Wie wint er woensdagavond? Een terugblik op de laatste 10 Europa League-finales

Woensdagavond staat de finale van de Europa League op het programma tussen Villarreal en Manchester United. Het wordt de ontknoping van andermaal een mooi Europees voetbalseizoen. Hoe verliepen de vorige tien finales in het toernooi? Wij zetten ze op een rij.

2019/20: Sevilla - Internazionale 3-2

Vorig seizoen was het Sevilla dat voor de zesde keer in 14 jaar tijd de Europa League wist te winnen. Aan de hand van Luuk de Jong, die twee keer wist te scoren, werd het Italiaanse Internazionale met 3-2 verslagen. Danny Makkelie floot overigens deze finale.

2018/19: Chelsea - Arsenal 4-1

Tijdens de finale van 2019 heeft Chelsea geen kind aan stadgenoot Arsenal. Mede dankzij twee goals van Eden Hazard wordt het liefst 4-1 in Azerbijdjan. Het was voor Chelsea de tweede keer in de clubhistorie dat de Europa League werd gewonnen.

2017/18: Marseille - Atletico Madrid 0-3

Atletico Madrid was in 2018 te sterk voor Marseille, dat verrassend de finale haalde. De Spaanse ploeg won daardoor de derde Europa League-titel in acht jaar tijd. Dankzij doelpunten van Antoine Griezmann en Gabi werd het in Lyon uiteindelijk 3-0 voor Atletico Madrid.

2016/17: Ajax - Manchester United 0-2

De laatste keer dat een Nederlandse ploeg de finale haalde was in 2017. Ajax stond na een knap seizoen in de finale tegenover Manchester United. De Amsterdammers konden echter geen vuist maken Dankzij treffers van Paul Pogba en Henrik Mkhitaryan werd het 0-2 voor de ploeg van José Mourinho.

2015/16: Liverpool - Sevilla 1-3

Sevilla wist in 2016 de Europa League te winnen na een 1-3 zege tegen Liverpool, dat in het eerste jaar van trainer Jürgen Klopp gelijk de finale van dit toernooi wist te behalen. Liverpool kwam via Daniel Sturridge op voorsprong, maar in de tweede helft trok Sevilla dankzij Kevin Gameiro en Coke de wedstrijd naar zich toe. Sevilla won daardoor voor het derde jaar op rij de Europa League.

2014/15: Dnipro Dnipopretovsk - Sevilla 2-3

In 2015 wist het Oekraïnse Dnipro tot ieders verbazing de Europa League-finale te halen. Het Spaanse Sevilla was de tegenstander. Dnipro kwam op een 1-0 voorsprong, maar Sevilla draaide het snel om naar 1-2. Voor rust viel de 2-2 nog, maar in de tweede helft trok Sevilla de winst toch naar zich toe. Een megastunt van Dnipro bleef dus uit. Inmiddels is de club uit Oekraïne overigens failliet.

2013/14: Sevilla - Benfica 0-0 (4-3 na strafschoppen)

Benfica meldde zich in 2014 voor het tweede jaar op rij in de finale van de Europa League. Sevilla was toen de tegenstander. Na 120 minuten voetballen was het nog 0-0, waarna de strafschoppenserie werd gewonnen door Sevilla.

2012/13: Benfica - Chelsea 1-2

Chelsea won in 2013 voor het eerst de Europa League. Dat deed het in de finale tegen Benfica. Het duel werd gespeeld in de Amsterdam ArenA en gefloten door Björn Kuipers. Chelsea won de finale dankzij een treffer in de 93ste minuut van Branislav Ivanovic.

2011/12: Atletico Madrid - Athletic de Bilbao 3-0

In 2012 hadden we een volledig Spaanse finale in de Europa League. Het Atletico Madrid van Diego Simeone had geen kind aan Athletic de Bilbao. Dankzij doelpunten van Radamel Falcao en Diego werd het 3-0 voor Atletico. De ploeg won daardoor voor de tweede keer het toernooi.

2010/11: FC Porto - SC Braga 1-0

In 2011 hadden we een Portugese finale in de Europa League. FC Porto nam het op tegen het verrassend sterk presterende SC Braga. Na 90 minuten stond er een 1-0 eindstand op het scorebord voor FC Porto. Radamel Falcao maakte het winnende doelpunt. Het was de tweede Europa League-titel voor Porto.