Sébastien Haller of Brian Brobbey; wie is de ideale aanvalsleider?

Ajax verkocht Brian Brobbey afgelopen zomer aan RB Leipzig, maar huurde de spits dit seizoen direct weer terug. Het terughalen van Brobbey had te maken met het Afrika Cup-avontuur van Haller. In zijn eerste twee wedstrijden scoorde de gehuurde spits drie keer. Wie is de ideale aanvalsleider?

Sébastien Haller

Sébastien Haller verbrak alle records met zijn transfer van West Ham United naar Ajax. De Ivoriaan kwam voor 22,5 (!) miljoen euro over en heeft na een moeizame start de draad inmiddels opgepakt. De centrumspits heeft in 47 wedstrijden in het Ajax-shirt al 35 keer gescoord en gaf 13 assists. Daarnaast timmert hij ook flink aan de weg als topscorer van de Champions League dit seizoen. In de groepsfase van het miljoenenbal scoorde hij tien keer in zes wedstrijden. Inmiddels is Ivoorkust uitgeschakeld op de Afrika Cup en keert 6 februari weer terug in de wedstrijdselectie van Erik ten Hag.

De lange spits is erg behendig. Door zijn lengte is hij niet de snelste aanvaller die de Amsterdammers in hun gelederen hebben, maar toch is Haller enorm behendig. De aanvalsleider komt makkelijk tot scoren met zijn hoofd, linker- en rechtervoet.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Brian Brobbey

Brian Brobbey is een échte Ajacied. Hij werkte zich vanuit de jeugd op naar de hoofdmacht van de Amsterdammers. In 2021 verkaste de aanvaller transfervrij naar RB Leipzig om samen te gaan werken met trainer Julian Nagelsmann, maar hij vertrok al snel naar Bayern München.

Toen Haller uit Amsterdam vertrok, werd Haller voor de tweede seizoenshelft gehuurd. In twee wedstrijden kwam hij drie keer tot scoren. Voor zijn transfer scoorde Brobbey ook drie keer, maar dan in twaalf wedstrijden in de Eredivisie. In de topper tegen PSV moest de 19-jarige spits geblesseerd uitvallen en daardoor komt de uitschakeling van Ivoorkust en Haller als geroepen.

Brobbey heeft niet voor niks de bijnaam 'BrobBeast'. De 19-jarige Nederlander is enorm gespierd en handig met de bal. Hij heeft de snelheid om bij de eerste paal binnen te tikken, maar ook de kwaliteiten om een verdediger uit te spelen en op doel te schieten. 

Feyenoord-doelman vertrekt