niemand had hoeven verkopen?

Dit zijn de 10 duurste binnenlandse transfers in de Eredivisie

Is het huidige Feyenoord beter dan de ploeg die in 2012 de voorronde van de Champions League haalde?

Dit elftal van Sparta zou hoge ogen gooien in de Eredivisie

Dit is waarom Erik ten Hag en Manchester United de perfecte match zijn

Is het huidige PSV beter dan de ploeg die in 2018 landskampioen werd?

Is dit het beste Willem II van de afgelopen 50 jaar?