Wie is Herman van Drie, de man die Feyenoord wil kopen?

Volgens Hans Kraay jr. gaat Herman van Drie Feyenoord kopen. De analist van ESPN is Van Drie onlangs tegen het lijf gelopen en dit zou hem vervolgens zijn verteld. Het voormalig lid van de Raad van Commissarissen van Feyenoord zou dit met twee vermogende vrienden gaan doen. Samen met zijn twee broers zou de vleesmagnaat een vermogen van zo'n 700 miljoen euro hebben.

Van Drie zat van maart 2017 tot december 2019 in de RvC van Feyenoord, maar stapte toen op 'vanwege een verschil van inzicht' over de te volgen koers. Hij was in 2010 ook een van de grondleggers van de Vrienden van Feyenoord.

De afgelopen tijd deden er allerlei wilde geruchten de ronde. Feyenoord zou namelijk werk maken van het binnenhalen van een investeerder. De Rotterdamse voetbalclub wil een deel van de aandelen verkopen om daarmee financieel slagvaardiger te worden, zo meldde het AD een paar weken geleden. De internationale investeringsbank Lazard is ingeschakeld om dat proces voor te bereiden en te begeleiden.

Nu lijkt het erop dat de Stadionclub niet zo ver hoeft te zoeken naar nieuwe geldschieters. Waar eerder de naam van de Rotterdamse Quote 500-miljardair Aat van Herk rondzong, daar wordt zou nu dus Herman van Drie genoemd die interesse zou hebben om de club, 'met twee vermogende vrienden te kopen.'

Kroegpraat

'Herman van Drie gaat met twee vermogende vrienden Feyenoord kopen,' stelt Hans Kraay in ieder geval bij het voetbalpraatprogramma Veronica Inside. In café het Leeuwtje in Noorden, nabij Nieuwkoop liep Kraay de vermogende Feyenoord supporter tegen het lijf. Kraay zat daar met zijn vrouw: ''Komt er een man naar me toe, die zegt: geloof me nou, ik ga Feyenoord kopen.'' Stoere borrelpraat of niet, Kraay vindt deze uitspraak nieuwswaardig genoeg om met Wilfred Genee en de luisteraars van Veronica te delen.

Geheel onlogisch zou het ook niet zijn. Herman van Drie staat bekend als een groot Feyenoordfan en behoorde in het verleden tot de 'Vrienden van Feyenoord' die de Rotterdamse topclub al eerder van de ondergang wisten te redden. Tevens was Van Drie van 2017 tot 2019 lid van de Raad van Commissarissen van de club, waar hij na een 'verschil van inzicht over de te volgen koers binnen de RvC' uitstapte.Volgens Genee is Van Drie, samen met zijn broers overigens, goed voor €700 miljoen. Waar Genee dat getal vandaan haalt weten we niet, maar het zou zomaar kunnen dat hij een hele oude Quote 500 heeft doorgebladerd. In ieder geval rekent Quote de gehele familie Van Drie anno 2021 €1,2 miljard toe.

Voor de Van Drie Group was het een roerig jaar. Zo werden in september 82 activisten ordentelijk uit kalfsvleesproductiebedrijf Ekro, onderdeel van de Van Drie Group, verwijderd en gearresteerd. Spanning en sensatie in Apeldoorn. Ook corona eiste zijn tol: de hakkers en zagers van Van Drie moesten afgelopen zomer hoestend en proestend naar huis, en dat is niet goed voor de business. 

Slachtveld in De Kuip

Maar dat Herman van Drie een vermogend man met een Feyenoord-hart is, zoveel is wel duidelijk. De kroegpraat van Kraay zou dus best wel eens op waarheid kunnen berusten. Voor Feyenoord zou het qua financiële middelen in ieder geval niet slecht zijn. Een mooi slachtveld in De Kuip.

De familie Van Drie bezet plek 10 op de Quote 500-familielijst die uit 50 namen bestaat.