Vijf redenen waarom Robben mee naar het EK moet...

Arjen Robben verscheen zondagmiddag na maanden blessureleed weer aan de aftrap bij FC Groningen. De Groningers gingen op bezoek bij FC Emmen, wat nog altijd vecht voor lijfsbehoud in de Eredivisie. Robben was belangrijk voor zijn ploeg door twee assists te geven en daarmee een belangrijke bijdrage te leveren in de 0-4 overwinning op FC Emmen. Robben werd opgenomen in het Elftal van de Week. Hier vijf redenen waarom De Boer niet om Robben heen kan...

Ervaring

Door lange blessures van Virgil van Dijk en Daley Blind is de verwachting dat deze twee sterkhouders het EK hoogstwaarschijnlijk zullen missen. Hierdoor lijkt Oranje veel ervaring en kwaliteit in te gaan leveren. Door het gebrek aan ervaring binnen de Oranje-selectie zou het de ideale taak zijn voor de 37-jarige Robben om dat mee te nemen. De 96-voudig international weet tevens ook wat het is om op een eindtoernooi te staan. Robben speelde namelijk op zes eindtoernooien tussen 2004 en 2014. In de huidige Oranje selectie hebben enkel Georginio Wijnaldum, Memphis Depay, Stefan de Vrij en doelman Jasper Cillessen wedstrijdervaring op een eindtoernooi. Zij speelden namelijk voor Oranje op het WK 2014 onder toenmalig bondscoach Louis van Gaal.

vijf redenen waarom frank de boer arjen robben moet meenemen naar het ek

Weet wat het is om op een eindtoernooi te schitteren

Robben heeft een karrenvracht aan memborabele wedstrijden gespeeld op eindtoernooien voor Oranje. Denk hier aan de wedstrijd op het EK 2008 toen Oranje aantrad tegen het sterrenensemble van Frankrijk, met onder anderen spelers als Thierry Henry en Franck Ribéry. Robben kwam er na rust in en gaf meteen een assist en scoorde later op fenomenale wijze de 3-1, Oranje won die wedstrijd met 4-1 van de Fransen. Op het WK 2010 reisde de toenmalig geblesseerde Arjen Robben toch mee naar Zuid-Afrika in de hoop dat hij nog zou herstellen en minuten kon maken. Het herstel van Robben liep florisant en de vleugelaanvaller was belangrijk met treffers in de gewonnen wedstrijden tegen Slowakije en Uruguay. Op het WK 2014 was Robben de grote man bij Oranje. In een vrije rol als spits naast Van Persie nam Robben meteen revanche in de openingswedstrijd tegen Spanje. Robben scoorde tweemaal op fantastische wijze, mede daardoor versloeg Oranje toenmalig wereldkampioen én Europees kampioen Spanje met 5-1. Oranje strandde in de halve finale na een strafschoppenserie tegen Argentinië. 

Aanvallende armoede bij Oranje

Het Nederlands elftal heeft veel mogelijkheden, alleen wilt het voorin nog niet draaien. Frank de Boer heeft namelijk niet enorm veel keuze voor de rechts-én linksbuiten positie. Steven Bergwijn speelt erg weinig dit seizoen bij Tottenham Hotspur en lijkt daarom niet de eerste keus te zijn voor één van de vleugelposities. Bondscoach Frank de Boer rouleert veel in zijn keuzes voorin. Zo speelde Oranje de laatste wedstrijden tegen Gibraltar en Letland met Memphis Depay vanaf links, Steven Berghuis vanaf rechts en Luuk de Jong in de punt van de aanval. De wedstrijden daarvoor probeerde De Boer het met spits Donyell Malen vanaf de linksbuiten positie en Memphis Depay op de negen positie. Oranje heeft weinig smaken in de aanvalslinie en dus lijkt Arjen Robben wellicht de beste man die de puzzel van Frank de Boer in elkaar moet laten vallen.

Scorend vermogen vanaf de zijkant

De vleugelaanvallers van het Nederlands elftal bleken tot nog toe geen ware goalgetters in het Oranjeshirt. Zo heeft Steven Bergwijn één treffer achter zijn naam in 12 interlands, Steven Berghuis scoorde tweemaal in 24 interlands, Ryan Babel heeft tien doelpunten achter zijn naam in 69 interlands en bij Donyell Malen staat de teller op twee doelpunten na 8 interlands. Oranje zou dus wel een aanvallende impuls kunnen gebruiken vanaf de flanken. Arjen Robben weet als geen ander met zijn 37 interlandgoals voor Oranje hoe hij het net moet vinden. De vraag is echter of de 37-jarige aanvoerder van FC Groningen nog voldoende inhoud heeft om Oranje te voorzien van meer scorend vermogen in de voorhoede.

Extra grote selecties op het EK

Alle EK-deelnemers van komende zomer mogen in plaats van 23 spelers nu 26 spelers selecteren. Dit betekent dat bondscoach Frank de Boer nu nog drie extra spelers mag toevoegen aan zijn selectie voor komende zomer. Dit kan gunstig zijn voor Arjen Robben aangezien dit zijn kans op een uitnodiging vergroot. Moet Frank de Boer zijn extra plaats gebruiken voor Robben? 

Het speelschema van het EK

Feyenoord-doelman vertrekt