Mogelijke tegenstanders Oranje in achtste finales

Nu Nederland zich heeft geplaatst voor de achtste finale van het EK kan het rekenen beginnen. Welke tegenstanders kunnen we allemaal loten in de achtste finale? Het is al duidelijk dat Oranje de achtste finale in een volgepakte Puskás Aréna gaat spelen, en ook de datum is al bekend, alleen de tegenstander is nog onbekend.

Op welke tegenstander moeten we hopen en wie moeten we vooral zien te ontlopen? Het antwoord op de laatste vraag is simpel: Nederland moet hopen dat de tegenstander in de achtste finale niet uit poule F komt en is daarbij afhankelijk van Turkije en Zwitserland, die zondag 20 juni tegen elkaar spelen.

Tegen wie moet Nederland in de achtste finales?

Nu het na twee wedstrijden al zeker is dat Oranje bovenaan in poule C eindigt, is het ook zeker dat Nederland in de achtste finale tegen een nummer drie speelt. De ploeg van Frank de Boer speelt de achtste finale op zondag 27 juni om 18:00 uur in de Puskas Arena, alleen is de tegenstander nog onbekend. Het kan dus de nummer drie uit poule F worden, de poule van Portugal, Frankrijk en Duitsland. Liever niet natuurlijk en daarbij is Oranje afhankelijk van poule A. Als deze poule GEEN beste nummer drie levert, ontloopt Nederland Portugal, Frankrijk en Duitsland. Dus is het kijken naar Turkije en Zwitserland, die nu respectievelijk nul en één punt hebben. Beide ploegen spelen nog tegen elkaar en zolang Zwitserland dit duel niet wint, ziet het er heel goed uit voor Oranje. Turkije heeft namelijk nul punten en een doelsaldo van -5 en lijkt daarom al uitgeschakeld.

Makkelijke loting in achtste en kwartfinale?

Als de nummer drie van poule A zich niet plaatst voor de achtste finales dan speelt Nederland in de achtste finales tegen de nummer drie van poule D of E. Dat zou een stuk gunstiger zijn, want in poule D zitten Tsjechië, Engeland, Kroatië en Schotland, en in poule E zitten Spanje, Slowakije, Polen of Zweden. 

Bovendien ligt de weg naar de halve finale dan open, want Nederland speelt in dat geval in de kwartfinale tegen de winnaar van het duel tussen de nummer twee van poule A en de nummer twee van poule B. Hoe het er nu voor staat, lijkt dat een achtste finale tussen Wales en Rusland te worden, dus de winnaar daarvan speelt dan tegen Oranje. Nogmaals, alleen als poule A geen beste nummer drie aflevert. Van cruciaal belang dus, want dan zou Nederland pas in de halve finale een toptegenstander, bijvoorbeeld België of Italië, kunnen treffen.

EK Poules 2021 (EURO 2020)

Poule A (Italië, Zwitserland, Turkije en Wales)

Poule B (België, Denemarken, Finland en Rusland)

Poule C (Nederland, Oostenrijk, Oekraïne en Noord-Macedonië)

Poule D (Engeland, Kroatië, Tsjechië, Schotland) Poule E (Spanje, Zweden, Polen, Slowakije)

Poule F (Frankrijk, Duitsland, Portugal, Hongarije)

EK Poules EURO 2020 - Groep A t/m F EK Voetbal 2021

Feyenoord-doelman vertrekt