De vijf meest memorabele ontknopingen in de play-offs

De play-offs voor promotie/degradatie zijn begonnen, nu het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie voorbij is. Uiteindelijk is er één ticket te verdienen voor de Eredivisie. In het verleden waren dat er overigens twee. De afgelopen jaren hebben de play-offs behoorlijk wat sensationele wedstrijden opgeleverd. Wij zetten de vijf grootste sensaties op een rij.

2018: Sparta Rotterdam - FC Emmen 1-3
20 mei 2018 is een dag die in Drenthe nooit meer zal worden vergeten. Die dag promoveerde FC Emmen voor het eerst in hun bestaan naar de Eredivisie. Het thuisduel tegen Sparta Rotterdam werd nog met 0-0 gelijk gespeeld en op Het Kasteel kwam de ploeg uit de havenstad nog op een 1-0 voorsprong. Daarna werd het sprookje van Emmen werkelijkheid. Dankzij treffers van Michael Chacon, Anco Jansen en Alexander Bannink eindigde het in 1-3 en was de eerste promotie voor Emmen een feit.

2018: SC Cambuur - FC Dordrecht 1-4 (3-5 na penalty's)
Een ongekende comeback van FC Dordrecht tijdens de play-offs van 2018. Dordrecht won SC Cambuur eenvoudig met 1-4 en de return in Leeuwarden leek slechts een formaliteit. Zeker toen Cambuur na een half uur op een 1-0 voorsprong kwam. Het ongelofelijke gebeurde. In de tweede helft scoorde FC Dordrecht plots vier keer, waardoor er een totale eindstand van 5-5 op het scorebord stond. De ploeg uit Noord-Brabant maakte de comeback compleet door de penaltyserie te winnen. FC Dordrecht ging door naar de volgende ronde, waarin het uiteindelijk sneuvelde tegen Sparta Rotterdam.

2013: Roda JC - Sparta Rotterdam 2-1
Na een 0-0 gelijkspel in het heenduel, lag alles nog open in het terugduel van Roda JC - Sparta in 2013. De bezoekers kwamen na 25 minuten op een 0-1 voorsprong dankzij Mario Bilate. Roda moest daardoor twee keer scoren. Mark-Jan Fledderus schoot een kwartier voor tijd een vrije trap binnen, waarna hij dat kunsttukje in de blessuretijd nog eens dunnetjes over deed. Roda JC bleef daardoor ternauwernood in de Eredivisie.

2010: Sparta Rotterdam - Excelsior 1-1
Na twee keer 90 minuten voetballen stond er in 2010 nog altijd een 0-0 stand op het bord tussen Sparta Rotterdam en Excelsior. In hele korte tijd gebeurde ineens een hele hoop. Bij aanvang van de blessuretijd kopte Rydell Poepon het Sparta van Aad de Mos namelijk op een 1-0 voorsprong tegen de stadsgenoot. Sparta leek daardoor in de Eredivisie te blijven. Niets bleek minder waar, want aan de andere kant maakte Guyon Fernandez direct de 1-1, waardoor Excelsior op uitdoelpunten promoveerde en De Mos met Sparta degradeerde.

2019: Go Ahead Eagles - RKC Waalwijk 4-5
Misschien wel een van de vermakelijkste wedstrijden op Nederlandse bodem van de afgelopen tien jaar. Na een 0-0 eindstand in Waalwijk was het RKC dat in Deventer snel een 0-2 voorsprong nam tegen Go Ahead Eagles. De uitploeg kwam in de eerste twintig minuten na rust terug en nam een 3-2 voorsprong. De 3-3 van Hans Mulder bracht RKC vervolgens dankzij de uitdoelpuntenregel weer op matchpoint. Toen Pieter Langedijk in de 89ste minuut de 4-3 binnen krulde, leek het kwaad geschiet. Maar met een laatste wanhoopspoging in de laatste minuut van de blessuretijd, schoot Stijn Spierings RKC uiteindelijk naar de Eredivisie. Een minuut later volgde overigens nog een penalty voor de Waalwijkers, waardoor ze de wedstrijd ook nog wonnen met 4-5.