Welke spelers speelden voor Ajax en FC Utrecht? Het beste elftal

Ajax en FC Utrecht staan garant voor spannende wedstrijden. Een aantal voetballers kwam in het verleden uit voor zowel Ajax als FC Utrecht. Denk hierbij aan Urby Emanuelson, Sébastien Haller, Sean Klaiber en Zakaria Labyad. Daarnaast stond huidig Ajax-trainer Erik ten Hag ook een tijd aan het roer bij FC Utrecht. Wij zetten de bekendste voetballers die voor Ajax en FC Utrecht speelden op een rij en stelden een elftal samen.

Deze voetballers speelden voor Ajax en FC Utrecht

Er zijn veel spelers die voor Ajax en FC Utrecht hebben gespeeld. Wij zetten de bekendste spelers met historie bij beide clubs op een rij. Dit zijn:

 • Victor Jensen 
 • Vaclav Cerny 
 • Rob Alflen 
 • Dave van den Bergh 
 • Karel Bonsink 
 • Urby Emanuelson 
 • Cedric van der Gun 
 • Sébastien Haller 
 • Mike van der Hoorn 
 • Sean Klaiber 
 • Zakaria Labyad
 • John van Loen 
 • John O’Brien 
 • Edo Ophof 
 • Leo van Veen 
 • Jeroen Verhoeven 
 • Rob de Wit 
 • Jan Wouters 
 • Ferdi Vierklau en
 • Piet Wijnberg.

Van alle voetballers die zowel het rood-wit van Ajax als van FC Utrecht droegen, valt een sterk elftal te maken. Wij kozen de volgende basisopstelling:

Doelman: Jeroen Verhoeven (van Ajax naar FC Utrecht)

Jeroen Verhoeven stond tussen 2009 en 2012 onder contract in Amsterdam. De cultvoetballer kwam zes keer in actie voor Ajax, waarna in de zomer van 2012 een overstap volgde naar FC Utrecht. In Utrecht schopte Verhoeven het tot elf wedstrijden in het eerste.

Verdediging met Urby Emanuelson, Mike van der Hoorn, Piet Wijnberg en Sean Klaiber

Urby Emanuelson doorliep de jeugdopleiding van Ajax. In het seizoen 2004/05 maakte de linksachter annex middenvelder zijn debuut voor het eerste van Ajax. Na een ijzersterke tijd in Amsterdam, volgde er in de winter van 2011 een transfer naar AC Milan. Hierna ging Emanuelson nog diverse avonturen aan in Italië en Engeland, waarna FC Utrecht hem in de zomer van 2017 transfervrij overnam.

Nadat Mike van der Hoorn de jeugdopleiding van FC Utrecht had doorlopen, volgde in 2011 zijn debuut in het eerste. Van der Hoorn maakte drie seizoenen lang een sterke indruk en wekte zo de interesse van Ajax. In de zomer van 2013 volgde voor 3,8 miljoen een transfer naar de hoofdstad. Drie jaar later nam Swansea City de centrale verdediger over van Ajax. Na een avontuur bij Armenia Bielefeld, keerde Van der Hoorn in 2022 terug bij FC Utrecht.

Piet Wijnberg was de eerste speler die FC Utrecht achter zich liet voor Ajax. De verdediger speelde geen enkele wedstrijd in het eerste van FC Utrecht, maar doorliep wel de jeugdopleiding. Op 20-jarige leeftijd maakte Wijnberg in 1978 de overstap naar Ajax. Wijnberg had tijdens een interland van het militaire elftal tegen Italië veel indruk gemaakt op Cor Brom, destijds hoofdtrainer van Ajax. Op 16 oktober 2021 kwam Wijnberg op 63-jarige leeftijd te overlijden.

In 2020 vertrok Sean Klaiber voor ruim vier miljoen euro naar Ajax. Het jeugdproduct van FC Utrecht stond er nog altijd goed op bij Erik ten Hag, die in de winter van 2017 de overstap van Utrecht naar Amsterdam maakte. Klaiber werd vooral gehaald als back-up-speler en kwam tot 22 wedstrijden voor Ajax. In 2022 keerde hij voor één seizoen terug bij FC Utrecht.

