Van Gaal keurt Memphis' steunbetuiging aan Promes niet af, maar vind het wel onverstandig

Memphis Depay baarde afgelopen woensdag opzien door in een Instagram-post openlijk steun te bieden aan Quincy Promes. Laatstgenoemde wordt verdacht van poging tot moord, drugssmokkel en huiselijk geweld. De uitingen van Memphis riepen daarom vragen op, vragen die Louis van Gaal een dag later beantwoordde. 

'Hij probeert zijn medespeler van Oranje te steunen en zegt iets over de rechtsspraak en de waarde in Nederland', begint de bondscoach op de persconferentie. 'Daar sta ik volkomen achter. Volgens mij is hij nog niet veroordeeld, dus waarom praten we daarover zodat hij nog verder in de put raakt? Je moet altijd nog maar afwachten of je schuldig wordt verklaard.' 

Verslaggever Pascal Kamperman wijst de oefenmeester erop dat er toch wel degelijk een aanklacht ligt. 'Dat ben ik met je eens, maar voorlopig is het zo zoals Memphis het verwoord heeft. Hij steunt zijn collega', antwoordt Van Gaal.

De bondscoach keurt de post van Memphis dus niet af. Of hij het ook een slimme actie van de aanvaler vindt, is een tweede. 'Nee, ik vind het niet verstandig, dat is weer wat anders', aldus Van Gaal. 'Ik steunde Kluivert ook toen hij nog niet veroordeeld was, zo'n zelfde situatie. Ik heb hem ook geholpen om de straf naar behoren te volbrengen. Zo ben ik en Memphis ook.

De post wekte de suggestie dat de zaak rondom Promes toch een thema is binnen de spelersgroep. 'Het is geen thema geworden. Het is zijn mening en hij steunt zijn ploeggenoot in een moeilijke situatie. Ik heb hem niet geselecteerd omdat hij daarmee zit. Hij is niet voor niets naar Rusland gegaan. Dan zit hij ver weg en is het wat makkelijker', besluit de bondscoach het onderwerp. 

Feyenoord-doelman vertrekt