Terugblik Ajax op 2022: hoogte- en dieptepunten

Voor Ajax kende het jaar 2022 vele hoogte- en dieptepunten. De 35e landstitel was het absolute hoogtepunt voor de Amsterdammers. Veel spelers vertrokken en dit seizoen is er veel kritiek op de ploeg van trainer Alfred Schreuder. De uitschakeling in de Champions League tegen Benfica en de verloren bekerfinale van PSV zijn de grooste tegenvallers van het afgelopen jaar. Naast het voetbalveld was het ook een zwaar jaar voor de Amsterdammers. Marc Overmars vertrok bij Ajax wegens grensoverschrijdend gedrag. Hieronder blikken we nog eens terug op het bewogen jaar.

Vertrek Marc Overmars in Amsterdam

De directeur voetbalzaken vertrekt op 7 februari per direct als directeur voetbalzaken van Ajax. Overmars moet zijn koffers pakken na grensoverschrijdend gedrag, hij zou over een lange periode grensoverschrijdende berichten hebben gestuurd aan vrouwelijke collega's. De Raad van Commissarissen en algemeen directeur Edwin van der Sar reageren geschokt. Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar pakken in de loop van het seizoen de taken van de ex-topvoetballer op.

Uitschakeling in de Champions League

Na een fantastische groepsfase waarin alle wedstrijden werden gewonnen, nooit eerder behaalden de Amsterdammers de maximale score van achttien punten, werd Ajax in de achtste finale uitgeschakeld door Benfica. In Portugal kwam de ploeg van, inmiddels oud-trainer, Erik ten Hag tot tweemaal toe op voorsprong, maar stapte de Nederlandse club toch op het vliegtuig terug met een 2-2 gelijkspel. In de eigen Johan Cruijff ArenA ging het mis. Ajax was heer en meester, maar moest toezien hoe een doelpunt van Darwin Núñez een kwartier voor tijd een einde maakte aan de Europese droom van Ajax. 

35e landstitel

Ajax begon 2022 fantastisch met vijf overwinningen op een rij. De uitwedstrijd tegen PSV werd met 1-2 gewonnen door een doelpunt van Noussair Mazraoui, waar nog lang over zal worden nagepraat. In Deventer maakte de topclub een slippertje, maar daarna wordt de winstreeks gewoon weer verder opgepakt. Eind maart wordt er in een fantastische wedstrijd met 3-2 gewonnen van Feyenoord. Na het gelijkspel in Alkmaar wordt Ajax in de Johan Cruijf ArenA kampioen tegen SC Heerenveen. Het betekent alweer het derde kampioenschap voor Ten Hag in Amsterdam.

Verloren bekerfinale tegen PSV

Na gewonnen wedstrijden tegen Excelsior Maassluis (9-0), Vitesse (5-0) en AZ (0-2) mag Ajax zich opmaken voor de bekerfinale tegen PSV in De Kuip. Ryan Gravenberch zorgt ervoor dat de Amsterdammers gaan rusten met een voorsrpong. Maar direct na rust slaat PSV toe. Binnen vijf minuten scoren de Eindhovenaren twee keer en zo gaan ze met de KNVB Beker aan de haal. Zo weet Ajax niet voor de derde maal op rij de dubbel te pakken.

Vertrek van Ten Hag en topspelers, komst van Schreuder en veel nieuwe namen

De zomer staat voor Ajax in het teken van in- en uitgaande transfers. Trainer Erik ten Hag vertrekt naar Manchester United en neemt sterkhouders Lisandro Martinez en Antony mee naar Engeland. Daarnaast vertrekken onder anderen Sébastien Haller (Borussia Dortmund), Gravenberch en Mazraoui (beiden Bayern München), Perr Schuurs (Torino), Nico Tagliafico (Olympique Lyon) en André Onana (Internationale). Alfred Schreuder, eerder actief in Amsterdam als assistent, wordt aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. Voor een slorige 105 miljoen euro worden veel nieuwe spelers aangetrokken. Steven Bergwijn (31,25 miljoen), Calvin Bassey (23 miljoen), Brian Brobbey (16,35 miljoen) en Owen Wijndal (10 miljoen) zijn de duurste inkomende transfers. 

Bewogen eerste seizoenshelft

Ajax kent een valse start. In de strijd om de Johan Cruijff Schaal wordt in eigen huis verloren van PSV met 3-5. In de competitie is de start stukken beter. Na zes westrijden hebben de Amsterdammers de maximale score. Daarna worden de resultaten minder. Er wordt verloren van AZ en PSV en gelijksgespeeld tegen Go Ahead Eagles, Vitesse en FC Emmen. De prestaties in de Champions League waren niet veel beter. Er werd alleen tweemaal gewonnen van Rangers, waardoor Ajax met een derde plek in de poule nog wel verzekerd is van Europees voetbal na de winterstop. Vooral de nederlaag in eigen huis tegen Napoli (1-6) was erg pijnlijk. Alftred Schreuder ligt onder vuur bij de Ajacieden en wat dat betreft kwam het WK in Qatar voor hem als geroepen.