Sergiño Dest zint op wraak in de achtste finale tegen Oranje

Natuurlijk is het speciaal om voor jouw land in de achtste finale op het WK te spelen, maar Sergiño Dest heeft nog een speciale motivatie voor de interland tegen Oranje. Hij heeft namelijk iets recht te zetten.

Waarom speelt Sergiño Dest voor team USA?

Van de drie Amerikaanse selectiespelers die in Nederland speelden is Sergiñio Dest veruit de bekendste. Sterker nog, als zoon van een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader met de Amerikaanse nationaliteit groeide hij op in Almere. Hij kwam in de jeugdopleiding van Ajax en werd ook regelmatig uitgenodigd voor voorselecties van het Nederlands elftal. In die periode werd hij vaak niet uitgenodigd voor de definitieve selecties. Dat viel hem zwaar. In interviews zegt hij daarover: "Every time I got to the [last round of selection] for the Netherlands youth team, I didn't make it," he said. "I was like 's---, s---, s---,' but my dad reminded me I also have an American passport."

Via voormalig Ajacied Dave van den Bergh, die toen trainer was van het Amerikaans elftal onder de 20 kwam hij op de radar van de Amerikaanse voetbalbond. Deze nodigden hem uit voor de interlands van Amerika onder de 17. Hoewel zijn debuut tegen Costa Rica niet heel gelukkig verliep bleef Amerika hem oproepen en daarin voelde Dest naar eigen zeggen het vertrouwen dat hij bij Nederland miste. 

Dest: 'ze zagen me alleen toen het goed ging'

Toen Dest bij Ajax doorbrak en voormalig bondscoach Ronald Koeman hem over wilde halen om voor Nederland te gaan spelen dacht Amerikaans bondscoach Greg Berhalter, die overigens in de achtste finales ook op de bank zit, dat Dest voor Oranje zou kiezen. Voor Dest was het echter duidelijk. Hij zei, toen hij in 2020 voor de keuze stond:"A lot of people only want you when it's going well. The USMNT helped me when it didn't go well, and I'm thankful for that."

Dest wil in de wedstrijd tegen Nederland een statement maken en laten zien dat de selectiecommissies hem destijds niet genoeg gesteund hebben. Dat de Ajax-fans hem destijds graag zagen vertrekken zal daar ook zeker een rol bij spelen.