Wederom een keeperskwestie bij Oranje: wie gaan de WK-goalies vervangen?

Ronald Koeman start zijn tweede termijn als bondscoach over een maand in en tegen Frankrijk. Een kwestie waar hij en keeperstrainer Patrick Lodewijks zich nu al over zullen buigen, is die van de keepers. Het lijkt namelijk onwaarschijnlijk dat er überhaupt één van de WK-gangers op die positie de eerstvolgende selectie zal halen. 

Andries Noppert was de revelatie van het recent gespeelde eindtoernooi in Qatar, maar kampt momenteel met een blessure. Datzelfde geldt voor Feyenoord-goalie Justin Bijlow. Remko Pasveer is wel fit, maar heeft sinds het debuut van Geronimo Rulli bij Ajax geen wedstrijd meer in de opstelling gestaan. Als Koeman Pasveer besluit op te roepen, doet de bondscoach dat dus in wetenschap dat hij geen wedstrijdritme heeft.

Cillessen staat voor terugkeer

Een terugkeer bij Oranje voor Japser Cillessen lijkt onvermijdelijk. De 63-voudig international mocht niet mee naar Qatar omdat toenmalig keeperstrainer Frans Hoek hem niet vond voldoen aan diverse 'selectiecriteria'. Ook stelde Hoek dat Cillessen in de wedstrijden die voorafgingen aan het WK niet in beste doen was. Hoewel al te betwijfeld werd of dat laatste het geval was, heeft Cillessen ná het WK bewezen dat hij, zeker nu Bijlow en Noppert kampen met een blessure, in Oranje thuishoort. 

Flekken en Freiburg blijven imponeren

Voor wie dat in de ogen van Lodewijks ook zomaar eens zou kunnen gelden, is Mark Flekken. De 29-jarige Limburger is dit seizoen wederom een vaste waarde onder de lat bij SC Freiburg. Met Breisgau-Brasilianer staat de viervoudig international momenteel op slechts drie punten van koploper Bayern München. In de 21 wedstrijden die Flekken dit competitiejaar keepte, wist hij negen keer de nul te houden. Met een dusdanig groot aantal afwezigen, lijkt ook de goalie die in de jeugd van Roda JC keepte dus wel zeker van zijn plek.

Andere opties?

Normaal gesproken dient er dan nog één plaats ingevuld te worden, maar door wie? Vorige maand gaf Lodewijks te kennen dat hij Bart Verbruggen (RSC Anderlecht) en Kjell Scherpen (Vitesse) in de gaten houdt. Ondertussen heeft ook Nick Olij zich stormachtig ontwikkeld en is Marco Bizot nog altijd een vaste waarde in de Ligue 1. En Tim Krul? De goalie die onder Van Gaal niet naar Zeist besloot af te reizen voor enkele penaltytests, moest zijn plek onder de lat bij Norwich City de laatste weken afstaan aan Angus Gunn.