Eindstand Premier League onder de loep: Weer geen CL voor Leicester, West Ham Europa in

Het seizoen in de Premier League zit er op. Alle wedstrijden zijn gespeeld en wij zetten de opvallendste zaken voor jullie op een rij.

Eindstand Premier League seizoen 2020-2021

eindstand premier league seizoen 2020-2021

Kampioen: Manchester City

Wie in november had gezegd dat Manchester City kampioen zou worden was waarschijnlijk heel gek aangekeken. De ploeg van Pep Guardiola had een dramatische start van het seizoen achter de rug en bungelde ergens in de middenmoot. Na een aantal stroeve maanden werd de opmars ingezet. City bleek ongenaakbaar en ging onbedreigd richting de titel in de Premier League. De voorsprong op de concurrentie is uiteindelijk enorm.

Champions League deelnemers: Manchester United, Liverpool en Chelsea

Manchester United sloot het seizoen uiteindelijk af als nummer twee van de Premier League. De ploeg van trainer Ole Gunnar Solksjaer kende een moeizame start van het seizoen, maar stond sinds speelronde 14 stabiel in de top vier. Ook Liverpool en Chelsea hebben moeizame periodes gekend dit seizoen. Vooral van Chelsea, dat pas sinds het ontslag van Frank Lampard is opgeklommen vanuit de middenmoot, is het knap dat ze zich hebben geplaatst voor het miljoenenbal. Liverpool begon juist sterk, maar ging in de tweede seizoenshelft door een diep dal. Een eindsprint bleek genoeg voor het behalen van de Champions League.

Europa League deelnemers: Leicester City en West Ham United

Bij Leicester City zullen ze er ondertussen toch wel een klein beetje gek van worden. Vorig seizoen liep het in de laatste speelrondes plaatsing voor de Champions League mis en dit seizoen herhaalde die nachtmerrie zich. Dat terwijl Leicester het hele seizoen in de top 4 heeft gestaan. Pas in speelronde 37 werd het uit de top 4 getikt en het moet uiteindelijk genoegen nemen met een ticket voor de Europa League. West Ham United daarentegen zal heel blij zijn met het ticket voor de Europa League. Het is de vijfde keer in de clubhistorie dat het deel mag nemen aan het toernooi. De laatste keer was in 2014/15. De ploeg van David Moyes was overigens ook lang in de race voor een Champions League-ticket, maar de Europa League bleek het hoogst haalbare. 

Conference League deelnemer: Tottenham Hotspur

Tottenham Hotspur kende een prima start van het seizoen onder José Mourinho, maar na de kerst zakte de ploeg uit Londen helemaal weg. Mourinho moest het veld ruimen en uiteindelijk eindigt Tottenham het seizoen op plaats 7, waardoor het deel mag nemen aan de voorrondes van de nieuwe Conference League. Dit kan overigens doordat FA Cup-winnaar Leicester City via de competitie al een Europees ticket bemachtigt heeft, waardoor de reguliere tickets voor Europa opschuiven naar plek 6 en 7. Tottenham heeft dus wat gelijk aan zijn zijde gehad.

Tegenvallers: Arsenal en Wolverhampton

Arsenal heeft een dramatisch seizoen achter de rug. De ploeg van Mikel Arteta heeft het hele seizoen halverwege de ranglijst gestaan en nooit een vuist kunnen maken richting de top. Op de slotdag mocht het nog even hopen op een plek in de Conference League, maar men moet het volgend seizoen doen zonder Europees voetbal. Ook van Wolverhampton hadden we meer verwacht dan een 13de plek. De ploeg eindigde de afgelopen twee jaar op plek 7, maar kon dit seizoen niet meedoen om de bovenste plekken.

Degradanten: Fulham, West Bromwich Albion en Sheffield United

In de Premier League moet je uit heel goed hout gesneden zijn als je je wilt handhaven als promovendus. Fulham en West Bromwich Albion hebben het slechts één seizoen vol weten te houden op het hoogste niveau. Leeds United weet zich overigens knap te handhaven en is zelfs 9de geworden. Sheffield United gaat met Fulham en West Bromwich mee naar de Championship. Vorig seizoen eindigde de ploeg nog 9de, maar heeft bijna dit hele seizoen kansloos onderaan gestaan. Degradatie bleek onvermijdelijk. 

Feyenoord-doelman vertrekt