Dit elftal van Sparta zou hoge ogen gooien in de Eredivisie

Sparta vecht tegen degradatie, maar in Rotterdam kennen ze ook andere tijden. En andere voetballers. We stelden een elftal samen met bekende Spartanen. Kasteelheren van weleer.

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

spelers, internationals die voor sparta speelden: de goey, van tiggelen, de wolf, blind, dumfries, strootman, de roon, van gaal, helder, ellerman, van der gijp

Ed de Goey

Geboren in Gouda. Ed de Goey komt uit de jeugd van Sparta Rotterdam. Hij keepte in totaal 145 wedstrijden voor de Rotterdamse club. Na zes seizoenen vertrok de doelman naar Feyenoord. De Goey stond uiteindelijk 31 keer onder de lat van het Nederlands elftal.

Denzel Dumfries

Op zijn negentiende kwam Dumfries terecht bij Sparta. Van 2015 tot en met 2017 stond de rechtsachter in de basiself van de Spartanen. Na 72 wedstrijden te hebben gespeeld voor de Rotterdamse club verkaste Dumfries naar sc Heerenveen. Na een aantal goede seizoenen in Nederland maakte de Nederlands international in de zomer van 2021 de overstap naar Inter Milaan.

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Danny Blind

Blind speelde in acht jaar tijd 165 wedstrijden voor Sparta. De centrale verdediger stond bij de Rotterdammers vaak als rechtsachter in het veld. Na zijn loopbaan als profvoetballer keerde Blind in 2007 voor één jaar terug bij Sparta als technisch directeur.

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

John de Wolf

Net als Blind en De Goey komt De Wolf uit de jeugd van Sparta Rotterdam. Rambo kwam tot 58 duels voor de Rotterdamse club. Na twee jaar in het eerste te hebben gespeeld van Sparta verruilde De Wolf Rotterdam voor Groningen.

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Adri van Tiggelen

Alweer een speler uit de jeugd van Sparta. Van Tiggelen speelde van 1978 tot en met 1983 op het Kasteel en verkaste toen, net als De Wolf, naar FC Groningen. De linksachter kwam tot 161 duels voor de Spartanen en 56 interlands voor het Nederlands elftal, waarmee hij in 1988 het Europees Kampioenschap won.

Louis van Gaal

Van Gaal maakte in 1978 de overstap van SC Telstar naar Sparta Rotterdam. Uiteindelijk stond de huidige bondscoach van het Nederlands elftal acht jaar onder contract bij de Rotterdamse club en speelde hij 248 duels.

Marten de Roon

Op zijn vijftiende maakte de Roon de transfer van Feyenoord naar Sparta. In Rotterdam stond de middenvelder 65 keer op het veld. In 2012 nam sc Heerenveen De Roon transfervrij over. Inmiddels is de 28-voudig international basisspeler van Serie A-ploeg Atalanta Bergamo.

Kevin Strootman

Geboren in Ridderkerk. Strootman is een echte Rotterdammer. De middenvelder stond tussen 2008 en 2011 onder contract bij Sparta. Strootman speelde 84 duels voor de Rotterdammers, waarna hij de overstap maakte naar FC Utrecht. Na succesvolle periodes bij PSV en AS Roma vetrok de middenvelder naar het Franse Olympique Marseille, waar hij zijn draai niet kon vinden. Inmiddels is Strootman verhuurd aan Cagliari in de Serie A.

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

René van der Gijp

Van der Gijp speelde tot zijn vijftiende in de jeugd van Feyenoord, voordat hij de overstap maakte naar Sparta. De rechtsbuiten speelde van 1978 tot 1982 in het eerste van Sparta, waar hij 29 keer scoorde in 83 wedstrijden. Van der Gijp speelde verder bij onder meer KSC Lokeren en PSV. In 1989 keerde de aanvaller voor één seizoen terug bij de Rotterdammers en kwam hij tot zeventien duels.

Juul Ellerman

Een veelzijdige speler die op bijna elke positie uit de voeten kon. Ellerman speelde drie seizoenen in Rotterdam. 70 wedstrijden en 26 doelpunten later verkaste de aanvaller naar PSV en later nog naar FC Twente, NEC en Helmond Sport. Ellerman kwam zes keer in actie voor het Nederlands elftal.

Glenn Helder

Helder speelde 93 duels voor Sparta tot hij werd verkocht aan Vitesse. Hij vond uiteindelijk negen keer het net voor de Rotterdammers. De linksbuiten speelde later in zijn carrière voor onder meer Arsenal en Benfica. Helder heeft een eigen biografie waarin hij vertelt over het leven als profvoetballer en hoe hij zijn geld weg heeft vergokt.

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

David Mendes da Silva - 126 duels
Kew Jaliens - 75 duels
Danny Koevermans - 110 duels
Nick Viergever - 36 duels
Winston Bogarde - 67 duels
Jetro Willems - zestien duels

Verder komen ook Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Anwar El Ghazi uit de jeugd van Sparta, maar hebben zij nooit een officieel duel gespeeld voor de Rotterdammers. Zij zijn allemaal uitgegroeid tot spelers van Europese topclubs. Memphis Depay speelt bij FC Barcelona, Georginio Wijnaldum bij Paris Saint-Germain en Anwar El Ghazi komt uit voor Everton.

Hugo Borst en Jules Deelder

De twee meest bekende Sparta-supporters. Hugo Borst is een (voetbal)columnist voor het Algemeen Dagblad die is geboren in Rotterdam. Hij was vroeger in dienst bij Voetbal International. Ook was de schrijver vaak te gast bij het NOS-voetbalpraatprogamma Studio Voetbal. Maar tegenwoordig schuift Borst met regelmaat aan bij ESPN.

Jules Deerder was een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij overleed in 2019. Deelder zijn vader schreef hem na zijn geboorte eerst in als lid van Sparta en pas daarna bij de burgelijke stand. Nadat Deelder was overleden speelde Sparta met een zwarte rouwband en maakte FOX (inmiddels ESPN) een docu over de oer-spartaan.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Lijstjes’

Meest bekende voetbalvaders en zonen in Nederland

Deze elf voetballers gingen de politiek in

De tien grootste culthelden van Feyenoord

Wat als SC Heerenveen niemand had hoeven verkopen?

Deze spelers vertrokken via FC Utrecht naar de absolute top

Dit zijn de 10 duurste binnenlandse transfers in de Eredivisie

Is het huidige Feyenoord beter dan de ploeg die in 2012 de voorronde van de Champions League haalde?

Dit is waarom Erik ten Hag en Manchester United de perfecte match zijn

Is het huidige PSV beter dan de ploeg die in 2018 landskampioen werd?

Is dit het beste Willem II van de afgelopen 50 jaar?