Mario Been oppert opvallende naam voor onder de lat: "Hij doet het uitstekend!"

Nederland speelt volgende maand haar eerste interlands onder terugkerend bondscoach Ronald Koeman. Waar het bij diens voorganger Louis van Gaal voorafgaand aan het WK voornamelijk over de keepers ging, kampt Oranje momenteel opnieuw met een keepersprobleem. Mario Been noemt bij het ESPN-programma Voetbalpraat de naam van Sparta-goalie Nick Olij als mogelijke doelman voor Oranje.

Door de blessures van Andries Noppert (sc Heerenveen) en Justin Bijlow (Feyenoord) moet Ronald Koeman sowieso schuiven met de doelmannen bij Oranje. Been stelt daar er drie nieuwe doelmannen moeten worden aangezen: "Pasveer keept nooit en de andere twee (Noppert en Bijlow, red.) zijn geblesseerd. Cillessen en Flekken lijken mij de meest logische keuzes", stelt de analist, die vervolgens een doelman zonder interlandervaring noemt als derde optie. "En ik zat te denken aan Olij, om hem eraan te laten proeven. Hij doet het uitstekend bij Sparta. Dat zou een optie kunnen zijn", adviseert Been, die met de eerder genoemde namen zou beginnen wat betreft de doelmannen bij Oranje.

Ontzettend belangrijk voor Sparta

Olij streek afgelopen zomer neer in Rotterdam bij Sparta, nadat hij eerder uitstekend presteerde bij NAC Breda in de Keuken Kampioen divisie. De doelman doet het op Het Kasteel uitstekend en bekleedt momenteel de zesde plaats met de Rotterdamse club. Olij mistte slechts twee competitieduels door een kuitblessure en wist in de overige 20 duels waar hij wel het doel van Sparta verdedigde tien keer de nul te houden. Daarnaast incasseerde hij slechts negentien tegentreffers en gaf hij zelfs één assist. Olij heeft daarbij het hoogste reddingspercentage van de Eredivisie samen met Jasper Cillessen (81%).

Olij is geen vreemde in het shirt van Oranje, daar hij als jeugdspeler het doel eerder verdedigende voor diverse jeugdteams van Nederland. In 2012 won hij het EK onder 17 met Oranje onder 17 en daarnaast kwam hij ook in actie voor Nederland onder 18 en Nederland onder 19. Deze jeugdinterlands speelde Olij toen hij in de jeugd bij AZ keepte.