Is het huidige Feyenoord beter dan de ploeg die in 2012 de voorronde van de Champions League haalde?

Onder toenmalig coach Ronald Koeman wist Feyenoord in 2012 dankzij een 2-3 zege bij Heerenveen de voorrondes van het miljoenenbal te bereiken. De vraag is: is het elftal van toen beter dan het huidige elftal? Of omgekeerd?

Wedstrijdverloop

In 2012 moest Feyenoord op de laatste speeldag winnen om zich te verzekeren van een plek in de voorronde van de Champions League. Voor dat slotduel stond PSV met 66 punten één punt achter Feyenoord. De Eindhovenaren moesten naar Rotterdam voor de uitwedstrijd tegen Excelsior. PSV won de wedstrijd makkelijk met 1-3.

Feyenoord moest naar Heerenveen, dat op dat moment vierde stond. De Rotterdammers kwamen 1-0 achter in de 56e minuut. Vanaf de 60e minuut ging Feyenoord voetballen en kwam het team van Ronald Koeman in elf minuten op een 1-3 voorsprong door goals van Bakkal, Cissé en Manu. Van La Parra wist de schade nog een beetje te herstellen voor Heerenveen door in de 85e minuut de 2-3 achter doelman Mulder te schieten. Na de wedstrijd vierden de Feyenoorders feest in De Kuip.

Feyenoord begon de wedstrijd met de volgende elf, de afwezigen waren John Guidetti en Guyon Fernandez.

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

De huidige opstelling van de Rotterdammers is als volgt:

Keepers:

Mulder zat, net als Bijlow nu, op het moment van spelen vijf jaar bij het eerste van Feyenoord. Toch gaat de voorkeur uit naar de huidige keeper van de Rotterdammers. Bijlow is een zesvoudig international en lijkt de vaste doelman van het Nederlands elftal te worden.

Verdediging:

Hoewel het centrale duo achterin op dit moment bij Feyenoord als een huis staat, kiezen wij voor de verdediging van 2012. Vlaar maakte na het seizoen de overstap naar het Engelse Aston Villa en zat in de selectie van het Nederlands elftal. Ook Martins Indi en De Vrij werden na het seizoen opgeroepen voor het nationale team. Voornamelijk door het wat wisselvallige seizoen van Senesi is onze keuze gevallen op  de verdediging die startte tegen sc Heerenveen.

Bekijk hier hoe Ron Vlaar de Kuip laat schudden na de 4-2 overwinning op Ajax in 2012

Middenveld:

Beide ploegen spelen met twee controleurs en één aanvallende middenvelder. Clasie en El Ahmadi stonden met zijn tweeën centraal op het middenveld tegen Heerenveen. Aursnes en Kökçü zijn in het huidige elftal het koppel in het midden van het veld. Onze keuze is gevallen op het huidige duo. Mede dankzij het fantastische seizoen van de Turkse middenvelder is deze beslissing gemaakt. Met zes goals en acht assists maakt Kökçü veel indruk dit seizoen. Hoewel Clasie en El Ahmadi een rijkere geschiedenis hebben bij de Rotterdammers, denken wij dat de huidige twee voetballend beter zijn.

Dan Til en Bakkal. De eerstgenoemde maakte dit seizoen al negentien goals in 36 wedstrijden voor Feyenoord. In de Eredivisie staat de teller op dertien goals. Door deze cijfers wordt Til regelmatig opgeroepen voor het Nederlandse elftal. Ook Bakkal werd door Feyenoord gehuurd in 2012. De oud-middenvelder scoorde negen keer en gaf zeven assists. Voetballend was Bakkal beter dan Til, maar toch kiezen wij voor de huidige middenvelder mede dankzij zijn scorend vermogen.

Zie hier de special die Feyenoord maakte nadat Kökçü zijn 100e wedstrijd speelde in Feyenoord 1

Aanval:

Feyenoord miste tegen sc Heerenveen topscorer Guidetti en buitenspeler Schaken. Hierdoor valt de keuze toch weer op de huidige aanval. Sinisterra, Linssen en Jahanbakhsh zijn dit seizoen samen zeker voor 37 goals en assists in de Eredivisie. Dit zijn er nu al evenveel als het aanvalstrio dat de wedstrijd tegen Heerenveen begon.