Middenveld met Ajax en FC Utrecht spelers Jan Wouters, Rob Alflen en Zakaria Labyad

Na de jeugd van FC Utrecht te hebben doorlopen, volgde er voor Jan Wouters in 1986 een transfer naar Ajax. In Amsterdam was Wouters bijna ruim vijf jaar basisspeler van Ajax, waar de middenvelder in 1987 de Europa Cup II wist te winnen. In datzelfde jaar won Wouters met Ajax de beker. In 1990 volgde de landstitel. In totaal speelde Wouter 191 wedstrijden voor Ajax, waarna in 1994 een transfer volgde naar Bayern München. Na zijn spelerscarrière was Wouters ook nog werkzaam als hoofdtrainer van zowel FC Utrecht als Ajax.

Jan Wouters stond overigens bekend om zijn spijkerharde overtredingen. Met name de elleboogstoot die hij aan Paul Gascoigne uitdeelde werd legendarisch. (tekst gaat verder na de afbeelding).

Zes jaar speelde Rob Alflen in het shirt van FC Utrecht, voordat de middenvelder in 1991 de overstap maakte naar Ajax. In Amsterdam maakte Alfen onderdeel uit van het team dat in 1992 de UEFA Cup en in 1995 de Champions League won. Alfen keerde in 2009 als trainer van de beloften terug bij FC Utrecht. In 2014 stond Alfen ook aan het roer van de hoofdmacht, waar hij door Erik ten Hag werd opgevolgd.

In 2017 maakte Zakaria Labyad de transfervrije overstap naar FC Utrecht. Na verschillende mislukte avonturen in het buitenland, kon de aanvallende middenvelder zich in Utrecht weer laten gelden. Onder Ten Hag blonk Labyad uit: in 42 wedstijden zorgde de Marokkaan voor dertien doelpunten en twaalf assists. Met de overstap van Ten Hag naar Ajax volgde die van Labyad een half jaar later.

Ajax/FC Utrecht Aanval met Sébastien Haller, Leo van Veen en Robbie de Wit

In 1982 maakte Leo van Veen de overstap van FC Utrecht naar Ajax. Een jaar en 27 wedstrijden later keerde de spits alweer terug naar Utrecht. Van Veen speelde in totaal 374 competitiewedstrijden in het shirt van FC Utrecht, waarin hij goed was voor 154 doelpunten; waarmee de aanvaller in de boeken staat als topscorer allertijden van de club.

Na een huurperiode nam FC Utrecht in 2015 Sébastien Haller definitief over van AJ Auxerre. In Utrecht kende Haller een goede tijd, waarin de spits in 98 wedstrijden goed was voor 51 doelpunten en 16 assists. In 2017 volgde een transfer naar Eintracht Frankfurt, waarna Haller in 2019 de overstap maakte naar West Ham United. Tweeëneenhalf seizoen later haalde Ajax de Ivoriaan voor 22,5 miljoen binnen. Aan het begin kreeg Haller veel kritiek te verduren, maar in het seizoen 2021/22 ontpopte Sébastien Haller zich weer tot doelpuntmachine: 22 doelpunten in 24 wedstrijden, waarvan tien doelpunten in de groepsfase van de Champions League.

Tussen 1982 en 1984 kende Rob de Wit twee sterke seizoenen in het shirt van FC Utrecht. Een transfer naar Ajax volgde. Als speler van Ajax won De Wit de dubbel en maakte hij zijn opwachting in het shirt van het Nederlands Elftal. De carrière van De Wit ging al op jonge leeftijd als een nachtkaars uit. In 1986 moest De Wit zijn schoenen noodgedwongen aan de wilgen hangen, als gevoel van een hersenbloeding. Later zou De Wit als scout terug keren bij FC Utrecht. Rond de situatie met Abdelhak Nouri ging Rob de Wit in op zijn bijzondere verhaal.