Alles wat je moet weten over de tegenstanders van Oranje op het EK!

Het echte aftellen is begonnen, over minder dan een maand zal het Europees Kampioenschap van start gaan. Stadio Olimpico is dan de locatie voor het openingsduel waarbij (thuisspelend) Italië en Turkije de degens kruisen. Het Nederlands Elftal begint drie dagen later aan haar Europese campagne. Maar tegen wie? Wij zochten voor je uit wie nou eigenlijk de tegenstanders van Oranje zijn, waar hun kwaliteiten liggen én waar de ploeg van Frank de Boer juist op moet letten! 

Oekraïne
13 juni 2020. Iedereen die het Nederlands Elftal een warm hart toedraagt, zal deze datum omcirkeld hebben. Wanneer er die dag om 21:00 uur afgetrapt wordt, komt er namelijk een einde aan een pijnlijk lange afwezigheid van Oranje op grote eindtoernooien. Een kleine zeven jaar geleden, toen versloeg Nederland Brazilië met 0-3 om de derde plek op het WK 2014 te realiseren. Andere tijden. 

Blikvangers 
Deze 13 juni is Oekraïne de tegenstander in de Johan Cruijff ArenA. Op papier misschien een relatief makkelijk affiche, maar vergis u niet; het elftal van oud-topschutter Andrij Sjevtsjenko zou zomaar eens verrassend sterk uit de hoek kunnen komen! Met Oleksandr Zintsjenko (24) en Vitaliy Mykolenko (21) wordt er duidelijk verder gekeken dan alleen dit eindtoernooi en investeren de Oekraïners ook volop in de toekomst van hun eigen voetbal. Echter zijn er buiten deze talenten ook absoluut plaatsen gereserveerd voor ervaren rotten als Andrij Pyatov, Andrij Yarmolenko, Roeslan Malinovski (28) en Marlos. Bondscoach Sjevtsjenko lijkt daarmee dé ideale balans te hebben gevonden. Oekraïne zit na een aantal moeizame jaren onder leiding van Sjevtsjenko eindelijk weer in de lift.. 

EK-kwalificatie
Het was dan ook een enorme verrassing dat het Oekraïense elftal eerste werd in hun kwalificatiepoule voor dit EK, door zowel sterkhouder Portugal als het Servië van Ajacied Dusan Tadic van winnen af wist te houden. Sterker nog, Portugal pakte tegen zowel Portugal als Servië vier punten. Nederland is dus gewaarschuwd.

Samenvatting: Oekraïne wint van Portugal tijdens EK-kwalificatie (Tekst gaat verder onder video)

Oostenrijk
Vier dagen na de openingswedstrijd in poule C moet Oranje alweer aantreden; dit keer zullen Frank de Boer's mannen het opnemen tegen Oostenrijk. In tegenstelling tot de eerste opponent van Oranje verliep de kwalificatie van de Oostenrijkers wat moeizamer. Waar Oostenrijk met Polen en Slovenië hun op papier lastigste confrontaties hadden, eindigde de ploeg na tien gespeelde wedstrijden als tweede. Daarmee was rechtstreekse plaatsing voor het EK een feit.

Blikvangers
Kijken we naar alle spelers die deel uitmaken van de huidige Oostenrijkse selectie, dan vallen er met kersverse Real Madrid-aankoop David Alaba, Leipzig-middenvelder Marcel Sabitzer en ex-eredivisionist Marko Arnautovic genoeg bekende namen op. Laatstgenoemde speelde dus nog in Nederland, hij stond twee verschillende periodes onder contract bij FC Twente, dat hij tussentijds inruilde voor Internazionale.Tegenwoordig vinden we Arnautovic, 32 inmiddels, terug bij het Chinese Shanghai SIPG, waar hij in de herfst van z’n carrière nog grootverdiener is door jaarlijks een slordige 16 miljoen euro op te strijken.

Onderlinge duels
In onderlinge duels met Oranje moeten de Oostenrijkers het onderspit delven; van de 20 eerdere confrontaties trok Nederland negen keer aan het langste eind, terwijl Oostenrijk zes keer wist te winnen. De overige vier wedstrijden eindigden onbeslist.

Nederland verslaat Oostenrijk met 3-1 in 2011 (tekst gaat verder onder video)

Noord-Macedonië
De poulefase van onze Europese campagne zal zonder twijfel worden afgesloten tegen het meest onbekende land uit poule C: Noord-Macedonië. Wat weten we daar nou eigenlijk van? Kijkend naar de spelers van Noord-Macedonische, springen er direct twee bekende namen uit: Eljif Elmas en Goran Pandev. De 21-jarige Elmas, momenteel spelend voor Napoli, speelde dit seizoen 33 Serie A-duels en wordt gezien als een groot talent. Wie ook niet over het hoofd mag worden gezien, is de 37-jarige (!) spits Goran Pandev. Zelden verschilden twee sterkhouders van een voetbalelftal zo gigantisch erg in leeftijd. Pandev, dit seizoen goed voor zes doelpunten, speelt alweer ruim vijf jaar bij Genoa en is de absolute vedette van deze ploeg

Kwalificatie
Zeer interessant was de kwalificatie van het voormalig Balkanland, waarbij Noord-Macedonië dezelfde poule deelde als eerder besproken tegenstander Oostenrijk. De ploeg eindigde uiteindelijk achter Polen en Oostenrijk, maar stroomde door een beter onderling resultaat met Slovenië als nummer drie verder de play-offs in. Daar versloeg het land respectievelijk Kosovo en Georgië, waardoor plaatsing voor het allereerste eindtoernooi in de geschiedenis een feit was. 

Ook erg opvallend is de unieke prestatie die het team leverde door eind maart dit jaar van Duitsland te winnen. In Duisburg werden onze Oosterburen zeer verrassend met 1-2 aan de kant geschoven, door goals van de eerder benoemde Elmas en Pandev. Een nieuwe reuzendoder in de maak?

Feyenoord-doelman vertrekt