Ten Hag wil Wijndal? Deze vijf linksbacks zijn ook een optie voor Ajax!

Erik ten Hag gaf afgelopen woensdag te kennen dat Owen Wijndal op het lijstje van Ajax staat. "Of hij het niveau aan kan? Hij zit bij Oranje toch?", voegde de 52-jarige Tukker eraan toe. Met het aanstaande vertrek van Nicolas Tagliafico en de steeds ouder wordende Daley Blind is het allesbehalve gek dat de Amsterdammers een mogelijke vervanger in beeld hebben. Vijf opties die naast Wijndal nog meer interessant zijn voor Ajax!

1. Konstantinos Tsimikas

In Nederland kennen we Konstantinos Tsimikas nog van zijn tijd in Tilburg, bij Willem II. Veel mensen zullen hem herinneren door zijn prachtige omhaal tegen FC Utrecht, maar over verdedigende kwaliteiten beschikt hij zeker ook. Wat heet; de Griek staat inmiddels onder contract bij Liverpool, waar hij nog tot medio 2025 vastligt. The Reds namen hem in de zomer van 2020 voor 13 miljoen euro over van Olympiakos, waar hij na zijn tijd in Nederland gedurende twee seizoenen indruk maakte. Bij Liverpool is Tsimikas echter tweede keus achter Andrew Robertson. Een kans voor Ajax om een back met Champions League-, Premier League- én Eredivisie-ervaring op te pikken? 

2. Abner

Mochten de Amsterdammers op de Braziliaanse tour gaan, dan is de 21-jarige Abner Vinícius da Silva Santos mogelijk een goede optie. Braziliaanse media wisten eerder dit jaar te melden dat Manchester City hem al op de radar heeft staan. Abner ging afgelopen zomer al met Brazilië mee naar de Olympische Spelen. Desondanks speelt de jonge back nog altijd bij Club Athetico Paranaense, dat afgelopen seizoen veertiende eindigde in de Braziliaanse competitie. Als Ajax er snel bij is, hoeft de absolute hoofdprijs wellicht nog niet neergelegd te worden voor de back die in Brazilië nog twee jaartjes vastligt.

3. Sergio Gómez

Iets dichterbij kunnen de scouts van Ajax naar Sergio Gómez kijken, die bij RSC Anderlecht speelt. De 21-jarige Spanjaard kwam afgelopen zomer over van Borussia Dortmund en valt vooral in aanvallend opzicht op. Gómez is dit seizoen al direct betrokken bij negentien(!) doelpunten. Heel vaak geeft de Spanjaard een assist, maar soms weet hij ook zelf het net te vinden. De aanvallende back kwam op zijn negende in de jeugdopleiding van FC Barcelona terecht en verliet deze pas op zijn zeventiende om vervolgens naar Duitsland te verhuizen. Met het voetbal-DNA zit het dus ook wel goed! Is er dan geen enkel heikel punt? Jawel, Gómez ligt nog tot midden 2025 vast in Brussel. 

4. Layvin Kurzawa

Mocht Ajax op zoek gaan naar een linksback, die net als Blind, over een schat aan ervaring beschikt, dan zou de Fransman Layvin Kurzawa een mogelijke optie zijn. De 29-jarige verdediger is op een compleet zijspoor beland bij Paris Saint-Germain en mocht, ondanks dat hij nog tot medio 2024 vastligt, afgelopen zomer eigenlijk al vertrekken uit de Franse hoofdstad. Met Kurzawa haal je een karrevracht aan Champions League-wedstrijden binnen, ook speelde hij diverse keren voor het Franse elftal. Toch kleven er ook risico's aan de back: hij zit al enige tijd op de bank en zal daarnaast grote salariseisen hebben.

5. Oleksandr Zinchenko

Oleksandr Zinchenko is misschien niet de meest realistische optie, maar als Ajax ver komt in de Champions League kunnen ze de oud-PSV'er mogelijk verleiden tot een terugkeer naar Nederland. Zinchenko is namelijk geen basisspeler in Manchester, want in de Premier League kwam hij dit seizoen pas acht keer in actie. Daarnaast komt hij van de genoemde namen misschien wel het meest in de buurt van Blind; de Oekraïner moet het vooral hebben van zijn voetballende kwaliteiten en inzicht. Wellicht is hij de uitgelezen man om de rol van Blind in de Amsterdamse opbouw over te gaan nemen. Hiervoor zal Ajax wel diep in de buidel moeten tasten. Zinchenko is ondanks dat hij geen basisspeler is wel een gewaardeerde kracht en ligt daarnaast nog vast tot medio 2024. 

Feyenoord-doelman vertrekt