‘Groepsgenoot van Oranje moet vrezen voor WK-deelname’

Ecuador moet vrezen voor uitsluiting van het WK. Dit weet het Engelse Daily Mail te vertellen. Volgens de krant is er nieuw bewijs opgedoken dat een speler die 10 interlands heeft gemaakt voor de nationale ploeg, niet Ecuadoriaan, maar Colombiaan is.

De voetbalbond van Ecuador zou zelf onderzoek hebben gedaan naar de identiteit van Castillo. In dit onderzoek van vier jaar geleden zou naar voren zijn gekomen dat de Ecuadoriaanse geboorteakte van de rechtsachter van Club Léon vals is. Dat zou Castillo hebben toegegeven. Wat het nog ingewikelder maakt is het feit dat er in een audio fragment door Castillo zelf zou zijn gezege dat hij uit Colombia is gevlucht om een carrière als profvoetballer in Ecuador waar te maken.

Leugens en druk op FIFA

In het audiofragment verteld Castillo vervolgens nog dat zijn echte naam anders is, hij niet uit 1998, maar uit 1995 komt en heeft hij de naam genoemd van de zakenman die hem heeft geholpen bij het regelen van een nieuwe identiteit. Castillo is voor de kwalificatie van het WK namens Ecuador acht keer uitgekomen en heeft daarmee een flink aandeel gehad in het afdwingen van deelname aan het WK. Chili diende eerder nog een klacht in bij de FIFA tegen Ecuador in de hoop het land te mogen vervangen op het WK, in dat geval zou Chili de nieuwe tegenstander van Oranje worden.