WK-deelnemers uitgelicht: Tunesië, de adelaars van Carthago

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een van de 32 deelnemers is Tunesië. Tunesië wist na een groepsfase met Zambia, Equatoriaal Guinea en Mauritanië in de play-off's over twee wedstrijden af te rekenen met Mali. Op het WK staan ze in Groep D tegenover Frankrijk, Denemarken en Australië. Dit is alles wat je moet weten over Tunesië.

Geschiedenis van Tunesië op het WK

Tunesië deed al onafhankelijk land voor het eerst mee op een WK in 1978. Het WK, dat zich afspeelde in Argentinië, opende het Noord-Afrikaanse land goed met een overwinning op Mexico. Er werd uiteindelijk verloren van Polen en gelijkgespeeld tegen West-Duitsland, dat vier jaar eerder Wereldkampioen was geworden. Het eerste WK-avontuur strandde met één overwinning en één gelijkspel in de groepsfase van het toernooi en presteerde daarna nooit meer beter op de WK's waarvoor het Noord-Afrikaanse land zich wist te kwalificeren. In 2018 was Tunesië voor het laatst actief op het WK. Toen eindigden De Adelaars van Carthago derde in de groep achter de latere nummer drie en vier België en Engeland.

De ster van Tunesië: Wahbi Khazri

Wahbi Khazri was met drie goals voor Tunesië in de WK-kwalificatie zeer belangrijk voor zijn land op hun weg naar het WK. De aanvaller, die het levenslicht zag op het Franse eiland Corsica, begon zijn carrière bij Bastia en kwam vervolgens via Girondins Bordeaux in Engeland bij Sunderland terecht. Na een verhuurperiode bij Stade Rennes keerde hij definitief terug in Frankrijk en speelde hij vier seizoenen voor Saint-Etienne. Afgelopen zomer maakte hij de overstap naar Montpellier. In dienst voor Tunesië staat de teller momenteel op 71 interlands en 24 doelpunten. Khazri is 'slechts' twaalf goals verwijderd van de titel 'topscorer aller tijden van Tunesië'. Dat record staat nu op naam van Issam Jemâa, die in 84 interlands 36 keer tot scoren kwam.

Huidige bondscoach

Jalel Kadri werd in januari 2022 aangesteld als bondscoach van Tunesië, nadat hij eerder als assist zijn land zag stranden in de kwartfinale van de Afrika Cup. Het Noord-Afrikaanse land wist zich onder leiding van Kadri te kwalificeren voor het WK en presteerde vervolgens ook nog uitstekend in de oefeninterlands die afgelopen zomer werden afgewerkt. Tunesië won met Kadri langs de lijn met 0-2 van Chili en met 0-3 van Japan. In totaal werden er vijf van de acht interlands winnend afgesloten en scoorde Tunesië in totaal twaalf keer. Het land wist maar liefst zeven keer de nul te houden. Alleen voetbalgrootmacht Brazilië bleek enkele maten te groot voor het Noord-Afrikaanse land, want daartegen moest de defensie van Kadri maar liefst vijf goals incasseren. 

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘WK-deelnemers uitgelicht’

WK-deelnemers uitgelicht: Ghana, The Black Stars

WK-deelnemers uitgelicht: Zuid-Korea, Aziatische Tijgers

WK-deelnemers uitgelicht: Portugal, Seleção das Quinas

WK-deelnemers uitgelicht: Servië, The Eagles

WK-deelnemers uitgelicht: Kameroen, de Ontembare Leeuwen

WK-deelnemers uitgelicht: Zwitserland, Rossocrociati

WK-deelnemers uitgelicht; Brazilië, de Goddelijke Kanaries

WK-deelnemers uitgelicht: Canada, The Canucks

WK-deelnemers uitgelicht: Marokko, Leeuwen van de Atlas

WK-deelnemers uitgelicht: Kroatië, Vatreni

WK-deelnemers uitgelicht: België, Rode Duivels