Wesley Sneijder schijnt licht op situatie Ihattaren: "Het probleem moet eerder worden aangepakt"

Wesley Sneijder heeft tijdens de utizending van Veronica Offside zijn licht laten schijnen op de situatie rondom Mohamed Ihattaren. De recordinternational van Oranje trekt het probleem rond het talent van Ajax veel breder: "Dit soort jongens moet je een ander soort begeleiding geven. Al veel eerder", luidt de conclusie van de oud-speler van onder meer Ajax, Real Madrid en Inter.

Ihattaren kende een veelbelovende voorbereiding op het nieuwe seizoen, maar kwam recentelijk meerdere malen in het nieuws met betrekking tot zijn relatie in het criminele milieu. Hierbij benadrukte presentator Wilfred Genee tijdens de uitzending van Veronica Offside nogmaals dat Ihattaren zelf niet betrokken is bij criminele activiteiten. Sneijder zet zijn vraagtekens bij die berichtgeving: "Is het dan relevant?", vraagt de oud-middenvelder zich af, die bijval krijgt van journalist Erik Dijkstra: "Je kunt je inderdaad afvragen of wat hij privé doet te maken heeft met wat hij op het veld laat zien", concludeert hij. Sneijder haalt daarbij ook nog de moeilijke periode aan van Ihattaren, die in 2019 zijn vader verloor: "Dat was zijn vertrouwenspersoon. Daar koppelde hij alles aan terug. En dan is het moeilijk om in eens niemand meer te hebben om op terug te vallen", vertelt Sneijder.

"Welke spelers hebben het nu echt gemaakt?"

Sneijder, zelf opgegroeid in een soortgelijke omgeving als Ihattaren, herkent de problematiek: "Als je kijkt naar die Marokkaanse jongens, uit die probleemwijken, die voelen zich vertrouwd in hun directe omgeving met familie en vrienden. En als ze een soort kritiek krijgen, dan kunnen ze daar heel moeilijk mee omgaan. Dan schieten ze gelijk in de verdediging en gaan ze handelen uit emotie", aldus Sneijder. Hij probeert naar voorbeelden te zoeken van Marokkaanse voetballers die het in Nederland gemaakt hebben en concludeert dat geen een van allen het echt heeft gemaakt in het buitenland. Sneijder weet, naar eigen zeggen, op welke zere plek de vinger gelegd moet worden: "Het probleem moet gewoon eerder worden aangepakt, want het is gewoon een andere cultuur", aldus Sneijder. De middenvelder is van mening dat het wel degelijk een probleem van de clubs is: "Als jij grote talenten binnen haalt, moet je daar wat aan doen als club. Ze zitten in een soort bubbel. Ze komen thuis en alles is top. Maar het is niet altijd top. En hoe ga je daar mee om als club? Ga je er met gestrekt been in, kun je ze ook weer kwijtraken", concludeert Sneijder.